Dieta cu continut scazut de potasiu
Generalitati
SusPotasiul este un mineral care se gaseste in multe alimente. Acesta ajuta inima sa bata regulat, contribuie la mentinerea echilibrului de lichide in organism si permite functionarea corecta a muschilor si a nervilor. Corpul uman are nevoie in mod natural de potasiu, pentru a desfasura mai multe functii, printre care si contractia corespunzatoare a muschilor cardiaci.
Rinichii sunt principalele organe care se ocupa de controlul nivelului de potasiu din sange. Persoanele care utilizeaza anumite medicamente sau cele care sufera de boli renale cronice, trebuie sub indrumarea medicului, sa limiteze cantitatea de potasiu din dieta lor, pentru a pastra valorile normale ale acestui mineral.
Cuprins articol
De ce trebuie sa reduceti potasiul din dieta?
SusIn mod normal, nivelul de potasiu din organism este echilibrat prin consumul de alimente care contin acest mineral. Excesul de potasiu este eliminat prin urina. Totusi, persoanele care au fost diagnosticate cu boli renale cronice nu pot elimina surplusul de potasiu prin urina, din cauza functionarii deficitare a rinichilor.
La aceste persoane, valorile de potasiu din sange pot deveni prea mari, cauzand o conditie numita hiperkaliemie. O dieta cu alimente care contin cantitati mai mici de potasiu poate reduce riscul dezvoltarii acestei conditii.
Nivelul de potasiu din sange este masurat prin prelevarea unei cantitati mici de sange din vena. Valorile normale ale potasiului se incadreaza intre 3,5- meq/L. O cantitate mai mare de 6 meq/L sau mai mica de 3 meq/L este considerata periculoasa. Potasiul din sange trebuie foarte bine controlat pentru a preveni aparitia de complicatii grave.
Hiperkaliemia nu produce, de obicei, simptome vizibile, pana cand nivelul de potasiu nu este 6 sau peste 6 meq/L. La aceste valori, se pot dezvolta complicatii periculoase, inclusiv aritmie, slabiciune musculara severa, paralizie sau chiar moarte subita.
De cat potasiu este nevoie?
SusIn general, expertii recomanda o dieta care contine cel putin 4700 mg de potasiu pe zi. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor care sufera de boli de rinichi cronice-moderate, pana la severe sau care sufera de insuficienta renala acuta, ar trebui sa nu depaseasca 2700 mg de potasiu pe zi.
Ce ar putea include o dieta scazuta in potasiu
SusUn dietetician va poate ajuta sa alcatuiti un plan nutritional redus in potasiu. Un astfel de plan ar putea include:
- fructe - 1-3 portii zilnice de fructe cu continut scazut de potasiu
- legume - 2-3 portii de legume sarace in potasiu pe zi
- lactate si alimente bogate in calciu - 1-2 portii de lactate cu continut redus de potasiu
- carne proaspata sau procesata - 3 pana la 7 portii zilnice (aproximativ 15% din totatul de calorii)
- cereale - 4-7 portii pe zi de cereale sarace in potasiu
Sfaturi suplimentare
SusTrebuie sa va asigurati ca cititi cu atentie etichetele produselor alimentare pentru a identifica sursele ascunse de potasiu, cum ar fi produsele alimentare preparate cu indulcitori artificiali.
De asemenea, este important sa nu consumati alimente care contin inlocuitori de sare. Acestia au rolul de a substitui continutul de sodiu cu potasiu, ceea ce ar putea avea efecte negative asupra nivelului de potasiu din sange. Folositi verdeturi si condimente pentru a adauga arome la preparatele pe care le gatiti la domiciliu.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
Articole recomandate
- Dieta pentru sanatatea rinichilor
- Despre potasiu si sanatatea inimii
- Alimente surprinzatoare care contin multa sare
- Alimente bogate in potasiu
- Fructele care contin mult zahar, nerecomandate in curele de slabire
- Cele mai bune surse alimentare de potasiu
- Cele 7 substante nutritive esentiale unei diete echilibrate
- Dieta de vara - alimente secrete
- Dieta Ornish