Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Dieta cu continut scazut de potasiu

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Dieta cu continut scazut de potasiu

Potasiul este un mineral care se gaseste in multe alimente. Acesta ajuta inima sa bata regulat, contribuie la mentinerea echilibrului de lichide in organism si permite functionarea corecta a muschilor si a nervilor. Corpul uman are nevoie in mod natural de potasiu, pentru a desfasura mai multe functii, printre care si contractia corespunzatoare a muschilor cardiaci.

Rinichii sunt principalele organe care se ocupa de controlul nivelului de potasiu din sange. Persoanele care utilizeaza anumite medicamente sau cele care sufera de boli renale cronice, trebuie sub indrumarea medicului, sa limiteze cantitatea de potasiu din dieta lor, pentru a pastra valorile normale ale acestui mineral.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. De ce trebuie sa reduceti potasiul din dieta?
  3. De cat potasiu este nevoie?
  4. Ce ar putea include o dieta scazuta in potasiu
  5. Sfaturi suplimentare
  6. Citeste pe aceeasi tema

De ce trebuie sa reduceti potasiul din dieta?

Sus

In mod normal, nivelul de potasiu din organism este echilibrat prin consumul de alimente care contin acest mineral. Excesul de potasiu este eliminat prin urina. Totusi, persoanele care au fost diagnosticate cu boli renale cronice nu pot elimina surplusul de potasiu prin urina, din cauza functionarii deficitare a rinichilor.

La aceste persoane, valorile de potasiu din sange pot deveni prea mari, cauzand o conditie numita hiperkaliemie. O dieta cu alimente care contin cantitati mai mici de potasiu poate reduce riscul dezvoltarii acestei conditii.

Nivelul de potasiu din sange este masurat prin prelevarea unei cantitati mici de sange din vena. Valorile normale ale potasiului se incadreaza intre 3,5- meq/L. O cantitate mai mare de 6 meq/L sau mai mica de 3 meq/L este considerata periculoasa. Potasiul din sange trebuie foarte bine controlat pentru a preveni aparitia de complicatii grave.

Hiperkaliemia nu produce, de obicei, simptome vizibile, pana cand nivelul de potasiu nu este 6 sau peste 6 meq/L. La aceste valori, se pot dezvolta complicatii periculoase, inclusiv aritmie, slabiciune musculara severa, paralizie sau chiar moarte subita.

De cat potasiu este nevoie?

Sus

In general, expertii recomanda o dieta care contine cel putin 4700 mg de potasiu pe zi. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor care sufera de boli de rinichi cronice-moderate, pana la severe sau care sufera de insuficienta renala acuta, ar trebui sa nu depaseasca 2700 mg de potasiu pe zi.

Ce ar putea include o dieta scazuta in potasiu

Sus

Un dietetician va poate ajuta sa alcatuiti un plan nutritional redus in potasiu. Un astfel de plan ar putea include:

  • fructe - 1-3 portii zilnice de fructe cu continut scazut de potasiu
  • legume - 2-3 portii de legume sarace in potasiu pe zi
  • lactate si alimente bogate in calciu - 1-2 portii de lactate cu continut redus de potasiu
  • carne proaspata sau procesata - 3 pana la 7 portii zilnice (aproximativ 15% din totatul de calorii)
  • cereale - 4-7 portii pe zi de cereale sarace in potasiu

Sfaturi suplimentare

Sus

Trebuie sa va asigurati ca cititi cu atentie etichetele produselor alimentare pentru a identifica sursele ascunse de potasiu, cum ar fi produsele alimentare preparate cu indulcitori artificiali.

De asemenea, este important sa nu consumati alimente care contin inlocuitori de sare. Acestia au rolul de a substitui continutul de sodiu cu potasiu, ceea ce ar putea avea efecte negative asupra nivelului de potasiu din sange. Folositi verdeturi si condimente pentru a adauga arome la preparatele pe care le gatiti la domiciliu.


Medici specialisti Diete-Nutritie

  • Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
  • Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
  • Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
  • Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
  • Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate