Cele 12 minuni ale bananelor pentru sanatate
Generalitati
SusDoar doua banane sunt suficiente pentru asigurarea rezervelor de energie necesare sustinerii unui antrenament sportiv de 90 de minute. Aceste fructe exotice energizeaza organismul instant, sustinut si substantial, avand o serie intreaga de efecte benefice asupra sanatatii.
Bananele pot face cu adevarat minuni pentru organism, fiind cel mai consumat fruct de catre atleti. Nu doar energia provenita din consumul acestora le recomanda pentru consumul zilnic, ci si multe alte beneficii unice, inclusiv de prevenire a unei miriade de boli si afectiuni.
Proprietatile terapeutice ale bananelor
SusUnii cercetatori sunt de parere ca bananele au fost primul fruct care a crescut vreodata pe Pamant. Dan Koeppel, autorul cartii "Banana: soarta fructului care a schimbat lumea", sustine ca bananierii sunt primii pomi fructiferi care au crescut in Gradina Edenului, si nu merii. Chiar daca ideea a ramas o simpla teorie, popularitatea acestor fructe tropicale este o certitudine. Bananele sunt cultivate in cel putin 100 de tari din lume, clasandu-se pe locul patru in lista culturilor mondiale cu valoare monetara.
Din punct de vedere nutritional, o banana contine circa 100 kcal, 30 de grame de carbohidrati si 1 gram de proteine. Nu furnizeaza grasimi, colesterol si sodiu. Iar lista vitaminelor si mineralelor care pot fi preluate din banane (dintr-o cantitate de 100 de grame) este cu siguranta impresionanta:
- Vitamina B6: 5 mg;
- Mangan: 3 mg;
- Vitamina C: 9 mg;
- Potasiu: 450 mg;
- Fibre alimentare: 3 g;
- Proteine: 1 g;
- Magneziu: 34 mg;
- Acid folic: 25 mcg;
- Riboflavina: 1 mg;
- Niacina: 8 mg;
- Vitamina A: 81 UI;
- Fier: 3 mg.
Nu doar gustul placut al bananelor le recomanda pentru a fi incluse in alimentatie cat mai des. Oamenii de stiinta si cercetatorii deopotriva au descoperit numeroase proprietati terapeutice ale bananelor, demne de luat in seama de consumatori.
1. Ameliorarea simptomelor depresiei
Potrivit unui sondaj de opinie efectuat pe un esantion de pacienti diagnosticati cu depresie, consumul de banane ajuta la ameliorarea simptomelor acestei tulburari psihice, inducand o stare de bine. Explicatia data de oamenii de stiinta este aceea ca bananele contin triptofan, un tip de proteina pe care organismul o transforma in serotonina (hormon asociat cu relaxarea, imbunatatirea starii de spirit si declansarea sentimentelor de fericire).
Pana si simptomele sindromului premenstrual pot fi tinute sub control cu ajutorul bananelor. Vitamina B6 (din compozitia acestor fructe) regleaza nivelul de glicemie in sange, ajutand la prevenirea schimbarilor bruste de dispozitie.
2. Reducerea riscului de hipertensiune si accident vascular cerebral
Bananele se remarca prin continutul bogat de potasiu si aportul foarte redus de sodiu, fiind excelente pentru reglarea presiunii arteriale. Datorita efectului lor benefic pentru sistemul cardio-respirator, Administratia de Alimente si Medicamente din SUA a permis industriei de comercializare a bananelor sa recomande aceste fructe ca avand capacitatea de a reduce riscul instalarii hipertensiunii arteriale si a producerii unui accident vascular cerebral.
3. Prevenirea si tratarea anemiei
Datorita continutului important de fier, bananele stimuleaza productia de hemoglobila in sange, prevenind si contribuind la tratarea anemiei.
4. Imbunatatirea randamentului cerebral
Studentii unei facultati din Anglia au participat la un experiment special, in care au folosit bananele pentru a trece cu brio examenele anuale. Subiectii au consumat banane la micul dejun, in pauzele de la cursuri si la pranz, pentru a sesiza daca isi pot imbunatati astfel randamentul cerebral. Rezultatele obtinute au demonstrat ca fructul bogat in potasiu i-a ajutat sa se concentreze mai bine, sa retina fara probleme informatiile si sa obtina note satisfacatoare in urma examinarilor.
5. Tratarea mahmurelii
Unul dintre cele mai eficiente moduri de a trata mahmureala este consumul unui milkshake din banane, lapte si o lingurita de miere. Aceste fructe au efect calmant asupra stomacului si regleaza nivelul glicemiei in sange. Laptele contribuie la hidratarea organismului dupa un abuz de alcool.
6. Ameliorarea simptomelor arsurilor gastrice
Intrucat actioneaza ca un medicament antiacid in organism, bananele sunt recomandate persoanelor care sufera de hiperaciditate gastrica.
7. Calmarea intepaturilor de insecte
Un remediu natural eficient pentru tratarea intepaturilor de insecte este aplicarea partii interioare a cojii de banane direct pe muscatura, pentru reducerea umflaturii si calmarea iritatiei.
8. Combaterea greturilor matinale
Greturile matinale din primul trimestru de sarcina pot fi prevenite prin consumul de banane intre mese. Efectul de mentinere a nivelului de glicemie constant este benefic in prevenirea starilor de greata la primele ore ale zilei.
9. Echilibrarea sistemului nervos
Complexul de vitamine B din banane calmeaza sistemul nervos. In plus, bananele sunt un inlocuitor excelent al gustarilor nesanatoase de care multe persoane abuzeaza atunci cand nivelul de glicemie scade sub efectul stresului cotidian.
10. Controlul ulcerului gastric
Bananele sunt recomandate in alimentatia potrivita pentru controlul multor afectiuni intestinale, datorita texturii lor usoare si efectului calmant asupra sistemului digestiv. Acestea sunt singurele fructe crude care pot fi consumate in ulcerul gastric, fara sa existe pericolul exacerbarii simptomelor. Totodata, bananele neutralizeaza hiperaciditatea gastrica si reduc iritatiile de la nivelul membranei stomacale.
11. Reglarea temperaturii corporale
Numeroase culturi considera bananele a fi "fructe racoritoare", datorita efectului lor de reducere a temperaturii corporale ridicate. In Tailanda, de pilda, femeile insarcinate consuma frecvent banane in ultimul trimestru de sarcina, pentru a se asigura ca bebelusul se naste cu o temperatura a corpului optima.
12. Prevenirea mai multor boli
Consumul regulat de banane poate sa previna cancerul renal, degenerarea maculara si bolile osoase (facilitand absorbtia calciului in sange), potrivit celor mai noi studii derulate de cercetatori.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Minune intr-un bol: salata de fructe
- Moduri istete prin care sa faceti preparatele de Paste mai sanatoase
- Alimentatia corecta pe timp de iarna
- 28 de alimente supernutritive
- Secretul frumusetii se afla in bucatarie
- Fructe care iti furnizeaza energie de dimineata
- Bananele ajuta la pierderea kilogramelor in plus?
- Bananele: surse naturale de slabit
- Uleiul de nuca, beneficii pentru sanatate