Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Dieta volumetrica

Actualizat la data de: 05 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Dieta volumetrica

Dieta volumetrica se concentreaza pe obtinerea satisfactiei prin consumul unor mese cu putine calorii. Principiul care sta la baza acestei diete presupune instalarea senzatiei de satietate si umplerea stomacului cu ajutorul alimentelor care au un numar scazut de calorii per gram.

Mesele vor fi compuse in principal din alimente bogate in apa, multe lichide (in special apa, 8-10 pahare pe zi), dar si fibre. Se va evita adaugarea de uleiuri in preparatele culinare si se vor include doar grasimile bune in dieta. Planul de alimentatie al dietei volumetrice presupune ca 15-35% din totalul caloric sa provina din ingestia de proteine si aproximativ 55% din alimentele consumate sa fie reprezentate de carbohidrati care se regasesc in cereale, cartofi, fasole si legume.

Acest program alimentar se va asocia cu o serie de exercitii fizice moderate. Este indicat ca orice persoana care urmeaza aceasta dieta sa noteze intr-un jurnal alimentar ce mananca in timpul zilei, sa-si planifice mesele din timp, astfel incat sa fie preintampinata incalcarea regulilor dietetice, in timpul calatoriilor ori la locul de munca.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Alimente permise
  3. Alimente de evitat
  4. Recomandari
  5. Citeste pe aceeasi tema

Alimente permise

Sus

Numarul total de calorii permis in cadrul acestei diete este de 1600 sau uneori chiar mai mic, in functie de inaltimea si greutatea fiecarui individ, dar si de nivelul de activitate sustinut.

Dieta volumetrica presupune consumul unor cantitati mari de fibre si lichide. In compania apei, fibrele isi maresc volumul si determina instalarea senzatiei de satietate.

Printre alimentele permise, bogate in apa, se numara fructele proaspete si legumele care contin multa apa: rosiile, broccoli, salata verde, varza etc. Dintre carbohidrati, alimentele acceptate ar putea fi: pastele si cerealele integrale, painea preparata din cereale si cu un nivel crescut de fibre, supele, salatele fara sosuri etc. Carnea si produsele lactate, care ar putea fi consumate in dieta volumetrica, vor avea cat mai putine grasimi, iar portiile nu vor fi foarte mari.

Alimentele bogate in proteine sunt importante, deoarece acestea vor oferi o senzatie prelungita de satietate, cea care restrictioneaza foarte mult caloriile pe care le-ati putea adauga in compozitia meselor zilnice. Zaharul si alcoolul pot fi incluse in dieta in cantitati mici fara a se depasi limitele caloriilor zilnice admise.

Alimente de evitat

Sus

Nu exista alimente interzise in mod special in cadrul planului dietei volumetrice. Nu se vor consuma alimente bogate in grasimi sau alimente prajite. Nu sunt indicate nici produsele alimentare care contin amidon. Totusi, regulile de baza ale dietei vor fi dificil de respectat daca se vor consuma alimente tip fast-food.

Cel mai bun mod de abordare este evaluarea atenta a alimentelor consumate. Persoanele care urmeaza aceasta dieta trebuie sa evite consumul de alimente cu valoare nutritiva scazuta.

Recomandari

Sus

Cresterea brusca a volumului de fibre in dieta poate provoca disconfort gastric, balonare si flatulenta, in cazul unor persoane. Daca aveti reactii neplacute la aportul de fibre crescut dintr-o data, incercati sa mariti treptat cantitatea de fibre, astfel incat aceasta sa nu va provoace disconfort. De asemenea, este foarte important sa asociati fibrele cu cantitati suficiente de lichide.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate