Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Pericolele asociate cu slabirea rapida

Actualizat la data de: 31 Octombrie 2024
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati

Sus
Pericolele asociate cu slabirea rapida

Dietele minune care promit slabirea rapida si in timp scurt exista peste tot in jur. Desi publicitatea facuta acestor diete ar putea convinge rapid o persoana sa le incerce, expertii recomanda metode lente si constante pentru slabit.

Specialistii afirma ca greutatea maxima ce poate fi data jos in mod sanatos este de aproximativ 800-900 de grame pe saptamana. Pierderea rapida in greutate, in special prin diete ce implica infometarea, poate duce la foarte multe efecte secundare, unele foarte periculoase.

De asemenea, cu cat o persoana slabeste mai rapid, cu atat nu reuseste sa-si mentina noua greutate. De fapt, cercetarile au constatat ca dupa scaderea rapida in greutate, in aproximativ doua treimi din cazuri, persoanele ce au urmat dieta s-au ingrasat mai mult decat au slabit.

Acesta este doar unul dintre modurile in care pierderea rapida in greutate afecteaza negativ.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Pierderea substantelor nutritive importante
  3. Incetinirea metabolismului
  4. Pierderea masei musculare
  5. Deshidratarea
  6. Mentinerea senzatiei de foame
  7. Afectarea sanatatii mintale
  8. Concluzii
  9. Citeste pe aceeasi tema

Pierderea substantelor nutritive importante

Sus

Multe diete rapide si planuri de alimentatie elimina grupe intregi de alimente, acest lucru ducand la pierderea unor substante nutritive, vitamine si minerale extrem de importante in mentinerea sanatatii generale. De asemenea, o dieta in care lactatele sunt excluse poate duce la deficienta de calciu. In acelasi fel, dietele care elimina carbohidratii pot produce un deficit de fibre.

Persoanele care urmeaza diete cu continut redus de calorii trebuie sa isi mentina totusi o gama variata de substante nutritive, inclusiv calciu, vitamina D, vitamina B12, acid folic si fier.

Consecintele potentialelor deficiente nutritionale includ:

• Reducerea energiei;
• Fragilizarea parului si a unghiilor;
• Senzatie extrema de oboseala;
• Compromiterea sistemului imunitar;
• Slabirea duritatii osoase, incluzand osteoporoza;
• Anemie;
Constipatie.

Planul alimentar trebuie ales corect, nu in functie de rapiditate. Un plan alimentar corect include toti macronutrientii cheie, incluzand grasimile, carbohidratii si proteinele.

Cea mai buna metoda de a urma o dieta este prin solicitarea ei la un nutritionist. Acesta va adapta planul alimentar in functie de nevoile fiecarei persoane. Scopul unui plan alimentar este de a fi un stil de viata sanatos, nu o dieta minune.

Un semnal de alarma trebuie tras cu privire la copii, deoarece dietele sunt foarte periculoase pentru ei. Acestia observa in jurul lor diferite diete si incep sa isi doreasca sa slabeasca de la varste foarte fragede, de exemplu 6-8 ani.

Un studiu efectuat in Statele Unite ale Americii a raportat ca 80% dintre fetitele de 10 ani au incercat cel putin o dieta. Parintii trebuie sa urmareasca scopul copiilor si sa le explice ca intotdeauna exista optiuni mai sanatoase si mai productive decat pierderea rapida in greutate.

Incetinirea metabolismului

Sus

Pierderea rapida in greutate apare, de obicei, prin reducerea aportului de calorii in mod extrem. De exemplu, exista diete care reduc consumul zilnic de calorii de la 3000 la 1200.

Problema consta in faptul ca organismul uman recunoaste acest lucru ca o limitare alimentara si intra in modul de infometare. Acest lucru se refera la faptul ca organismul va incetini metabolismul pentru a conserva energia.

Un studiu de specialitate a observat ca metabolismul devine cu atat mai lent cu cat greutatea data jos in scurt timp este mai mare. La incetarea regimului alimentar, persoanele din studiu au castigat mai multe kilograme decat la inceputul studiului.

Caloriile din regimul alimentar nu trebuie sa fie reduse in mod extrem. Se recomanda eliminarea a maxim 500 de calorii pe zi. Daca acest lucru se combina cu activitati fizice, se pot arde chiar si 400 de grame pe saptamana. Chiar daca nu este o slabire instantanee, corpul se va transforma pe termen lung.

Pierderea masei musculare

Sus

In mod normal, cand o persoana doreste sa slabeasca, incearca sa elimine tesutul adipos, nu masa musculara. Daca reducerea aportului caloric este exagerata si rapida, tonusul muscular va suferi in mod serios. Dietele restrictive din punct de vedere caloric pot determina corpul sa descompuna muschii pentru a obtine combustibil si energie.

De asemenea, pierderea masei musculare poate duce la incetinirea metabolismului. Musculatura este mai activa din punct de vedere metabolic decat grasimea, iar pierderea musculara duce la arderea unei cantitati mai mici de calorii.

Metabolismul poate fi stimulat prin:

• Aport de proteine la fiecare masa;
• Ridicarea de greutati;
• Urmarea unui plan de antrenament riguros;
• Ingerarea unui numar suficient de calorii.

Consumul unei diete bogate in proteine si asocierea cu exercitii fizice va duce la mentinerea mase musculare si la o slabire uniforma, care sa produca un corp de invidiat.

Deshidratarea

Sus

Datorita greutatii apei, este normal sa se observe o slabire usoara in primele doua saptamani. Oamenii vor pierde multa apa, mai ales in cazul dietelor cu un continut scazut de carbohidrati. Problema este ca pierderea rapida a cantitatii de apa poate duce la deshidratare si la multe efecte secundare neplacute, precum constipatia, cefaleea, crampele musculare si pierderea energiei. Un plan de pierdere in greutate corect pune accent pe hidratarea corespunzatoare a persoanei ce il urmeaza. De asemenea, planul alimentar corect trebuie sa tina cont si de bolile existente. Pierderea rapida in greutate poate face ca medicamentele sa devina prea puternice si sa produca simptome neplacute.

Mentinerea senzatiei de foame

Sus

Atunci cand sunt urmate diete rapide si cu aport mic de calorii, nivelurile de leptina din organism scad. Leptina este hormonul care controleaza foamea si senzatia de satietate. Atunci cand nivelurile de leptina sunt normale, creierul va fi informat cand stomacul este plin. Cercetarile au constatat ca, in cazul unor diete sarace in calorii, nivelurile de leptina sunt dezechilibrate si pot duce la senzatia exagerata de foame. Se recomanda gustarile de calitate, deoarece acestea sunt mai sanatoase. Gustarile de calitate inferioara sunt compuse din ingrediente nesanatoase, ce nu vor ajuta la pierderea kilogramelor in plus.

Afectarea sanatatii mintale

Sus

Urmarea dietelor nesanatoase poate avea consecinte pe plan psihologic. Aceste consecinte sunt reprezentate de dismorfismul corpului, anorexie sau bulimie. De multe ori, persoanele care urmeaza diete considera ca daca slabesc vor fi fericite. Esecul de a slabi sau ingrasarea ulterioara pot duce la depresie si anxietate. Autocontrolul este extrem de important in aceste cazuri.

Concluzii

Sus

Urmarea dietelor care promit pierderea kilogramelor in plus in doar cateva zile sau saptamani reprezinta un adevarat pericol pentru sanatate. Desi pierderea lenta si constanta in greutate nu suna promitatoare, este cea mai buna metoda de a slabi si de a mentine greutatea la cote optime.

Alegerea unor alimente de calitate, practicarea de exercitii fizice in mod regulat, reducerea stresului si urmarea unui program de odihna optim reprezinta cateva metode prin care corpul isi poate regla greutatea in mod sanatos.

De asemenea, trebuie retinut ca pierderea in greutate trebuie sa fie o schimbare treptata a stilului de viata pe termen lung. Dietele minune fac doar sa slabeasca organismul si sa readuca kilogramele imediat, chiar in cantitati mai mari. Aceste lucruri pot duce atat la efecte negative fizice, dar si psihologice.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate