Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum putem preveni obezitatea? Iata ce dieta putem adopta pentru beneficii pe termen lung

Actualizat la data de: 25 Septembrie 2023
Cum putem preveni obezitatea? Iata ce dieta putem adopta pentru beneficii pe termen lung

Obezitatea este o realitate dura a stilului de viata modern si potrivit statisticilor jumatate din populatia lumii se indreapta spre obezitate. Persoanele sanatoase si normoponderale pot deveni obeze in cel mai scurt timp daca nu isi pastreaza sanatoase obiceiurile alimentare. Chiar si copiii pot deveni obezi daca nimeni nu se concentreaza pe obiceiurile lor alimentare.

Obezitatea este o problema majora de sanatate publica la nivel mondial si a fost asociata cu diverse complicatii de sanatate, cum ar fi diabetul de tip 2, boli cardiovasculare, accidentul vascular cerebral si unele tipuri de cancer. La inceputul acestui an, Federatia Mondiala a Obezitatii sugera ca peste 4 miliarde de oameni ar putea fi supraponderali sau obezi in urmatorii 12 ani, comparativ cu peste 2,6 miliarde in 2020.

Obezitatea nu se reduce doar la aspectul fizic, repercusiunile asupra sanatatii fiind principalul lucrul pentru care ar trebui sa ne ingrijoram. Iata cum putem sa prevenim obezitatea, ce obiceiuri sanatoase putem adopta in stilul de viata, dar mai ales cum putem scapa de kilogramele in plus.

1.Adoptati o dieta sanatoasa, saraca in calorii, dar bogata in vitamine, minerale si nutrienti

Ceea ce mancam are un impact direct asupra greutatii si sanatatii noastre. Una dintre cele mai eficiente metode de a preveni obezitatea este mentinerea unei alimentatii sanatoase. Potrivit cercetarilor, consumul unei diete echilibrate cu multe fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe si grasimi sanatoase poate ajuta la prevenirea obezitatii. De asemenea persoanelor obeze sau supraponderale care trebuie sa slabeasca un numar considerabil de kilograme, le este recomandata o dieta echilibrata care sa asigure organismului toti nutrientii de care are nevoie, fara a consuma calorii excesive.

Solutia sigura, sanatoasa si 100% eficienta fara a va pune sanatatea in pericol este Nupo, dieta scandinava cu peste 35 de studii stiintifice (cele mai multe din lume) si 41 de ani de experienta. Nupo ofera produse dietetice celor care doresc sa urmeze o dieta de slabit si sa mentina o greutate stabila. Dieta Nupo este o dieta stiintifica, atent si continuu studiata, care ii certifica siguranta pentru sanatatea umana si eficienta in procesul de slabire.

Nupo, dieta cu foarte putine calorii, a deschis calea pentru regimurile de slabire, facandu-le mai sanatoase pentru organism, cu produse care contin toate vitaminele, mineralele, proteinele si fibrele esentiale. O formula care ne ajuta sa pierdem in greutate, oferind in acelasi timp toata nutritia de care are nevoie organismul.

Efecte benefice ale dietei Nupo asupra sanatatii: Reduce si normalizeaza hipertensiunea arteriala si hipertensiunea pulmonara; Normalizeaza glicemia in diabetul zaharat de tip 2; Scade concentratia acizilor grasi din sange (ex. trigliceride) si normalizeaza nivelul colesterolului; Scade riscul de boli cardiovasculare; Scade riscul complicatiilor diabetului zaharat; Scade riscul de cancer de colon si de san; Reduce episoadele de apnee in somn (sforaitul); Amelioreaza afectiunile osteo-articulare; Normalizeaza oxigenarea sangelui.

2.Activitate fizica

Activitatea fizica este un alt factor important in prevenirea obezitatii. Exercitiile fizice regulate ne pot ajuta mentinem o greutate sanatoasa prin arderea caloriilor si prin cresterea masei musculare. Potrivit specialistilor, saptamanal adultii ar trebui sa faca cel putin 150 de minute de exercitii aerobice la intensitate moderata sau 75 de minute de exercitii aerobice la intensitate mare.

3.Dormiti suficient

Cercetarile au aratat, de asemenea, ca un somn adecvat poate juca un rol in prevenirea obezitatii. Studiile au descoperit ca somnul inadecvat poate duce la dezechilibre hormonale care pot contribui la cresterea in greutate. Pentru a ne asigura sanatatea optima si gestionarea greutatii sunt necesare intre 7-9 ore de somn pe noapte.

4.Reduceti stresul

Stresul este un alt factor care poate contribui la obezitate. Cand suntem stresati, corpul produce cortizol, un hormon care poate creste pofta de mancare si poate duce la cresterea in greutate. De aceea, este important sa gestionam eficient stresul pentru a preveni obezitatea. Activitati de reducere a stresului, cum ar fi meditatia, yoga sau exercitiile de respiratie profunda, pot ajuta la gestionarea nivelului de stres si la reducerea riscului de crestere in greutate.

5.Exersati mancatul constient

Mancatul constient este o alta strategie care poate ajuta la prevenirea obezitatii. A manca atent implica sa acordam atentie alimentelor si sa mancam intr-un mod care promoveaza constientizarea si satisfactia. Aceasta inseamna sa evitam distragerile, cum ar fi sa ne uitam la televizor sau sa folosim telefonul in timp ce mancam si sa acordam atentie indiciilor de foame si de satietate. Cercetarile au aratat ca o alimentatie atenta poate ajuta la prevenirea supraalimentarii si la promovarea pierderii in greutate, deoarece ne ajuta sa recunoastem cand intervine satietatea si evitam consumul de calorii in exces.

Urmand aceste sfaturi si prin mentinerea unei rutine sanatoase, puteti tine la distanta obezitatea si bolile asociate!


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.