Consumul de paste si mentinerea siluetei
Generalitati
SusDaca doriti sa slabiti, stiti ca pastele nu reprezinta un aliment pe care ar trebui sa il includeti in dieta dumneavoastra. Cu toate acestea este, insa posibil sa consumati paste si sa slabiti.
Odata cu aparitia dietelor scazute in calorii, multe persoane cresc consumul de proteine si reduc aportul de carbohidrati. Este adevarat, ca per total, oamenii mananca prea multe calorii si carbohidrati din faina alba.
Totusi, nu trebuie sa renuntati la retetele pe baza de paste fainoase, daca incercati sa mancati sanatos si sa pierdeti in greutate - aveti nevoie doar de retetele cu putine calorii si cateva directive pentru a gati feluri de mancare nutritive, care contin paste.
Cuprins articol
Alegeti pastele potrivite
SusAtunci cand incercati sa gatiti dupa o reteta de paste cu continut scazut de calorii, incepeti cu elementele de baza - pastele. Indiferent daca preparati pastele acasa sau le cumparati din comert, exista intotdeauna un factor determinant: alegeti pastele din cereale integrale.
Pastele sunt in mod natural scazute in grasimi si bogate in carbohidrati. Pastele din grau si cereale integrale includ partile sanatoase ale bobului, acest lucru inseamna fibre in compozitia lor si astfel, sunt bune pentru inima dumneavoastra.
Pastele din faina alba sunt lipsite de aceste substante extrem de nutritive, ale semintelor de cereale. In acelasi timp, pastele din cereale integrale sunt digerate mai lent, fapt care ajuta la mentinerea unui nivel constant de glucoza in sange si va dau senzatia de plenitudine mai mult timp.
Verificati intotdeauna ingredientele atunci cand cumparati pastele; vizati-le indeosebi pe cele marcate ca fiind fabricate din grau integral sau cereale integrale si, verificati pe ambalajul acestora daca ingredientul principal este faina de grau integral.
Chiar si cand utilizati paste sanatoase, trebuie sa aveti grija la dimensiunea portiilor. Pastele nefierte au aproximativ 100 de calorii per 25 de g. Un castron mare, consistent, poate avea sute de calorii, asa ca asigurati-va ca mancati o portie corecta din punct de vedere al aportului zilnic de calorii.
Adaugati legume in pastele dumneavoastra
SusDupa ce ati pus la punct o baza sanatoasa de paste din cereale integrale, puteti adauga in reteta de paste preferata si legume bogate in substante nutritive. Puteti alege variate legume delicioase si hranitoare, de toate culorile, inclusiv: rosii, spanac uscat, ceapa, ardei gras, dovleac, dovlecei, vinete, mazare, ciuperci si chiar broccoli - toate proaspete, tocate sau fierte.
Adaugati cateva proteine sanatoase in paste
SusDupa legume, luati in considerare adaugarea de proteine slabe la retetele de paste. Carne de pui fara piele, taiata si preparata pe gratar, la cuptor sau sote, transforma pastele intr-un fel principal de mancare.
Importanta sosului de paste
SusSosul este motivul principal care transforma rapid, pastele sanatoase intr-un aliment nesanatos. Reteta, poate deveni bogata in grasimi si calorii. Alegeti inteligent atunci cand doriti sa adaugati si sos la pastele dumneavoastra. Daca utilizati un sos din comert, cititi cu atentie eticheta, pentru a vedea care este continutul de grasime al sosului.
Fiti creativi si optati pentru un sos de rosii simplu si adaugati apoi ingredientele, astfel ca va puteti crea propiul sos sanatos pentru paste. Combinati sosul de rosii cu verdeata proaspata, cum ar fi busuioc si oregano si puneti-l la fiert intr-o oala pe aragaz. Cautati retete de sosuri sanatoase pentru paste care sunt simplu de facut.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Gustari care ard calorii
- Cum sa va mentineti forma fizica si sanatatea in vacanta de primavara
- 8 ponturi realiste pentru tonifierea corpului inainte de sezonul estival
- Cum alegem o pasta buna de dinti?
- Moduri istete prin care sa faceti preparatele de Paste mai sanatoase
- Cum sa alegeti pasta de dinti potrivita
- Pastele se apropie cu pasi repezi: ce faci cand sarbatorile te deprima?
- Cum iti revii dupa masa de Paste
- Nu lua pastile fara sfatul medicului! Pot avea urmari extrem de grave