Regimul puterea proteinelor
Generalitati
Sus"Puterea proteinelor" este una dintre dietele cu continut scazut in carbohidrati, bogata in proteine, foarte populare in ultimile decenii.
Dr. Michael Eades si Dr.Mary Dan Eades, in cartea "Protein Power", publicata de New York Times, care mai bine de un an s-a mentinut pe lista celor mai bine vandute carti, promoveaza ideea ca nu carnea grasa, ouale si produsele lactate sunt responsabile de aparitia obezitatii, ci carbohidratii ce se gasesc in cantitate mare in anumite fructe, legumele si cereale.
Autorii cartii sintetizeaza toate datele despre dietele sarace in carbohidrati si influenta majora pe care aceste diete le-a avut in schimbarea stilului alimentar. Sunt prezentate explicatii stiintifice privind rolul jucat de hormonii implicati in metabolism, insulina si glucagonul, cat si recomandari practice, de tipul: "ce meniu sa fie ales intr-un restaurant frantuzesc sau intr-un fast-food".
Cuprins articol
Alimente permise
SusIubitorii de friptura, oua si branza pot sta linistiti, insa vegeterienii a caror principala sursa de proteine este tofu (branza din soia) se pot ingrijora daca doresc sa adopte un astfel de regim alimentar. Pentru a se stabili necesarul de proteine zilnic, se vor face cativa pasi si masuratori obligatorii: stabilirea indicelui masei corporale, precum si evaluarea activitatii zilnice a persoanei.
Surse principale de proteine sunt: carnea de peste, carnea de pui, carnea rosie, branza cu continut scazut in grasimi (cottage, feta, mozzarella, Muenster), ouale si tofu. In cazul in care se doreste o reducere drastica a excesului de grasimi din organism (autorii inlocuiesc termenul de scadere in greutate cu cel de pierdere a grasimilor), sau corectarea unor probleme de sanatate, sunt permise adaosuri de maxim 30 grame de carbohidrati repartizati pe parcursul unei zile. Daca insa nu doreste scaderea in greutate se pot consuma 55 grame de carbohidrati zilnic.
Legumele si fructele sarace in carbohidrati si deci permise, sunt:legumele cu frunze verzi, rosiile, brocoli, vinetele, zucchini, asparagusul, telina, castravetii, ciupercile si un "fructul minune", care este bogat in grasimi dar sarac in carbohidrati, avocado.
Se permite consumul a 25 grame de fibre si grasimi sanatoase continute in nuci, alune, avocado, unt. Se vor consuma cel putin 8 pahare de apa pe zi si un pahar de vin sau o bere light, insa cantitatea de carbohidrati continuti in aceste bauturi va fi cuantificata, de asemenea.
Meniul zilnic promovat in "Protein Power" nu este insa chiar atat de strict. De exemplu:
- dimineata se poate manca omleta cu branza grasa si somon afumat, o jumatate de cana de capsuni, o felie de paine prajita cu unt si o ceasca de cafea
- la pranz: o jumatate de avocado umplut cu salata de pui cu maioneza, servite cu verdata
- cina poate fi alcatuita dintr-o friptura de carne macra, cu garnitura de asparagus, salata, o jumatate de rosie si un pahar de vin.
Este permisa folosirea sarii dietetice, fara sodiu sau a indulcitorilor artificiali. Pentru a completa meniul autorii recomanda sa se adauge suplimente de minerale si vitamine. In cartea celor doi nutritionisti sunt descrise mai mult de 1000 de retete culinare si recomandari pentru alegerea unui meniu in orice tip de restaurant.
Cum functioneaza un regim hiperproteic?
SusPrincipiul de baza al oricarui regim alimentar cu aport scazut de carbohidrati se bazeaza pe rolul major al insulinei in reglarea metabolismului (controlul tensiunii arteriale, al valorilor colesterolului si trigliceridelor si favorizarea stocarii grasimilor in organism). Carbohidratii stimuleaza producerea de insulina, care determina depunerea de grasimi sub forma de tesut adipos. Cand zaharul nu este principala sursa de energie, organismul va arde grasimile.
Se stie de multa vreme ca glucidele foarte rafinate, cu un index glicemic crescut, cresc glicemia si nivelul insulinei in sange foarte repede. Daca se limiteaza aportul carbohidratiilor care se absorb foarte usor, nivelul insulinemiei este mentinut scazut stimulandu-se eliberarea glucagonului, hormonul de contrareglare, care favorizeaza eliberarea de energie din depozitele lipidice ale organismului obtinandu-se astfel scaderea in greutate.
Persoanele supraponderale sunt sfatuite ca la inceputul dietei sa reduca drastic aportul de carbohidrati, ajungandu-se intr-o stare asemanatoare cetozei; grasimile sunt arse pana la corpi cetoni, care vor fi excretati prin urina. Insa unii specialisti considera periculoasa aceasta stare de cetoza. Autorii "Protein Power" considera ca, corpii cetonici care sunt produsi partiali de degradare ai lipidelor sunt folositi ca sursa de energie pentru organism, nefiind daunatori. Pentru a facilita acest proces metabolic se recomanda un aport zilnic de lichide de cel putin 2 litri pe zi.
In plus, ca activitate fizica, se vor alege exercitii izotometrice, precum ridicarea greutatilor. Aceste exercitii stimuleaza mai mult decat aerobicul eliberarea hormonului de crestere care va trece metabolismul pe arderea preferentiala a depozitelor de grasime.
Parerea specialistilor
SusRaspunsul specialistilor in nutritie a fost prompt. Bonie Brehm, doctor in stiinte medicale si profesor la catedra de nutritie a Universitatii din Cincinnati, Ohio, considera ca pentru inceputul unui regim de slabire aceasta dieta e acceptabila, deoarece unora le e mai usor sa vada ca au slabit 2 kg in loc de 500 g dupa o saptamana de dieta. Dr. Brehm conduce un studiu prin care este comparat regimul hiperproteic cu dieta cu continut scazut in grasimi, recomandata de Asociatia Americana de Cardiologie.
Dr. Brehm considera ca pe termen scurt dietele cu continut scazut in carbohidrati sunt foarte eficiente - se constata o scadere apreciabila in greutate, o imbunatatire a unor functii metabolice ale organismului precum scaderea nivelului grasimilor din sange sau diminuarea hipertensiunii arteriale.
Insa, dieta hiperproteica priveaza organismul de anumite principii alimentare esentiale pentru functionarea buna a organismului: prezinta un continut scazut in vitamina C, vitamina A si fibre. Nu se stie daca aportul exogen de vitamine acopera necesarul organismului, deoarece sunt anumiti micronutrienti care nu pot fi adusi in organism decat prin aport alimentar. De asemenea, nu exista suficiente studii care sa arate care sunt modificarile produse de aceste diete pe termen lung.
Susan Roberts, doctor in stiinte medicale, profesor de nutritie si psihiatrie la Universitatea Tufts, Boston coautor al cartii "Feeding Your Child for Lifelong Health", nu recomanda adoptarea acestei diete deoarece nu exista dovezi care sa sustina ca o dieta cu continut scazut in carbohidrati este mai eficienta decat una conventionala.
Dr. Roberts recunoaste ca regimul "Protein Power" este eficient la anumite persoane, dar din alte cauze decat cele prezentate in carte de cei doi autori. Pur si simplu prin acest regim varietatea de alimente consumate este redusa semnificativ, iar aceasta varietate de alimente este cauza principala a obezitatii.
De retinut!
Prin dietele hiperproteice cu continut scazut in carbohidrati, la mare voga in ultima perioada, se scade rapid in greutate si acestea sunt foarte eficiente pe termen scurt. Insa majoritatea specialistilor in nutritie avertizeaza asupra riscului pe care il presupune o astfel de dieta care priveaza organismul de anumite substante nutritive esentiale.
Desi autorii "Protein Power" ofera o varietate de retete si meniuri, totusi pe termen lung este de greu de mentinut acest plan alimentar.
Pentru a tine corect o cura de slabire trebuie ca ea sa se faca intr-un mod controlat, sub supravegherea si la indicatia unui medic nutritionist.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- 27 de idei pentru un mic dejun gustos si sanatos
- Cum afli ca ai intoleranta la gluten? 10 indicii clare care arata ca suferi ...
- Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva c ...
- Cand sunt necesare suplimentele pentru ficat?
- 60 de secunde pentru o viata mai sanatoasa
- Alimentatia mamei dupa nastere
- 10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor
- Metode naturale pentru a creste in inaltime
- Regim de ingrasare