Sfaturi pentru dieta alimentara de vara
Generalitati
SusPersoanele care vor sa slabeasca ar trebui sa incerce acest lucru pe parcursul verii, cand este mult mai usor sa adopte o dieta echlibrata si diversificata, fara a fi necesar sa se implementeze o cura drastica care poate duce la anumite dezechilibre nutritionale. Este important sa se retina faptul ca indiferent de dieta adoptata, este necesara hidratarea corespunzatoare (2-3 litri de apa zilnic).
Cuprins articol
Rosiile si ardeii
SusLegumele, in general, sunt alimente cu un continut bogat in vitamine si minerale. Culoarea acestora se datoreaza in mare parte unor constituenti precum, vitamina C, vitamina A, licopen etc. Legumele sunt ideale in dietele pentru slabit, rosiile si ardeii oferind si un aport caloric redus.
Sfaturi pentru dieta cu rosii si ardei
- alegerea unor rosii intens colorate, coapte, tari, cu miros caracteristic puternic;
- pastrarea acestora in frigider (nu mai mult de cateva zile);
- folosirea pe cat posibil a sucului si pastei de tomate fara aditivi si conservanti sau cu adaos de zahar; se stie ca sunt recomandate mai degraba legumele congelate decat cele conservate prin alte metode;
- alegerea unor ardei tari, crocanti, cu miros puternic, caracteristic, care se pot, de asemenea, pastra pentru cateva zile la frigider;
- ardeii se pot consuma cruzi (salate) sau pentru un gust mai deosebit, copti si apoi decojiti (atentie la consumul de samburi, care pot determina tulburari digestive la anumite persoane, precum dischinezia biliara);
- pe parcursul iernii sunt recomandati ardeii copti si congelati, in locul celor crescuti artificial in sere.
Sfat practic pentru bucatarie
Rosiile mici se pot taia in jumatate, se sareaza si apoi se pun la cuptor, la foc mic, pana scad (aproximativ 1-2 ore). Acestea pot fi servite cu paste fainoase, diferite salate sau branza de capra.
Fructele de padure
SusAfinele, capsunile, fragutele, coacazele albe, rosii, negre, agrisele si zmeura sunt fructe cu un continut foarte important de antioxidanti. Antioxidantii sunt substante cu rol foarte important in prevenirea alterarilor celulare (reduc riscul de aparitie a cancerului, intarzie imbatranirea organismului).
Aceste fructe au un continut bogat in fibre alimentare (mentin un tranzit intestinal normal) si au un aport caloric scazut.
Sfaturi privind dieta cu fructe de padure
- consumul fructelor de padure, in special dimineata, alaturi de cereale integrale; fructele de padure pot fi consumate proaspete, uscate sau congelate;
- inlocuirea desertului clasic (dulciuri concentrate, prajituri, inghetata) cu fructele de padure sau cu iaurtul amestecat cu fructe de padure mixate;
- fructele de padure pot fi folosite in salate sau pot fi servite alaturi de alte alimente sub forma de sosuri;
- pe parcursul iernii este recomandat consumul fructelor congelate in locul gemului sau marmeladei, care au un continut caloric foarte ridicat.
Sfat practic pentru bucatarie
Salata de pui cu sos de zmeura este un fel de mancare extrem de apetisant si cu un continut caloric redus. Se prajeste pieptul de pui la gratar, se feliaza si se adauga peste acesta alune prajite, usor sarate, arpagic sau praz fin feliat, salata verde si sosul de zmeura.
Iaurtul
SusIaurtul si celelalte lactate cu un continut scazut de lipide (grasimi) sunt bogate in proteine si calciu si pot fi folosite cu succes in dietele pentru slabit.
Dietele cu iaurt sunt foarte sanatoase, mentin un tranzit intestinal normal (combat constipatia cronica) si intaresc sistemul imunitar si osos. Pentru o diversificare a dietei cu iaurt se pot adauga cereale integrale, fructe uscate sau fructe crude mixate.
Sfaturi privind dieta cu iaurt
- reducerea consumului de inghetata pe parcursul verii si inlocuirea acesteia cu iaurtul inghetat, care are un continut mai mic de glucide si lipide (continut caloric redus);
- spuma de iaurt cu fructe este ideala ca mic dejun alaturi de cerealele integrale, aceasta putand fi consumata ca desert; poate fi preparata si cu fructe congelate sau cu suc natural de fructe;
- atentie la cumpararea iaurtului; nu toate iaurturile au un continut scazut de lipide si glucide (in special cele cu adaos de marmelada, gem sau sosuri de fructe concentrate).
Sfat practic pentru bucatarie
Parfait-ul din fructe proaspete (in special cele cu arome puternice), servite impreuna cu iaurtul de vanilie este un desert extrem de gustos.
Fasolea verde si fasolea uscata
Fasolea este un substituent foarte bun al carnii in dietele vegetariene, pentru ca aceasta contine o cantitate mare de proteine. De asemenea, fasolea contine si o cantitate mare de fibre, cu rol in mentinerea unui tranzit intestinal normal, este hranitoare si are un continut caloric redus.
Sfaturi privind dieta cu fasole
- fasolea verde se poate consuma fiarta (salate) sau in alte mancaruri gatite;
- fasolea boabe poate fi consumata alaturi de alte legume (salate) sau fiarta si batuta; de asemenea, se poate folosi si fasolea conservata (conserve sau congelata) si poate fi folosita in salate, alaturi de paste, in supe, sosuri si alaturi de preparatele din orez;
- fasolea boabe trebuie hidratata in apa cu cateva ore inaintea prepararii pentru o gatire mai usoara;
- pentru a reduce efectele suparatoare ale consumului de fasole (balonare, flatulenta), este recomandata administrarea de pastile care contin enzime suplimentare, care fac digestia mai usoara;
- este recomandata diversificarea tipurilor de fasole consumate (fasole alba, neagra, fasole mexicana, fasole verde, pastai).
Sfat practic pentru bucatarie
Salata de peste cu fasole: se prajeste pestele la gratar, se marunteste si se adauga peste acesta sos de lamaie, fasole neagra fiarta, boabe de porumb fiert (din conserva), 2-3 picaturi de otet balsamic si 2 linguri de ulei de masline extravirgin. Optional, se pot servi cartofi copti la cuptor.
Mango
SusMango este un fruct exotic extrem de aromat si gustos, bogat in fibre, vitamina A, vitamina C, potasiu si ofera un aport caloric relativ redus (135 calorii/ fruct).
Sfaturi privind dieta cu mango
- mango este un fruct bogat in potasiu (element important in activitatea musculara si cardiaca) si este indicat atunci cand exista un deficit al acestuia in organism; un fruct mango ofera necesarul zilnic de potasiu;
- mango poate fi servit in salate si alaturi de preparatele de peste;
- sucul proaspat din mango poate fi pastrat pentru cateva ore la frigider si poate fi consumat alaturi de alte preparate culinare;
- mango poate fi folosit si alaturi de cerealele integrale, in prajiturile dietetice si in budinci.
Sfat pentru bucatarie
Omleta cu mango este o combinatie culinara exotica si extrem de gustoasa. Sosul de mango cu alune maruntite poate fi folosit alaturi de majoritatea deserturilor.
Apa
SusApa este una dintre componentele cele mai importante ale unei nutritii corespunzatoare. Apa este importanta mai ales pe parcursul verii, atunci cand deshidratarea organismului este mai accentuata. Apa este indispensabila vietii, organismul uman fiind format in proportie de 60-65% din apa (la copii, chiar 70%). Apa ajuta la eliminarea toxinelor din organism (transpiratie, urina), este lipsita de calorii si trebuie consumata in cantitati suficiente (aproximativ 2 litri pe zi).
Sfaturi privind consumul apei
- consumul de apa (lichide) este corelat cu nevoile organismului (sete); se stie insa ca odata cu varsta acest reflex se diminueaza, astfel incat consumul lichidelor poate fi mai mic decat necesarul organismului;
- se recomanda consumul unor lichide precum apa plata sau minerala, sucurile naturale (obtinute din fructe si care se consuma imediat dupa preparare sau sunt pastrate pentru un timp scurt in frigider), lapte degresat, supe sau ceaiuri;
- apa necesara poate fi procurata si din anumite alimente precum gelatina, iaurtul inghetat, supele, ciorbele, pepenele, muraturile, portocalele, salatele si rosiile;
- sunt recomandate sucurile obtinute din apa minerala si suc natural sau lamaie (limonada).
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala
- Alimente satioase
- Cum ne putem feri de simptomele depresiei pe perioada iernii
- Rozaceea
- Sfatul medicului - 5 ponturi sanatoase pentru corp, minte si inima
- Sfatul specialistului: Stii cum sa eviti accidentele de la locul de munca?
- Nu lua pastile fara sfatul medicului! Pot avea urmari extrem de grave
- Copilul este bolnav. Se poate duce la scoala sau nu?
- Mituri legate de fitness. Opinia specialistilor
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?