Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Alternative sanatoase la zahar

Actualizat la data de: 29 Mai 2018

Generalitati

Sus
Alternative sanatoase la zahar

Zaharul este recunoscut pentru efectele sale negative asupra sanatatii. Un consum exagerat de zahar duce in timp la acumularea de kilograme in plus, la fluctuatii ale indicelui glicemic, la aparitia cariilor dentare.

Daca nu poti consuma anumite bauturi sau preparate in lipsa zaharului, poti incerca macar alternativele sanatoase ale acestuia.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Principalii inlocuitori ai zaharului
  3. Citeste pe aceeasi tema

Principalii inlocuitori ai zaharului

Sus

• Sirop de artar are o multitudine de beneficii pentru sanatate, deoarece are in compozitie nutrienti precum: antioxidanti, riboflavin, zinc si mangan, esentiali in desfasurarea proceselor metabolice. Mai exact, numeroase studii sustin ca acesta este bun in lupta cu osteoporoza, cancerul sau maladia Alzheimer. Se poate consuma dimineata, peste cereale, iaurt, clatite. Insa nu trebuie sa abuzezi de el fiindca are destul de multe calorii si silueta poate avea de suferit.

• Zaharul de cocos se poate utiliza pentru indulcirea cafelei si a ceaiurilor, dar poate fi adaugat si peste dulciuri. Acest tip de zahar poate fi pudra, pasta sau zahar cristalizat, iar culorile pot fi de la galben deschis la maro inchis. Zaharul din flori de cocos este bogat in oligominerale, 12 vitamine din complexul de vitamine B esentiale, aminoacizi. Acesta este eficient in infectii, iar vitaminele din complexul B au un rol important in functionarea organismului, elimina toxinele, si protejeaza sistemul osos, iar vitamina B8 este foarte utila in diminuarea anxietatii. Consumul lui duce si la scaderea nivelului de zahar din sange.

• Scortisoara, un condiment prezent in majoritatea bucatariilor reprezinta o sursa inepuizabila de beneficii pentru bunastarea organismului nostru. Proprietatile antiinflamatorii, si multitudinea de antioxidanti pe care ii contine te ajuta sa tii la distanta bolile cardiovasculare. De asemenea, are beneficii asupra sistemului imunitar. Se poate adauga in locul zaharului, in cafea.

Mierea organica. Are proprietati curative, fiind antibacteriana, faciliteaza digestia, si creste imunitatea. In plus, calmeaza tusea, este buna in alergiile sezoniere si poate trata ranile. Pune o lingurita de miere fie in ceaiul de dimineata, fie in cafea.

• Stevia, un indulcitor natural care nu are deloc calorii si poate inlocui perfect zaharul. Extractul de stevie este mult mai dulce decat zaharul.

Melasa, un sirop care rezulta dupa procesarea trestiei de zahar. Este bogata in nutrienti benefici: fier, potasiu, calciu, magneziu, vitamina B6, antioxidanti. Melasa ajuta la imbunatatirea sanatatii oaselor, echilibrul electrolitic, ingrijirea parului, functionarea sistemului nervos. Contribuie si la mentinerea nivelurilor sanatoase de hemoglobina. In plus, ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange, fiindca are un indice glicemic scazut si stimuleaza metabolismul lent al glucozei si carbohidratilor. Se poate utiliza cu succes in diferite sucuri, in ceai, cafea, sau in diferite prajituri in locul zaharului.

• Siropul de agave este foarte dulce si nu este indicat sa abuzezi de el, desi este recunoscut pentru proprietatile sale benefice pentru sanantate. Mai exact, siropul de agave este bogat in fructoza, avand o putere de indulcire foarte mare, iar indicele sau glicemic este mic comparativ cu cel al zaharului alb. Acesta este unul dintre motivele pentru care siropul este recomandat in scopul indulcirii anumitor alimente persoanelor care vor sa slabeasca sau celor care se confrunta cu diabet zaharat de tip 2.


Medici specialisti Diete-Nutritie

  • Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
  • Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
  • Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
  • Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
  • Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate