Slabiti 10 kilograme in 21 de zile - dieta de detoxifiere Martha Vineyard
Generalitati
SusDieta de detoxifiere a organismului propusa de Martha Vineyard, conform careia se pot pierd aproximativ 10 kilograme in 21 de zile, nu este o dieta traditionala si rigida, ci trebuie privita mai degraba ca un program complex al carui scop este sa curete organismul de toxine si sa determine in acelasi timp o pierdere ponderala impresionanta intr-un timp relativ scurt.
Initiatoarea acestui program este asistenta medicala si doctor in homeopatie (a nu se confunda cu doctor in medicina), iar intreaga cura se bazeaza pe consumul unor cantitati crescute de lichide. Persoanele care participa la aceast program sunt sfatuite sa consume lichide la fiecare 2 ore si au de ales intre apa plata, supe, sucuri naturale preparate din diverse fructe si legume sau bauturi efervescente cu continut ridicat in antioxidanti.
Cuprins articol
Ce presupune aceasta dieta
SusTeoretic, dupa ce organismul a eliminat toxinele, isi recapata functionalitatea, iar metabolismul reintra in normal determinand astfel arderea grasimilor si pierderea kilogramelor in plus.
Cele trei principii care stau a baza acestei diete sunt: repausul tubului digestiv, reducerea consumului si reconstructia intregului organism. Participantii la acest program pot alege tipul de dieta care li se potriveste mai bine, astfel: pot urma planul de 2 zile de weekend, planul de 7 zile sau pe cel complet de 21 de zile, toate avand un orar similar in ceea ce priveste consumul de lichide la fiecare 2 ore.
Experienta specialistilor implicati in acest program i-a determinat sa recomande celor interesati de detoxifierea organismului sa urmeze dieta de 21 de zile o data pe an, pe cea de 7 zile in fiecare sezon calendaristic iar pe cea de weekend in fiecare saptamana. Programul se bazeaza si pe administrarea concomitenta ingestiei crescute de lichide a suplimentelor nutritive care includ: enzime digestive conditionate sub forma de capsule, preparate pe baza de ierburi medicinale si aloe vera.
De asemenea, personalul implicat asigura si diferite masaje cu efect stimulator pentru circulatia sangvina si limfatica, tratament anticelulitic, impachetari corporale cu namol si bai de detoxificare precum si clisme saptamanale. Activitatea fizica este si ea parte a acestui program (daca participantul nu prezinta contraindicatii la efort fizic), insa aceasta este bazata pe jogging, mers pe jos, yoga, sarituri pe trambulina (conform specialistilor, acestea favorizeaza drenajul limfatic si ajuta organismul sa se oxigeneze), precum si exercitii la un aparat special denumit simplu 'chi', la care se executa miscari aerobice pasive.
Dupa 21 de zile participantii sunt scosi treptat din program (nu se face trecerea brusca la regimul de intretinere pentru a evita eventualele dezechilibre metabolice ce ar putea sa apara). Dupa ce a iesit din programul de 21 de zile, individul nu este sfatuit sa revina la alimentatia anterioara, in special daca aceasta era bazata pe mancaruri de tip junk-food sau dulciuri concentrate, deoarece organismul detoxifiat nu va suporta acest surplus caloric care va fi perceput ca extrem de agresiv si va determina luarea rapida in greutate, anuland astfel, intr-un timp relativ scurt, efectele benefice ale dietei.
Dintre recomandarile nutritionale ale initiatorilor acestui program fac parte suplimente proteice si vegetale, laptele de soia, iaurtul degresat (nu mai mult de o cutie pe zi). Pe parcurs se pot adauga si alte alimente nutritive iar suplimentele nutritionale (cum ar fi shake-urile proteice, bauturile pe baza de antioxidanti) se pot consuma in continuare, insa in doze mai mici.
Alimentele permise
SusPersoanele care participa la acest program de detoxifiere generala a organismului au un orar alimentar foarte bine stabilit de la inceput, dupa cum urmeaza: la fiecare 2 ore trebuie sa consume o cantitate prestabilita de lichide (in orice forma), astfel incat, la sfarsitul zilei sa se ajunga la un consum de 1-1,5 litri de apa plata, 750ml-1 litru de ceai, 500 ml de supa de legume si 1 litru de suc de fructe sau legume (morcovi, rosii) sau bauturi cu antioxidanti.
Aportul caloric nu depaseste 1000 de calorii si aduce organismului aproximativ 20 de grame de proteine pe zi, in functie de preferintele fiecarui paricipant in ceea ce priveste fructele si legumele, unele avand mai multe proteine si minerale fata de altele. Programul se bazeaza pe consumul intensiv de fructe si legume, acestea putand fi folosite in cadrul dietei sub forma de suc, piure, compoturi, fierte sau chiar deshidratate. Restul alimentelor sunt extrem de reduse din alimentatie. Printre vegetalele agreate se numara: usturoiul, morcovii, cartofii, mazarea, telina, napii, varza rosie, rosiile.
Tinand cont de acesta baza alimentara a programului de 21 de zile, unii nutritionisti tin sa avertizeze participantii ca regimul este lipsit de nutrienti importanti precum proteine de calitate superioara, aminoacizi esentiali si lipide, ceea ce poate fi periculos pentru economia organismului.
Acuzele frecvente ale unei diete fara proteine sau acizi grasi sunt mialgiile si tulburarile de functionare a sistemului muscular cu scaderea fortei, tonusului si chiar a masei musculare per ansamblu, precum si aparitia de infectii recurente prin compromiterea functionarii sistemului imun. Dieta de detoxifiere exclude prezenta altor alimente din mesele zilnice, insa si a cafelei (ceea ce poate determina aparitia unor dureri de cap severe) si a alcoolului, cel putin pana la sfarsitul celor 21 de zile, insa chiar si dupa aceasta perioada se insista pe limitarea consumului.
Principiile dietei
SusInitiatorii acestui program de eliminare a 10 kilograme in 3 saptamani au pornit de la de ideea conform careia surplusul de greutate este rezultatul prezentei toxinelor in corp. Acestea interfera cu procesele metabolice normale ale organismului, determinand aparitia unui dezechilibru sever intre aportul si consumul de calorii. Daca organismul trece printr-o cura in timpul careia este aprovizionat cu nutrienti naturali, devine capabil sa isi recapete functionalitatea si poate elimina din exces.
Dieta este bazata doar pe alimente lichide cu scopul precis de a facilita absorbtia nutrientilor si de a trece activitatea unei parti din sistemul digestiv in repaus. Exista si pareri opuse, unii specialisti in domeniu fiind de parere ca vegetalele in forma bruta (nu piure sau sucuri) au beneficii mai mari pentru sanatate decat cele in forma lichida.
Acestia considera ca astfel de produse au rol important in mentinerea functionalitatii tubului digestiv si in plus, procese precum masticatia, digestia si absorbtia sunt consumatoare de energie si se realizeaza cu un efort global din partea organismului (de exemplu, consumarea unui castravete crud impune o cheltuiala energetica superioara aportului caloric adus de leguma in sine). In plus, fiecare segment al tubului digestiv are anumite functii specializate in vederea facilitarii si realizarii absorbtiei, deci conditionarea fructelor si legumelor in stare lichida nu este justificata.
Initiatorii acestei diete sunt de parere ca programul nu are contraindicatii majore sau reactii adverse, decat daca, desigur, persoana care doreste sa il urmeze sufera de boli ce nu permit restrictionarea drastica a alimentelor, cum este cazul diferitelor boli de stomac. De asemenea, un astfel de program este dificil de respectat de persoanele active, care muncesc sau calatoresc mult, publicul tinta fiind reprezentat de fapt de persoanele care petrec mult timp acasa si sunt dispuse sa aloce o anumita suma de bani pentru a urma intocmai indicatiile din dieta. Vegetalele cat mai diferite si in cantitati mari, tratamentele speciale asociate, suplimentele nutritive, sau chiar aparatura electrocasnica necesara pregatirii fructelor si legumelor (blender, storcator de fructe) pot fi destul de costisitoare.
Parerea specialistilor
SusDupa atenta analizare a acestui program de slabire si detoxifiere a organismului, dieteticienii si nutritionistii au ajuns la urmatoarele concluzii: intr-adevar, se poate slabi foarte rapid folosind aceasta cura, insa modul in care se realizeaza este complet nesanatos, scaderea ponderala datorandu-se, de fapt, unei restrictii calorice severe la care este supus organismul in aceste 21 de zile si nu eliminarii toxinelor din organism, cum sugereaza autorii. De asemenea, specialistii avertizeaza ca in final, individul risca sa devina chiar mai gras decat la inceputul programului si sa dezvolte si boli sistemice in timpul curei, datorita privarii organismului de atatea substante care ii ofera energie.
Datorita faptului ca organismul primeste atat de putine calorii, in conditiile in care necesitatile lui se mentin sau sunt chiar crescute prin asocierea activitatii fizice ce insoteste dieta, acesta va recurge la alte surse de energie si va incepe sa caute proteinele de care este lipsit prin dieta in propriile-i structuri. Aceasta inseamna initial o pierdere de masa musculara precum si o deshidratare generala a organismului (resimtita ca o scadere in greutate).
Deci, la sfarsitul regimului, individul va cantari mai putin, insa procentul de grasime din corp va fi de fapt mai mare, in detrimentul musculaturii. Oponentii acestui program afirma ca de fapt, organismul sanatos are propriile metode de a elimina toxinele si substantele daunatoare si nu necesita un ajutor deosebit din exterior. Tot ce este intr-adevar recomandat pentru a facilita procesul de detoxifiere este o hidratare corespunzatoare. Hidratat, organismul isi poate indeplini eficient functiile, ficatul si rinichii putand metaboliza si elimina toxinele.
Nutritionistii avertizeaza in legatura cu faptul ca dieta de 21 de zile este deficitara in proteine, aminoacizi grasi esentiali, vitamine hidrosolubile (A,D,E,K), precum si in majoritatea mineralelor si oligoelementelor, insa apreciaza faptul ca promoveaza consumul intensiv de fructe si legume.
Specialistii considera ca acest program nu are o baza stiintifica substantiala care sa explice necesitatea si utilitatea imbunatatirii procesului de detoxifiere, a drenajului limfatic sau efectuarii periodice de clisme. Nu exista pana in prezent studii care sa ateste faptul ca participantii la acest program au slabit 10 kilograme in 21 de zile, aceasta afirmatie fiind bazata doar pe experienta clinica a initiatorilor dietei. In ceea ce priveste sistemul limfatic, medicii considera ca daca nu exista o problema diagnosticata de un specialist, acesta nu necesita tratament preferential pentru stimularea functionarii corecte, o hidratare corespunzatoare fiind suficienta pentru intretinerea si mentinerea sa in parametrii optimi.
Alte puncte atacate frecvent de specialisti in ceea ce priveste aceasta dieta sunt: lipsa senzatiei de plenitudine pe care o asociaza un regim bazat exclusiv pe o hrana lichida precum si ingrasarea dupa ce perioada celor 21 de zile se incheie, indiferent de regimul de mentinere recomandat. Avertizarile dieteticienilor mai includ : aparitia starilor de ameteala, astenie, apatie, dureri si oboseala musculara, toate datorate unei alimentatii necorespunzatoare.
De retinut!
SusDesi, teoretic, metoda de slabire a 10 kilograme in 21 de zile cu detoxifierea organismului, in acelasi timp, pare realizabila, ea este lipsita complet de o baza stiintifica de studii care sa ateste functionarea ei si de asemenea nu contine elemente nutritionale fundamentale pe care dieteticienii si nutritionistii le considera esentiale in cadrul unei alimentatii sanatoase.
In plus, consumul unor cantitati atat de mari de lichide, indiferent de felul in care sunt aduse in dieta (sucuri, supe, piureuri) si care sunt aproape complet lipsite de nutrienti, in asociere cu clisme efectuate saptamanal si stimularea drenajului limfatic poate avea consecinte nedorite asupra sanatatii. Specialistii recomanda celor care doresc sa piarda kilogramele in plus, sa recurga la o dieta echilibrata, sa manance regulat dar in cantitati adaptate regimului alimentar si sa faca mult sport, miscarea fiind, in fond, cea care va determina arderea surplusului caloric depus in tesutul adipos si mentinerea tonusului muscular normal.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -