Dieta asiatica
Generalitati
SusDe mii de ani, oamenii care traiesc in Asia au urmat o dieta bazata pe vegetale, orez, legume si fructe proaspete. Spre deosebire de dietele occidentale, carnea este rareori felul de mancare principal al unei mese. Pestele este in schimb consumat destul de des. In multe dintre culturile asiatice, dieta este strans legata de practicile religioase si de traditie.
Dieta asiatica este extrem de sanatoasa. Persoanele din Asia care mananca traditional sunt unele dintre cele mai sanatoase din lume si traiesc o viata indelungata. Multe dintre bolile cronice care afecteaza culturile occidentale, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul sau obezitatea, apar destul de rar in aceste culturi.
Secretul este moderatia. Dieta asiatica incurajeaza consumul echilibrat si moderat de alimente. In acest mod, se vor oferi organismului nutrientii necesari. La fel de important este un stil de viata sanatos in ansamblu, care va avea efecte pozitive asupra greutatii corporale si a bunastarii unei persoane.
Cuprins articol
Principiile dietei asiatice
Sus1. Mancati o varietate de cereale
Orezul este considerat un aliment echilibrat si usor de asimilat de organism. Totusi, nu trebuie consumat la fiecare masa. Cea mai buna abordare este alternanta cu alte cereale, cum ar fi:
- quinoa
- fulgi de ovaz
- taitei de hrisca
- orez brun.
2. Legumele fierte sunt mai bune decat cele crude
Atunci cand consumati mancare rece si cruda, organismul trebuie sa o incalzeasca. Acest lucru solicita energia corpului si incetineste metabolismul. Cand mancati preparate gatite, scade presiunea asupra sistemului digestiv si creste biodisponibilitatea nutrientilor. Ar trebi sa consumati cat mai multe legume, de preferat la fiecare masa, cultivate local si organice. Fructele sunt benefice pentru organism, dar nu sunt la fel de valoroase ca legumele si ar trebui consumate cu moderatie.
3. Mancati regulat portii mici de proteine animale
Carnea nu ar trebui sa fie evitata si dieta asiatica recomanda ca aceasta sa se consume de doua ori pe saptamana aproximativ 100 g de:
- carne de vita
- carne de miel
- carne de porc
- peste
- pui
- oua.
4. Evitati produsele lactate
Produsele lactate nu fac parte din dieta asiatica, intrucat se considera ca acestea produc "mucus" in organism. Chiar daca lactatele contin calciu, acest beneficiu este depasit de prezenta cazeinei din proteine care extrage, de fapt, calciul din oase. Este mult mai indicat sa se obtina calciul prin consumul regulat de legume verzi.
5. Consumati ceai verde in fiecare zi
Ceaiul verde stimuleaza sistemul nervos, promoveaza arderea grasimilor si imbunatateste densitatea osoasa. Ar trebui sa consumati cel putin o ceasca de ceai verde pe zi.
6. Mentineti-va o atitudine echilibrata
Medicina chineza este un mod holistic de a privi modul in care latura mentala si emotionala interactioneaza cu corpul fizic. Este important sa se incurajeze atitudinea pozitiva si sa se creeze un echilibru al stilului de viata, in scopul de a se obtine o stare optima de sanatate.
7. Alimente recomandate
Printre alimentele recomandate de dieta asiatica se numara:
- orezul alb, fulgii de ovaz, quinoa, broccoli, morcovii, ceapa, ciupercile, dovleceii, conopida, sparanghelul, porumbul, cartofii, carnea de vita, somonul, puiul, ouale, tofu, laptele de soia, nucile si alunele, miso, maioneza, uleiul de susan, sosul de soia si ceaiul verde.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Cum sa asociati alimentele pentru a pierde in greutate
- Cancerul testicular
- Cele mai bune si mai rele aperitive
- Ghimbirul si beneficiile sale pentru sanatate
- Migrena juvenila
- Nefropatia cu imunoglobuline A
- Intoleranta si alergiile la alcool
- Dieta Ornish
- Dieta care previne aparitia pietrelor la rinichi