Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Usturoiul - produs natural pentru slabit

Actualizat la data de: 04 Septembrie 2024

Generalitati

Sus
Usturoiul - produs natural pentru slabit

Usturoiul este de foarte mult timp cunoscut datorita beneficiilor sale asupra sanatatii, cum ar fi: prevenirea bolilor de inima, cancer sau diabet zaharat.

Recent, cercetatorii au descoperit ca usturoiul contribuie la pierderea naturala in greutate, deoarece contine alicina - compus care scade apetitul alimentar si ajuta la pierderea in greutate.

In urma mai multor studii finalizate in Israel, s-a demonstrat ca prin consumul regulat de usturoi masa corporala ideala este mentinuta pentru o lunga perioada de timp.

Deci, consumarea zilnica a usturoiului nu doar ca este benefica pentru sanatate, dar contribuie si la pierderea kilogramelor in plus.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Usturoiul si pierderea in greutate
  3. Beneficii pentru sanatate
  4. Alte beneficii ale usturoiului
  5. Citeste pe aceeasi tema

Usturoiul si pierderea in greutate

Sus

Alicina este cea mai puternica substanta din componenta usturoiului, care influenteaza tensiunea arteriala, nivelul de insulina si trigliceride.

Alicina face parte dintr-un grup de compusi numiti tiosulfati, continand tiosulfati in proportie de 70-80%. Alicina nu este prezenta in usturoi in starea naturala ci este eliberata atunci cand acesta este pisat sau zdrobit.

Totodata, usturoiul contine si alti antioxidanti, printre care se afla: germaniu, sulf, seleniu si vitaminele A, C si E.

Conform unui studiu realizat de cercetatorii americani, administrarea de alicina stabilizeaza starea de sanatate a pacientilor cu un nivel ridicat de insulina sau trigliceride dar si a celor cu hipertensiune arteriala.

De asemenea, pacientii si-au mentinut greutatea stabila sau au manifestat o usoara scadere in greutate.

Cum actioneaza usturoiul pentru pierderea in greutate?

Usturoiul actioneaza ca un inhibitor al apetitului alimentar, oferind creierului semnale de satietate dupa ce este consumat.

Prin urmare, apetitul unei persoane care mananca usturoi este mai scazut.

Usturoiul accelereaza metabolismul organismului - se presupune ca stimuleaza sistemul nervos sa elibereze adrenalina.

Metabolismul contribuie la arderea caloriilor si la scaderea in greutate.

Potrivit studiilor, usturoiul actioneaza in directia pierderii in greutate, dar rolul sau nu se opreste aici deoarece usturoiul contribuie si la prevenirea hipertensiunii arteriale si a diabetului zaharat.

Studii de laborator

Studiile au fost facute pe doua grupuri de sobolani.

Unui grup i s-a administrat alicina (compus al usturoiului), iar celui de-al doile grup un placebo.

Cercetatorii au descoperit ca sobolanii injectati cu alcilina nu au castigat in greutate, comparativ cu sobolanii din celalalt grup.

Daca doriti sa slabiti puteti introduce usturoiul in dieta dvs. - la gatit, in compozitia salatelor sau paine cu usturoi, etc.

Beneficii pentru sanatate

Sus

Lista beneficiilor pentru sanatate continua. De la prevenirea bolilor de inima, a cancerului, sau a infectiilor, specialistii au semnalat efecte incurajatoare ale usturoiului.

Desi prin gatit se distruge o parte din alicina, alti compusi ai usturoiului isi pastreaza calitatile intacte si nu sunt afectati de caldura.

De asemenea, usturoiul contine antioxidanti (vitamina C si vitamina E), seleniu si minerale.

O alta calitate a usturoiului este scaderea nivelului de colesterol rau (LDL) si cresterea nivelului de colesterol bun (HDL), intr-o perioada de timp relativ scurta.

Efectele sale apar dupa numai trei luni de administrare zinica.

Totodata, usturoiul contribuie la dizolvarea cheagurilor de sange care pot cauza infarct miocardic si accident vascular cerebral.

Chiar daca este adaugat in mancare, usturoiul apara sistemul circulator de efectul de oxidare si de eventualele leziuni care pot sa apara la nivelul vaselor sangvine, impiedicand formarea placilor de aterom.

De asemenea, usturoiul inhiba dezvoltarea sau chiar distruge mai multe tipuri de bacterii, inclusiv stafilococii si salmonella, precum si multe dintre ciupercile cauzatoare de micoze.

Studiile pe animale au demonstrat ca usturoiul ajuta si la prevenirea cancerului de colon, pulmonar si esofagian.

Cantitatea de usturoi necesara

Cercetatorii considera ca o persoana beneficiaza de toate proprietatile usturoiului, daca zilnic consuma un catel de usturoi cu o greutate de 3 grame.

Alte beneficii ale usturoiului

Sus

Usturoiul este considerat de foarte mult timp un medicament natural, care previne orice afectiune, de la raceala si gripa la ciuma.

Recent cercetatorii au demonstrat contributia practica a usturoiului in mentinerea greutatii corporale.

Din fericire, usturoiul este usor de procurat, ieftin, un condiment popular frecvent folosit la prepararea mancarurilor!


Medici specialisti Diete-Nutritie

  • Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
  • Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
  • Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
  • Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
  • Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate