Diete pentru slabit sarace in carbohidrati
Generalitati
SusConceptul unei diete sarace in carbohidrati consta in limitarea ingestiei anumitor tipuri de carbohidrati. Se considera ca ingestia carbohidratilor rafinati poate duce la eliberarea in circulatie a unei cantitati crescute de insulina, determinand astfel cresterea in greutate.
Doua dintre cele mai cunoscute diete sarace in carbohidrati sunt Atkins si South Beach.
Cuprins articol
Dieta Atkins
SusDieta Atkins este un regim de slabire in patru etape. Ultima etapa este destinata metodelor de mentinere a kilogramelor pierdute.
Conceptul de baza
Dieta Atkins limiteaza ingestia de carbohidrati. In primele 2 saptamani se restrictioneaza aproape total consumul acestora, pentru ca apoi o parte dintre carbohidrati sa fie reintrodusi treptat in dieta.
Metoda
Faza 1: Introducerea. Timp de 2 saptamani, cat dureaza aceasta etapa, se vor consuma maxim 20 grame de carbohidrati pe zi.
Faza 2: Pierderea in greutate. Aceasta etapa este similara celei anterioare, singura modificare fiind introducerea mai multor tipuri de alimente si cresterea cantitatii de carbohidrati ce poate fi consumata zilnic. Noile alimente introduse sunt nucile, semintele si o parte din plantele cu boabe.
Faza 3: Preintretinere (mentinerea). Cand mai sunt aproximativ 4,5 kg pana se atinge greutatea dorita, incepe etapa a treia. Se vor adauga 5 pana la 10 grame de carbohidrati saptamanal in dieta, in conditiile in care greutatea se mentine stationara. De asemenea, se vor introduce treptat noi alimente.
Faza 4: Intretinerea. Dupa ce se atinge greutatea dorita incepe faza a patra. In aceasta etapa se cunoaste deja cantitatea de carbohidrati ce poate fi consumata zilnic, fara sa apara cresteri in greutate.
Sunt permise:
- oua, carne, peste (toate proteinele);
- ulei de masline, unt, branza, masline;
- spanac, salata verde, castraveti, rosii, broccoli, avocado (majoritatea legumelor);
- indulcitori artificiali.
Nu sunt permise:
- zahar si produse de patiserie;
- legume ce contin amidon (porumb, mazare);
- paine, paste fainoase, cartofi (sunt excluse in etapa 1, o parte vor fi adaugate mai tarziu, in etapa urmatoare);
- fructe (deloc in etapa 1, vor fi adaugate in etapele urmatoare);
- alcool (deloc in etapa 1, va fi adaugat in etapele urmatoare);
- nuci, alune (deloc in etapa 1, vor fi adaugate in etapele urmatoare).
Dieta South Beach
SusDieta South Beach este un regim de slabire in trei faze. Ultima faza este destinata mentinerii kilogramelor pierdute, pentru a preveni revenirea la greutatea initiala.
Conceptul de baza
Dieta South Beach evita eticheta de "regim cu un continut scazut de carbohidrati". Aceasta dieta promoveaza consumul de carbohidrati si grasimi "bune".
Metoda
Faza 1: Pe perioada fazei intai se vor consuma trei mese zilnic plus gustarile. In aceasta faza sunt permise numai alimente cu un continut scazut de carbohidrati.
Faza 2: In aceasta etapa se adauga treptat fructe, paine si paste fainoase din cereale integrale. De asemenea, in aceasta etapa se va invata care alimente determina cresterea in greutate.
Faza 3: Odata ce se atinge greutatea dorita, incepe faza a treia. Informatiile acumulate pe parcursul primelor doua faze sunt folosite acum pentru crearea unui regim alimentar de slabire individualizat.
Sunt permise:
- carne si moluste;
- inlocuitori de carne si tofu;
- oua, branza, nuci si fasole;
- legume.
Nu sunt permise:
- paine, orez, cartofi, paste fainoase (nici una in faza intai, se vor adauga treptat mai tarziu);
- fructe (deloc in faza intai, se vor adauga treptat in fazele ulterioare);
- produse de patiserie;
- zahar;
- alcool.
De retinut!
Desi exista multe diete pentru slabit, nutritionistii nu recomanda un anumit regim. Nu exista un regim de slabire universal valabil.
Medicul sau nutritionistul poate ajuta la individualizarea dietei de slabire, in concordanta cu starea de sanatate a fiecarei persoane in parte.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Cancerul de colon si dieta
- Dieta Medifast
- Stil de viata bazat pe un continut redus de carbohidrati
- 10 mituri combatute despre diete
- 10 legume cu continut redus de carbohidrati
- Carbohidratii sanatosi pe care ar trebui sa ii consumati zilnic
- Dieta cu limonada si sanatatea
- Secretele unei diete sanatoase
- Dieta Ornish