Dieta de 1200 de calorii: avantaje si dezavantaje
Ce este dieta de 1200 de calorii
SusDieta de 1200 de calorii este un mod relativ nou de a manca, prin care numarul total de calorii zilnice este redus semnificativ. 1200 de calorii nu sunt suficiente pentru o dieta zilnica pentru nicio persoana adulta, indiferent de sex, greutate sau activitatea fizica. Totusi aceasta dieta ce pune accent pe restrictionarea caloriilor la maxim 1200 de calorii/zi este din ce in ce mai frecvent folosita si uneori chiar recomandata de catre antrenori personali sau nutritionisti.
Pierderea in greutate este deseori pura matematica, fiind bine cunoscut faptul ca reducerea caloriilor ingerate este metoda cea mai sigura de a pierde in greutate. Aceasta reducere ar trebui insa efectuata prin calcularea necesarului zilnic de calorii tinand cont si de greutatea actuala a pacientului, varsta, sexul, nivelul de activitate fizica, mediul de lucru, numarul de ore de somn, prezenta altor patologii etc.
Astfel dieta de 1200 de calorii poate fi un bun instrument pentru pierdere in greutate, insa nu poate fi aplicata tuturor persoanelor din cauza diversitatii si nevoilor diferite a fiecarui organism. Mai mult decat atat, dieta de 1200 de calorii nu ar trebui niciodata utilizata pe termen lung intrucat pot aparea deficite nutritionale, lipsa de energie, disfunctii hormonale si pierderea masei musculare.
Cuprins articol
Beneficii
SusPrincipalul avantaj al acestei restrictii calorice este si scopul ei central: pierderea in greutate.
Majoritatea persoanelor stiu ca un deficit caloric este necesar atunci cand se doreste scaderea in greutate, si in special scaderea procentului de tesut adipos. Totusi, scaderea numarului de calorii ar trebui sa fie de pana la 500 calorii pe zi fata de necesarul zilnic.
Dieta de 1200 de calorii este pentru majoritatea persoanelor o restrictie mai mare, acesti pacienti ajungand sa consume cu 800-1000 de calorii mai putin decat ar avea nevoie.
Aceasta restrictie ar putea fi utilizata in procesul de slabire in cadrul unor centre medicale, pacientii aflandu-se sub supraveghere continua si fiind monitorizati. Chiar si in aceste centre, dieta ar trebui impusa doar pentru perioade scurte de timp.
Beneficiile asupra organismului se datoreaza unui deficit caloric, nu neaparat acestui numar exact de 1200 de calorii pe zi. Consumul regulat a unui surplus caloric duce la suprapondere, afectare cardio-vasculara, diabet zaharat si altele. Astfel reducerea numarului de calorii va combate toate aceste riscuri.
Inflamatia din organism poate fi de asemenea redusa si evitata prin consumul a mai putine calorii zilnic, fiind imbunatatite aspecte precum tranzitul intestinal, claritatea mentala si aspectul pielii.
Totusi, simpla restrictie calorica nu este suficienta, conform specialistilor.
Calitatea dietei este un factor cel putin la fel de important; astfel consumul a 1200 de calorii de hrana nutritiva, bogata in vitamine si proteine va impacta cu siguranta pozitiv organismul tuturor persoanelor. Pe de alta parte, consumul a 1200 de calorii ce provin din alimente procesate, sarace in nutrienti si fara ingrediente benefice, vor face doar mai mult rau, in ciuda mentinerii unui deficit caloric.
Beneficiile ce vin alaturi de pierderea in greutate sunt cu adevarat reale daca sunt mentinute timp de perioade lungi de timp. O mare parte dintre pacienti ajung la consum excesiv de alimente dupa o perioada de restrictie calorica, acesta fiind numit si fenomenul ,,yoyo’’. Discutati cu medicul dumneavoastra despre cum puteti implementa un deficit caloric sustenabil, pe care sa il puteti mentine cvasi-constant, fara sa regresati in perioadele de exces caloric si fara sa va afectati sanatatea.
Dezavantaje
SusNevoile calorice sunt foarte puternic individualizate in populatie. Chiar si doua persoane de acelasi sex, cu acelasi stil de viata, aceeasi greutate si inaltime, vor avea necesar caloric diferit. Astfel un numar atat de exact precum 1200 de calorii nu poate fi nicidecum aprobat si benefic pentru toata lumea.
Restrictia calorica excesiva poate induce:
• Tulburari hormonale
• Tulburari menstruale la femei
• Probleme de fertilitate la barbati
• Scaderea drastica a nivelului de energie
• Scaderea capacitatilor cognitive, de la concentrare la memorie
• Tulburari de somn
• Sarcopenie; scaderea masei musculare si astfel scaderea metabolismului
• Afectare psiho-emotionala
• Tulburari de tranzit
• Deficite nutritionale, carente vitaminice
• Sistem imunitar deficitar
Astfel, pierderea in greutate nu ar trebui facuta cu orice pret. Specialistii recomanda deficitul caloric doar atunci cand poate fi realizat controlat, conform necesitatilor fiecaruia si cand dieta poate fi de calitate, bogata in toti nutrientii necesari.
Alternative
SusDeseori persoanele ce vor sa piarda in greutate sau carora li se recomanda sa atinga o anumita greutate apeleaza la solutii rapide si extreme, precum dieta de 1200 de calorii. Pentru a beneficia de avantajele deficitului caloric insa fara a suporta si riscurile, exista alternative mult mai sanatoase, cu avantaje mai mari si mai sustenabile.
Primul pas este sa apelati la un medic sau la un dietetician acreditat care va poate calcula necesarul caloric in functie de multitudinea de factori individuali, pentru a determina care este numarul de calorii care v-ar ajuta sa pierdeti in greutate si sa va mentineti in acelasi timp sanatatea.
Daca acest lucru nu este posibil, este esential sa stiti ca puteti ajunge in deficit caloric chiar si fara sa calculati caloriile. Exista cateva sfaturi practice, usor de aplicat si care functioneaza pe termen lung.
Astfel, in loc sa va limitati cu orice pret la a nu depasi 1200 de calorii, incercati sa:
Consumati mai multe alimente integrale. Inlocuiti cat mai multe alimente procesate cu alimente integrale precum legumele si fructele proaspete, leguminoasele, pestele, nucile si semintele, cerealele integrale. Acestea va vor da satietate indelungata datorita continutului mare de fibre si vor promova procesul de slabire.
Limitati sau evitati complet zaharul adaugat. Reducerea aportului de zahar este un mod sanatos si sustenabil de a pierde in greutate. Atentie la alimentele ce contin zahar desi nu sunt dulci: sosuri din comert, bauturi alcoolice sau energizante, produse de panificatie.
Gatiti mai mult acasa. Evitati pe cat posibil mesele in oras sau mancarea comandata. Oricat de sanatoasa ar fi, acestea nu se compara cu mesele gatite in casa, pentru care puteti controla exact ingredientele si cantitatea lor.
Cresteti nivelul de activitate. Discutati cu medicul dumneavoastra despre ce activitati ar fi potrivite in functie de greutatea actuala si de starea generala de sanatate. Tineti minte ca orice efort e mai bun decat nimic.
Aveti rabdare. Procesul de slabire este cu adevarat sanatos doar atunci cand nu este grabit. Greutatea pierduta nu va reveni daca deprindeti obiceiuri sanatoase persistente, pe care sa le mentineti toata viata.
Concluzie
SusDesi dieta de 1200 de calorii este intens promovata si pare o solutie magica pentru a pierde in greutate, adevarul este ca este o solutie pe termen scurt care aduce si cateva riscuri si dezavantaje. Deficitul caloric cu focus pe nutrientii si vitaminele necesare, alaturi si efort fizic si odihna suficienta sunt alternativele recomandate persoanelor ce isi doresc sa slabeasca. Discutati cu un medic pentru a primi informatii personalizate si potrivite dumneavoastra.
Bibliografie
https://www.healthline.com/nutrition/1200-calorie-diet-review#bottom-line
https://www.verywellhealth.com/sample-low-cholesterol-1200-calorie-meal-plan-698160
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Dieta Sonoma
- Dieta restrictiva caloric
- Cum poti restabili aspectul sanatos al unghiilor
- Dieta pentru detoxifierea de primavara
- Scaderea in greutate: exista o dieta ideala?
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Dieta cu zmeura
- Dieta pentru hipoglicemie
- Dieta BRAT: recuperarea in urma tulburarilor gastrointestinale