Topul celor mai populare diete
Generalitati
SusDieta este un regim alimentar special, recomandat in caz de boala pentru mentinerea sanatatii sau pentru pierderea in greutate.
Din cauza numarului mare de diete aparute in literatura de specialitate, alegerea uneia dintre ele devine o sarcina destul de dificila pentru orice persoana.
Pentru dvs,. am analizat la microscop toate dietele existente pentru a va usura aceasta sarcina si pentru a ne asigura ca fiecare persoana urmeaza o dieta sanatoasa si eficienta. Astfel, a luat nastere topul celor mai populare diete.
Criteriile de selectare ale celor mai populare diete:
1. Numarul de articole/materiale aparute in media;
2. Cat de cunoscute sunt de persoane, in general;
3. Numarul persoanelor multumite de rezultate.
Dietele se clasifica in trei categorii:
Dieta absoluta - consta in neabsorbirea nici de alimente, nici de bauturi pe cai naturale. In acest caz, aporturile esentiale organismului sunt furnizate sub forma diferitelor solutii administrate prin perfuzii intravenoase.
Dieta hidrica - consta in absorbtie doar de apa, astfel incat sa nu se aduca organismului un aport de calorii.
Dieta proteica - limiteaza alimentatia la proteine. Acest tip de regim necesita o functiune renala perfecta, in caz contrar, ea dovedindu-se foarte periculoasa.
Cuprins articol
Dieta Atkins
SusDieta Atkins presupune controlarea nivelului de insulina din organism prin alimentatie. Cand se consuma cantitati ridicate de carbohidrati rafinati, nivelul de insulina creste rapid si apoi scade la fel de rapid; cresterea nivelului de insulina determina organismul sa stocheze o cantitate mai mare de energie si, astfel, grasimile nu vor mai fi stocate ca sursa de energie.
Recomandare alimentara: produse cu un continut ridicat de proteine.
Dieta Zone
SusDieta Zone urmareste stabilirea unui echilibru nutritional al alimentelor, recomandandu-se consumul a 40% carbohidrati, 30% grasime si 30% proteine la fiecare masa.
De asemenea, aceasta dieta urmareste si controlarea nivelului de insulina, deoarece contribuie la pierderea in greutate si la mentinerea unei mase corporale ideale.
Recomandare alimentara: carbohidrati de buna calitate (glucide nerafinate), grasime - uleiul de masline, avocado, nuci.
Vegetarianismul
SusIn functie de permisivitatea meniului, exista mai multe tipuri de vegetarianism:
• Lacto-vegetarian: meniul se bazeaza pe fructe, legume si pe produse lactate;
• Lacto-ovo-vegetarian: sunt permise in dieta zilnica produse vegetale, lactate, dar si oua si miere;
• Ovo-vegetarian: meniul se bazeaza pe fructe, legume si oua;
• Pesco-vegetarian: meniul se bazeaza pe fructe, legume si peste;
• Semi-vegetarian: contine pe langa vegetale, lactate, oua si carne alba in cantitati reduse (pui si peste).
Majoritatea vegetarienilor sunt lacto-ovo-vegetarieni, cu alte cuvinte acestia nu pot consuma produse alimentare de origine animala, exceptie facand: ouale, laptele si mierea.
Potrivit studiilor realizate in ultimul deceniu, vegetarienii prezinta o greutate corporala mai mica, nu sufera de afectiuni grave si, in general, au o speranta de viata mai mare, spre deosebire de persoanele care consuma carne.
Veganismul
SusVeganismul este mai mult un mod de viata sau o filosofie decat o dieta, deoarece exclude total din alimentatie produsele de origine animala, inclusiv laptele, ouale si mierea, permitand doar consumul de vegetale.
Aceste persoane considera ca metodele moderne de crestere a animalelor nu sunt sanatoase pentru mediul inconjurator si nu sunt sustinute pe termen lung.
De asemenea, veganii sunt de parere ca prin adoptarea acestui stil, animalele ar suferi mai putin, iar oamenii s-ar bucura de o mai buna stare de sanatate mentala si fizica.
Dieta Weight Watchers
SusPierderea in greutate prin intermediul acestei diete presupune adoptarea unei alimentatii sanatoase, la care se adauga un program de exercitii fizice si sustinere psihologica.
Aceasta dieta a luat nastere in anii '60 in SUA, cand o gospodina care a reusit sa piarda considerabil in greutate, se temea sa nu se ingrase la loc.
Asa a creat o retea de prieteni, numita Weight Watchers, cu care socializa frecvent, oferind reciproc sprijin psihologic. Ulterior, cercul de prieteni s-a dezvoltat in compania internationala Weight Watchers, care ofera consiliere si asistenta pentru pierderea si mentinerea greutatii corporale.
Dieta South Beach
SusBazele dietei South Beach au fost stabilite de catre medicul cardiolog, Dr. Agatston, si nutritionistul Marie Almon. Dr. Agatston a conceput aceasta dieta in anii '90, deoarece era dezamagit ca dieta cu un continut scazut de grasimi si bogat in carbohidrati era sustinuta de Asociatia Americana a Inimii.
Astfel, acesta a constat ca dieta alimentara cu un continut foarte mic de grasime nu este eficienta pe termen lung.
Asemeni dietei Atkins, dieta South Beach se focuseaza pe controlarea nivelului de insulina si beneficiile oferite de carbohidratii nerafinati, comparativ cu carbohidratii rafinati (paine alba, paste fainoase, produse de patiserie etc).
Dieta Raw Food
SusDieta Raw Food (dieta cu alimente crude) presupune consumul de alimente si bauturi neprelucrate - complet pe baza de plante si in mod ideal organice.
Regulamentul acestei diete impune ca 3/4 din aportul alimentar zilnic sa constea in consumul de alimente crude. Majoritatea persoanelor care adopta aceasta dieta sunt si vegetarieni.
Exista 4 tipuri de dieta cu alimente crude:
1. vegetarian crud;
2. omnivor crud;
3. vegan crud;
4. carnivor crud.
Dieta mediteraneana
SusDieta Mediteraneana este originara din sudul Europei si are la baza principiile alimentare ale locuitorilor din Creta, Grecia, sudul Italiei, Spania si sudul Frantei.
Programul dietetic presupune:
- o gama variata de fructe si legume proaspete (fasole, nuci, cereale, seminte);
- ulei de masline (principala sursa de grasime);
- branza, iaurt (principalele produse lactate);
- cantitati moderate de peste si carne de pui;
- aproximativ 4 oua pe saptamana;
- cantitati mici de carne rosie.
25% - 35% din programul alimentar consta in consumul de grasime, iar grasimile saturate sa nu depaseasca 8% din aportul caloric.
Dieta bazata pe indicele glicemic
SusIndicele glicemic este un sistem de masurare al rapiditatii cu care carbohidratii determina cresterea nivelului de zahar din sange. Acest indice poate varia pe o scara de la 0 la 100 in functie de alimente, astfel, ridicarea glicemiei are loc mai rapid sau mai lent.
Consumarea alimentelor cu un indice glicemic (IG) mic contribuie la mentinerea greutatii corporale. Totodata, potrivit oamenilor de stiinta, IG mic contribuie la mentinerea sanatatatii organismului prin reglarea cantitatilor de grasime si insulina din sange.
Alimentele cu un indice glicemic mic sunt eficiente la piederea in greutate doar in conditiile in care este respectat si un program de exercitii fizice.
Alimentatie sanatoasa + Program de exercitii fizice = Stil de viata sanatos = Dieta bazata pe indicele glicemic
Dietele de detoxifiere
SusDietele de detoxifiere au la baza teoria care sustine ca organismul uman este supus continuu actiunii toxinelor - pesticide, aditivi alimentari, alimente cu un continut ridicat in grasime sau alcool.
Detoxifierea presupune eliminarea acestor toxine din organism. Durata acestei diete poate varia, dar principalele grupe de alimente recomandate raman aceleasi: fructe si legume, ceaiuri din plante medicinale, orez, sucuri naturale si cantitati ridicate de apa.
Dieta Low Fat
SusToate grasimile contin un numar mare de calorii; din aceasta cauza planul dietei Low Fat (cu un continut scazut de grasime) presupune reducerea drastica a consumului de alimente bogate in grasimi.
Astfel, alimente precum: uleiul, margarina, untul, ciocolata etc. vor fi inlocuite cu versiuni care au un continut mai scazut in grasimi, sau nu vor fi consumate.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -