Dieta anti-anxietate
Generalitati
SusAnxietatea este o conditie pe care cei mai multi dintre oameni o intalnesc la un moment dat, pe parcursul vietii lor. Stresul declanseaza deseori aceasta problema de sanatate.
Anxietatea cronica poate indica o tulburare de anxietate, tratabila cu medicatie si psihoterapie. Dieta ajuta in general la ameliorarea anxietatii pe termen scurt sau lung. Organismul raspunde la substantele din alimentele pe care le consumati, substante care pot influenta activitatea creierului si starea dumneavoastra de spirit. O dieta sanatoasa va poate oferi o conditie fizica buna care ajuta la prevenirea anxietatii.
Studiile au aratat ca anumite alimente ii pot face pe oameni sa se simta mai relaxati, in timp ce altele pot actiona ca stimulente - cel putin temporar. Daca sunteti stresati, experimentati anxietate sau panica, poate este timpul sa faceti unele modificari in dieta dumneavoastra, pentru a ameliora simptomele.
Cuprins articol
Curcanul si alimentele bogate in triptofan
SusUnii cercetatori cred ca triptofanul poate avea un efect pozitiv asupra stresului, deoarece acest aminoacid ajuta creierul sa produca substante chimice care va fac sa va simtiti bine. Nutritionistii sunt de parere ca triptofanul este un precursor al serotoninei, iar serotonina, care este un neurotransmitator, va va ajuta sa fiti calmi.
Puteti gasi triptofan intr-o varietate de alimente: curcan, carne de pui, banane, lapte, ovaz, branza, soia, nuci, unt de arahide si seminte de susan. Cu toate acestea, exista unele intrebari cu privire la triptofan si daca acesta traverseaza bariera hemato-encefalica, efectul posibil sa nu fie unul dramatic.
Proteine
SusIn urma digestiei, proteinele elibereaza aminoacidul numit tirozina. Atunci cand tirozina ajunge in creier cu ajutorul circulatiei sanguine, creste productia neurotransmitatorilor, epinefrina si dopamina. Aceste doua substante chimice din creier sporesc vigilenta mentala si stimuleaza energia.
Stresul sau oboseala survenite in urma suprasolicitarii pot agrava anxietatea. Energizarea corpului cu proteine imbunatateste starea de spirit si va ajuta sa evitati simptomele anxietatii. Alimentele bogate in proteine includ produsele din carne, carnea de pui, peste si produsele lactate, precum lapte sau branza si oua.
Carnea de vita si alimente bogate in vitamina B
SusStudiile au aratat ca exista o legatura intre vitaminele din grupul B, inclusiv tiamina sau vitamina B1 si starea de spirit. Deficitul anumitor vitamine din grupul B, cum ar fi acidul folic sau vitamina B12, poate declansa depresia la unele persoane.
Puteti lua un supliment de vitamina B sau sa mancati alimente bogate in aceasta vitamina, pentru a trata anxietatea. Aceste alimente includ carnea de vita, porc si pui, verdeturi, leguminoase, portocale si alte citrice, orez, nuci si oua.
Carbohidratii
SusIngrijorarea constanta poate crea tensiune si iritabilitate. Anxietatea poate duce la insomnie. Prin consumul de carbohidrati va puteti calma si relaxa, pentru a putea dormi.
Un somn odihnitor va pregateste pentru programul zilei urmatoare. Carbohidratii elibereaza insulina in sange, iar acest proces interfereaza cu efectele majoritatii aminoacizilor, exceptia fiind triptofanul.
Triptofanul ajunge la creier prin sange si se transforma in serotonina, substanta chimica ce da senzatia de buna-stare. Carbohidratii includ cereale integrale, precum paine, paste, cereale, orez, cartofi, porumb, nuci si fulgi de ovaz. Cresteti aportul de glucide daca anxietatea va provoaca nervozitate si afecteaza abilitatea dumneavoastra de a va relaxa.
Somonul
SusDovezile continua sa intareasca afirmatia ca aportul de acizi grasi omega-3, care se gasesc din abundenta in pestele gras somon, ton, pastrav de lac, hering, macrou, ansoa si sardine, poate avea efect pozitiv asupra starii de spririt.
Unele studii au aratat ca la pacientii care au luat omega-3 impreuna cu antidepresivele prescrise, s-au amplificat si efectele medicamentelor fata de cei care nu au consumat omega-3. Un beneficiu colateral al acizilor grasi omega-3 este acela de prevenire a bolilor de inima.
Iaurtul grecesc si alte alimente bogate in proteine
SusProteinele ajuta la stimularea productiei de noradrenalina si dopamina in creier, care la fel ca si serotonina, sunt neurotransmitatori care transporta impulsurile intre celulele nervoase. Nivelurile ridicate de noradrenalina si dopamina imbunatatesc vigilenta, energia mentala si timpul de reactie.
Surse bune de proteine sunt iaurtul grecesc, pestele, carnea, branza, ouale, nucile, fasolea, soia si lintea. Ideal pentru imbunatatirea starii de spirit este sa combinati carbohidrati complecsi cu proteine si sa mancati mese regulate.
Evitati cafeaua, bauturile cu cafeina si alcoolul
SusUnii oameni beau cafea si alte bauturi care contin cofeina (ceai, cola si ciocolata calda) pentru a-si mari nivelul de energie. Problema este ca bauturile cofeinizate reduc nivelul de serotonina din creier si atunci cand productia de serotonina este suprimata, va puteti simti deprimati sau iritati.
Cofeina este, de asemenea un diuretic. Chiar si deshidratarea usoara poate provoca depresie. Cofeina va poate tine treji si deci, poate cauza stres si anxietate daca nu va odihniti suficient. Amintiti-va ca aveti nevoie de un somn odihnitor pentru ca starea de spirit sa fie una pozitiva.
Unele persoane consuma alcool in ideea de a ameliora stresul si anxietatea. Din pacate, alcoolul imbunatateste starea de spirit doar temporar. Pe termen lung, alcoolul este deprimant. Ca si cafeina, alcoolul este un diuretic si este important sa ramaneti hidratati dintr-un numar mare de motive, inclusiv pentru o stare de spirit pozitiva.
Cand consumati alcool, faceti-o totusi cu moderatie. Daca beti aproximativ 200 ml de alcool la masa nu este probabil nicio problema. Problema survine atunci cand beti mai multe sticle de alcool la o masa.
Managementul stresului
SusMesele mici si gustarile sanatoase pe tot parcursul zilei mentin stabil nivelul de zahar din sange. Acest lucru va va conferi o energie adecvata pentru intreaga zi. Incepeti intotdeauna ziua cu un mic-dejun sanatos, care sa includa fructe, iaurt si paine din grau integral, pentru a pregati corpul pentru activitatile pe care urmeaza sa le faceti.
Va puteti confrunta cu situatii de stres pe parcursul zilei. Organismul elibereaza adrenalina pentru a face fata stresului, dar nivelul de zahar din sange va scadea cand situatiile stresante dispar.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Vertijul – simptome, cauze si tratament
- Artrita reumatoida in legatura cu stresul
- Diaree – semne si alimentatie corespunzatoare
- Atacurile de panica la copii: cum le recunoastem si cum intervenim
- Interactiunea alimentelor cu medicamentele
- Informatii esentiale despre transplantul de organe
- Intoleranta la gluten
- Dieta Ornish
- Dieta care previne aparitia pietrelor la rinichi