Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Dieta elementara

Actualizat la data de: 01 Septembrie 2023

Ce este dieta elementara

Sus
Dieta elementara

Dieta elementara reprezinta o dieta pe baza de lichide, ce inlocuieste mesele solide, ce ofera un profil nutritional complet, fragmentat in forma sa ,,elementara.

Proteinele, grasimile si carbohidratii intalniti in dieta zilnica obisnuita sunt fragmentati in componentele lor, si anume in aminoacizi, trigliceride, dextrine, combinate cu vitamine, minerale si electroliti.

Aceste solutii nutritionale sunt usor absorbite in tractul digestiv superior, permitant tractului digestiv inferior (intestin subtire, intestin gros, rect). Solutiile vin sub forma de lichid sau pudra ce trebuie mixata cu apa, si se pot administra oral sau enteral.

Dieta elementara este utilizata in regimul pacientilor cu leziuni sau boli intestinale.

Cuprins articol

  1. Ce este dieta elementara
  2. Indicatii
  3. Patologii frecvente
  4. Contraindicatii
  5. Recomandari
  6. Efecte adverse
  7. Beneficiile dietei
  8. Dezavantaje
  9. Concluzie
  10. Citeste pe aceeasi tema

Indicatii

Sus

Dieta elementara trebuie prescrisa de catre medic, iar pacientii trebuie evaluati sau internati in spital pe durata dietei. Aceasta este indicata pacientilor cu boli gastrointestinale severe sau celor ce se recupereaza in urma interventiilor chirurgicale intestinale, si au astfel nevoie de repaus al sistemului digestiv.

Prin repausul activitatii intestinale de absorbtie, sistemul digestiv isi va reduce inflamatia, sunt prevenite reactiile autoimune si sunt evitate iritatiile produse de alimente. De asemenea, microbiomul intestinal are timp sa se refaca in urma unei patologii sau interventii chirurgicale de amploare mare.

Alta indicatie a dietei elementare, mai rara, este suplimentarea dietei pacientilor ce au dificultati in atingerea necesarului nutritional. Acestia pot fi pacienti cu tulburari de deglutitie sau cu tulburari metabolice ce impun dificultati de absorbtie.

Cantitatea si tipul de produse nutritionale administrare sunt stabilite si monitorizate de catre medic, pentru a indeplini necesarul caloric al fiecarui pacient.

Patologii frecvente

Sus

Medicul va recomanda dieta elementara in special pacientilor care au urmatoarele patologii.

Boli inflamatorii sau autoimune:

• Boala Chron
• Colita
Pancreatita cronica
• Esofagita eozinofilica
Boala celiaca
• Artrita
Boala inflamatorie intestinala
• Enterita radica
• Intolerante alimentare severe

Patologii ce necesita surplus caloric:

Anorexia
• Cancer
• HIV

Patologii cu disfunctie digestiva:

• Sindrom de intestin scurt
• Insuficienta pancreatica

Contraindicatii

Sus

Dieta elementara nu trebuie recomandata urmatoarelor categorii de pacienti:

• Pacienti cu dereglari ale metabolismului glucidic, precum diabet zaharat. Dieta elementara este bogata in carbohidrati si poate induce cresteri bruste ale glicemiei.

• Pacienti ce incearca sa piarda din greutate. Dieta elementara este creata pentru a modifica modul in care organismul consuma caloriile, insa nu influenteaza cantitatea caloriilor. Formulele nutritionale nu sunt recomandate pentru a pierde in greutate.

Inainte de inceperea dietei elementare

Inainte de a incepe dieta recomandata de catre medic, acesta va va explica cum va influenta aceasta simptomele dumneavoastra. Astfel veti putea urmari singur modificarile ce ar trebui sa apara. Dieta poate dura intre 3 si 5 zile, cu pauze alimentare dupa acest interval. Uneori este nevoie de dieta elementara timp de cateva saptamani, fara pauze, pentru un restart complet al tractului intestinal. Daca solutiile nutritionale vor fi administrate acasa, de catre dumneavoastra, veti primi instructiuni clare cu privire la cantitatea ce trebuie consumata.

Informatii importante

Trebuie sa stiti ca este esential sa nu consumati alimente solide in timpul dietei elementare, intrucat scopul dietei nu va mai fi astfel atins. Respectarea dietei cu exactitate este cheia pentru ca aceasta sa functioneze. Veti avea voie sa consumati apa si ceai neindulcit.

Uneori medicii recomanda o dieta elementara partiala, atunci cand aceasta are rol de suplimentare a dietei. In acest caz, jumatate din caloriile zilnice provin din alimente iar jumatate din solutiile nutritionale prescrise.
Daca insa dieta elementara este prescrisa pentru anumite afectiuni gastrointestinale, alimentele dinafara formulelor sunt interzise.

Recomandari

Sus

Dieta elementara este destul de restrictiva si poate fi uneori o provocare. Pentru a va mentine dieta constanta pe parcursul zilelor indicate, medicii recomanda urmatoarele:
• Mentineti solutiile reci. Mixarea solutiilor cu gheata sau mentinerea in temperaturi reci le fac mai usor de consumat.
• Consumati-le lent, cu inghitituri mici, pentru a preveni greata si consumati multa apa intre mese.  
• Luati solutiile pe drum. Luati o cantitate de solutie nutritionala intr-un recipient ce mentine temperatura rece, in caz ca vi se face foame undeva inafara locuintei.
• Mentineti-va ocupat cu activitati ce nu au legatura cu mancarea.

Efecte adverse

Sus

In timpul acestei diete, puteti experimenta simptome neplacute. Acestea sunt relativ normale, fiind raspunsul sistemului digestiv la noua dieta.

Simptomele pot include:
• Crampe abdominale. Primele diete din dieta lichida vor duce la un sindrom diareic si crampe abdominale. Acest simptom este deranjant pe moment, insa indica eficienta tratamentului in golirea intestinului.

• Simptome ale detoxului. In timpul repausului intestinal, ficatul poate preia rolul de a elibera toxine in plus, ceea ce poate induce ameteli, dureri de cap, fatigabilitate si greata.

• Simptome ale dereglarii microbiomului. Daca aveti bacterii intestinale in surplus, dieta elementara va duce la eliminarea lor, ceea ce poate duce la simptome intestinale temporare.

• Motilitate redusa. Este normal ca miscarile intestinale sa fie reduse in timpul unei diete lichide, insa acest fenomen nu este sinonim cu constipatia.

Dupa incheierea dietei elementare

Este important sa reintroduceti alimentele gradual, pentru a permite sistemului digestiv sa se adapteze. Medicii recomanda cateva zile de dieta elementara partiala, in timpul tranzitiei. Probioticele sunt de asemenea recomandate in special in perioada de tranzitie, dar si dupa.
Daca miscarile intestinale nu sunt reluate in cateva zile, medicul poate recomanda administrarea unor medicamente pro-kinetice.

Beneficiile dietei

Sus

Principalele beneficii ale dietei elementare sunt valabile pacientilor cu patologii organice intestinale sau ale sistemului digestiv.

Acestea includ:
• Repaus intestinal. Repausul permite vindecarea fara sa fie compromisa nutritia pacientului
• Reducerea inflamatiei. Multe patologii inflamatorii evolueaza cu perioade de activitatea a bolii, manifestate prin pusee de inflamatie. Dieta elementara poate ameliora aceste pusee.
• Limitarea cresterii florei bacteriene. Unele bacterii nu sunt benefice pentru tractul intestinal, iar numarul lor scade in prezenta unei diete lichide.

Dezavantaje

Sus

• Gustul. Desi majoritatea solutiilor sunt acum aromate, nu au un gust foarte bun.
• Dificil de mentinut. Poate deveni dificil sa consumati aceeasi formula in fiecare zi, in special pentru pacientii gurmanzi.
• Este bogata in carbohidrati. Astfel nu este recomandata pacientilor cu tulburari ale metabolismului glucidic.

Concluzie

Sus

Dieta elementara este din ce in ce mai des utilizata pentru ameliorarea simptomelor date de bolile inflamatorii intestinale. Repausul oferit intestinului aduce multe beneficii acestor pacienti. Sub supraveghere si indrumare medicala, dieta elementara este sigura si eficienta pentru majoritatea pacientilor, existand insa si cateva contraindicatii. Nu urmati dieta de unul singur, fara un consult medical si aprobarea medicului specialist gastroenterolog.

Bibliografie
https://www.medicalnewstoday.com/articles/elemental-diet-sibo
https://www.webmd.com/digestive-disorders/what-is-elemental-diet


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate