Dieta cu ananas reguli si beneficii
Generalitati
SusDieta cu ananas, cu efect puternic de detoxifiere a organismului, este un regim de slabit hipocaloric ce presupune consumul unor cantitati mari de ananas, in vederea pierderii kilogramelor excedentare.
In afara de efectul reglarii greutatii corporale, dieta cu ananas aduce beneficii care survin din proprietatile nutritionale deosebite ale acestui fruct exotic.
Cuprins articol
Reguli
SusDieta cu ananas recomanda consumul a circa doua kilograme de ananas pe zi, alaturi de cateva portii de cate 60-120 grame de ton la o masa principala. Carnea de ton este o sursa principala de proteine, care ajuta la mentinerea nivelului energetic si la stimularea procesului de ardere a grasimilor.
Acest regim este recomandat sa fie tinut doua, maximum trei zile, timp in care se pot pierde pana la 4 kilograme. Scaderea rapida in greutate survine, in primul rand, din eliminarea reziduurilor alimentare din colon si a lichidelor retinute in tesuturi.
Dieta cu ananas permite si consumul suplimentar de alimente cu valoare nutritionala ridicata, dar in cantitati cat mai mici nuci, migdale, fructe de avocado, nuci caju, legume crude, iaurt degresat etc. Este obligatoriu consumul cat mai bogat de apa in cele trei zile de dieta, atat pentru detoxifierea optima a organismului, cat si pentru reducerea aciditatii ananasului in sistemul digestiv.
In varianta sa echilibrata, dieta cu ananas impune urmatorul meniu zilnic
- Imediat la trezire 165 grame ananas crud feliat, 4 migdale si 4 alune caju;
- Micul dejun 150 ml iaurt cu 0% grasime, 165 grame ananas feliat, 2-3 bucati de miez de nuca;
- Gustare 165 grame ananas proaspat, 4 migdale si 4 alune caju;
- Pranz 60 grame ton, 60 grame legume crude sau gatite la abur, 165 grame ananas proaspat;
- Gustare 330 grame ananas proaspat;
- Cina 165 grame ananas proaspat, 150 ml iaurt degresat, 4 migdale;
- Inainte de culcare 165 grame ananas proaspat, 4 alune caju.
Este foarte important ca portiile de ananas sa fie consumate in cantitati egale, asa cum este indicat in planul alimentar al dietei, care nu trebuie sa dureze mai mult de trei zile consecutiv.
Precautiile acestei cure sunt urmatoarele
- Aciditatea ananasului poate sa cauzeze iritatii si leziuni la nivelul cavitatii bucale, precum si sa creasca pH-ul mucoasei stomacale (ar putea provoca neplaceri persoanelor care sufera de ulcer, gastrita si alte afectiuni gastrice);
- Tonul poate contine cantitati mari de mercur, metal ale carui efecte adverse frecvente sunt durerile de cap si migrenele;
- Intrucat ananasul are un aport semnificativ de zahar, aceasta dieta nu este recomandata persoanelor care sufera de diabet si femeilor insarcinate;
- Este importanta urmarea unei diete cu continut caloric scazut si dupa finalizarea curei de ananas, astfel incat organismul sa nu resimta o trecere brusca la un regim alimentar hipercaloric. In acest caz, exista pericolul revenirii kilogramelor anterioare si al instalarii tulburarilor digestive.
Beneficiile ananasului
SusAnanasul este un fruct surprinzator, foarte util in ameliorarea indigestiei, artritei si sinuzitei. Sucul are efect vermifug, combatand cu succes parazitii intestinali. Bromelaina, o enzima proteolitica regasita in ananas, este cheia valorii nutritionale aparte a acestui fruct participa in mod direct la metabolizarea proteinelor, facilitand buna desfasurare a proceselor digestive si absorbtia completa a nutrientilor din hrana.
Orice dieta care implica un consum regulat de ananas imbunatateste digestia, contribuind la arderea mai rapida a grasimilor, in special a tesutului adipos de la nivelul taliei. Tot bromelaina are proprietati antiinflamatorii, ameliorand durerile articulare asociate cu diversele forme de artrita. Pacientii cu boli articulare pot face astfel mai multa miscare, daca nu sunt impiedicati de disconfortul articulatiilor sensibile si rigide.
Atat continutul bogat de vitamina C, cat si bromelaina, ajuta la reducerea cantitatii de mucus din tractul respirator. Persoanele care prezinta simptomul tusei productive il pot ameliora consumand ananas proaspat.
Ananasul este bogat si in magneziu, mineral esential pentru dezvoltarea sistemului osos si pentru mentinerea rezistentei tesuturilor conjunctive. Doar 170 de grame de ananas furnizeaza 75% din doza minima recomandata de magneziu. Acest beneficiu este important in special pentru varstnici, a caror sanatate osoasa devine tot mai fragila odata cu inaintarea in varsta.
Tot ananasul este cunoscut pentru efectul sau de a reduce riscul formarii cheagurilor de sange la nivelul membrelor inferioare. Dupa cateva ore de stat in aceeasi pozitie (intr-o calatorie, de pilda), o gustare care consta in cateva felii de ananas proaspat poate reduce considerabil instalarea trombozei venoase profunde.
Fructul tropical fibros furnizeaza un complex bogat de nutrienti esentiali, precum fibrele, vitamina C, manganul, potasiul si tiamina, avand proprietati antimicrobiene si antitoxice superioare. Prin urmare, ananasul poate fi considerat un adjuvant in tratarea sinuzitei, infectiilor respiratorii, hipertensiunii arteriale, infectiilor intestinale, obezitatii, racelii si tusei.
Ananasul ajuta la eliminarea grasimii corporale in exces prin efectul sau de detoxifiere, tratare a infectiilor si imbunatatire a functiei digestive. Acelasi fruct are si proprietati antidepresive, nu contine colesterol si furnizeaza doar 50 de calorii la fiecare 100 de grame consumate.
Dupa o masa copioasa, bogata in alimente de origine animala, ananasul poate fi un bun remediu impotriva unei digestii dificile si durerilor digestive. Studiile de specialitate au evidentiat si ca un consum regulat de ananas ajuta la prevenirea degenerescentei maculare, a astmului si a hipertensiunii arteriale. Fructul intareste sistemul imunitar, iar fibrele solubile din compozitia sa ajuta la scaderea colesterolului sangvin si la prevenirea constipatiei.
Ananasul la conserva nu aduce la fel de multe beneficii sanatatii, deoarece are un aport caloric mai mare decat fructul proaspat si nu furnizeaza la fel de multa bromelina, enzima fiind distrusa prin expunerea la temperaturi ridicate.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Recomandari dietetice pentru pacientii cu hipertensiune arteriala
- Tratamente naturiste pentru artrita
- 11 alimente pentru mentinerea sanatatii ochilor
- Cum sa consumati doar caloriile importante pentru sanatate si silueta
- Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima
- Capsunile: surse naturale de antioxidanti
- Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa
- Dieta Ornish
- Dieta BRAT: recuperarea in urma tulburarilor gastrointestinale