Ce poti face cand dieta ta nu da rezultate
Generalitati
SusExista cazuri in care anumite persoane incearca sa slabeasca, insa orice dieta ar urma nu reusesc sa scape de kilogramele acumulate in timp.
Sau kilogramele pierdute se acumuleaza rapid la loc, imediat dupa incetarea regimului. In acest caz, exista o serie de strategii care trebuie urmate.
O cura de slabire recomandata de nutritionist ar trebui, in mod normal, sa dea rezultate. Insa este important ca persoana care vrea sa slabeasca, odata ce a incheiat regimul prescris, sa nu revina la stilul alimentar de dinainte de cura, ci sa intre intr-o faza de intretinere, tocmai pentru ca rezultatele obtinute sa fie de durata.
Aceasta faza se mai numeste si de tranzitie, moment in care organismul se adapteaza noului stil de viata.
Cuprins articol
Cum pot afla daca dieta e cea potrivita?
SusExista insa si o serie de motive pentru care nu toata lumea reuseste sa ajunga la greutatea scontata. Unul din ele ar fi schimbarea compozitiei corpului. Ce inseamna asta? Ca in timp ce pierdea grasime, persoana cu pricina castiga muschi, in urma exercitiilor fizice intense.
In acest caz poate fi chiar descurajant sa se observe faptul ca nu doar ca nu se slabeste, dar se si castiga usor in greutate.
Totusi, lucrurile in acest caz merg in directia buna. Daca hainele se asaza mai bine, daca trupul este mai tonifiat, daca persoana respectiva se simte mai usoara ca urmare a dietei si mai energica, sunt indicii ca organismul a suferit modificari pozitive.
Strategii utile pentru slabit
SusPentru rezultate, e important sa se mearga mai departe in aceasta lupta, tinand cont de urmatoarele strategii:
1. Afla de ce a esuat dieta. Stresul, oboseala, dar si alegerile alimentare gresite sau frecventa meselor pot contribui la stricarea planurilor unei cure de slabire ca la carte.
De asemenea, exercitiile fizice pot face diferenta intre o dieta cu rezultate si una fara. Daca serviciul pe care il ai presupune ore in sir de stat pe scaun, si acesta poate fi un motiv pentru care nu reusesti sa slabesti.
2. Depaseste faza platou. Este vorba despre momentul in care slabirea incepe sa stagneze. Practic, este vorba despre un moment aflat cam la mijlocul dietei cand zile, saptamani la rand, numarul kilogramelor ramane constant. Motivele pot fi urmatoarele:
- la reducerea drastica a aportului caloric, corpul va raspunde printr-o reducere a ratei metabolice.
- pierderea masei musculare duce la un volum mai mic de calorii arse.
- portiile initiale de mancare nu trebuie sa ramana aceleasi, intrucat odata ce corpul si-a diminuat din volum, si aportul caloric necesar se schimba.
3. Sparge barierele. Este posibil ca ceva sa stea in calea unei diete de succes. E o bariera care te impiedica sa iti atingi scopul. Piedicile pot fi de natura fizica, emotionala sau pot tine de mediul inconjurator.
Cele fizice pot fi discutate cu nutritionistul si cu antrenorul personal, cel din urma putand chiar sa iti schimbe programul de exercitii. Cele emotionale pot sa tina de motivatie si de managementul stresului. Cele de mediu tin de lipsa de acces la alimente sanatoase sau de suportul celor din jur.
4. Stabiliteste-ti un nou obiectiv. Multe persoane isi propun sa slabeasca mult, uneori chiar mai mult decat este necesar. Faptul ca nu ajung sa isi atinga obiectivul este descurajant. De aceea, pe parcursul dietei trebuie revizuit obiectivul initial si, eventual, stabilit unul mai aproape de realitate.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- A urma o dieta poate fi usor sau greu
- Dieta pentru prevenirea ridurilor
- 24 de moduri de a slabi fara dieta
- Cancerul de colon si dieta
- Factori declansatori care pot schimba metabolismul
- Dieta cu o singura masa pe zi - riscuri si beneficii
- Cum sa faci fata incertitudinii in pandemie
- Dieta Ornish
- Dieta care previne aparitia pietrelor la rinichi