Dieta restrictiva caloric
Generalitati
SusDieta restrictiva caloric se caracterizeaza prin consumarea unui numar mai mic de calorii decat are nevoie organismul pentru mentinerea greutatii corporale, asigurandu-se, in acelasi timp, necesarul de vitamine si minerale.
De regula, adoptarea acestei diete presupune reducerea consumul de calorii cu 20-30% decat in mod normal.
Potrivit cercetatorilor nutritionisti, dieta restrictiva este o strategie de a creste speranta de viata prin reducerea cuantumului de calorii ingerate zilnic.
Totodata, aceasta dieta a fost gandita pentru a preveni si ameliora numeroase probleme de sanatate, in special bolile cardiovasculare si diabetul zaharat.
Spre deosebire de alte programe dietetice, dieta restrictiva caloric impune ca fiecare calorie consumata sa detina o valoare nutritionala speciala.
Astfel, nu este recomandat ca o persoana care adopta dieta restrictiva pentru o scurta perioada de timp sa consume numai dulciuri sau produse fast-food.
Cuprins articol
Beneficii
SusCu toate ca dieta restrictiva caloric este cunoscuta ca promovand longevitatea si speranta de viata, exista multe alte beneficii aduse sanatatii.
Printre celelalte beneficii se identifica:
- reglarea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac;
- cresterea nivelului de colesterol HDL / "bun";
- scade procentul de grasime din organism;
- reduce nivelul de zahar din sange;
- pierderea in greutate.
Totodata, potrivit studiilor, dieta restrictiva amelioreaza tulburarile de memorie.
O mare parte dintre aceste modificari contribuie la reducerea riscului de aparitie a bolilor cronice, cum sunt bolile cardiovasculare si diabetul zaharat.
Dezavantaje
SusDieta restrictiva caloric nu este recomandata tuturor persoanelor, in particular, nu este recomandata persoanelor slabe.
Printe efectele secundare ale acestei diete se afla:
- tulburari ale ciclului menstrual;
- dereglari hormonale;
-scaderea densitatii osoase (ingestia de calciu si vitamina D este mica);
- pierderea din masa musculara;
- scaderea nivelului de fier si riscul de anemie.
Restrictia calorica exagerata poate cauza:
- anemie;
- depresie;
- iritabilitate;
- letargie;
- oboseala;
- retinerea apei in organism.
Cui se adreseaza?
SusAtunci cand o persoana se decide sa adopte aceasta dieta, sau ii este recomandata, trebuie sa se consulte, in primul rand, cu medicul de familie.
Au existat cazuri cand o persoana nu a putut urma aceasta dieta din cauza problemelor de sanatate diagnosticate.
Urmarea acestei diete necesita mult efort si vointa, chiar mai mult decat unele dintre cele mai populare diete.
Planul nutritional al dietei restrictiva se bazeaza pe reducerea numarului de calorii si, in acelasi timp, pe mentinerea sau cresterea consumului de elemente nutritive (vitamine, minerale)
Plan nutritional
SusDificultatea acestei diete consta in mentinerea unui nivel adecvat de vitamine si minerale, in timp ce numarul caloriilor consumate este redus considerabil.
Planul nutritional al dietei restrictive contine 1700-1800 calorii si trebuie realizat in functie de varsta, greutate si grad de activitate.
Aceasta dieta trebuie adoptata treptat, nu se recomanda pierderea in greutate a mai mult de 1 kg saptamanal.
Micul-dejun (530 calorii)
- 1 ceasca branza de vaci degresata (120 calorii)
- 23 migdale (160 calorii), 1 ceasca capsuni sau alte fructe de padure (50 calorii)
- 1 baton nutritiv (cu vitamine, minerale, proteine etc.) (200 calorii)
Pranz (460 calorii)
- 140 g piept de pui, fara piele, fiert, la cuptor sau la grill (230 calorii)
- 1 pahar (80 g) broccoli, fiert, la abur sau crud (25 calorii)
- 1 ceasca (60 g) conopida, fiarta, la abur sau cruda (15 calorii)
- 1 lingura cu ulei din masline extra virgin (120 calorii)
- 1 lingurita mirodenii si condimente (5 calorii)
- 1 portocala medie (65 calorii)
Gustare (220 calorii)
- 1 pahar iaurt degresat (120 calorii)
- 6 nuci (100 calorii)
Cina (515 calorii)
- salata (2 pahare), poate fi preparata din: salata verde, varza, spanac (20 calorii)
- 1 file somon (90 g) la conserva sau proaspat, fara sare (185 calorii)
- 200 g cartofi, copti (180 calorii)
- 1 lingura cu ulei din masline (120 calorii)
- 1 lingurita cu mirodenii si condimente (5 calorii)
- 1 lingura cu otet (5 calorii)
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Modalitati de a pierde in greutate fara dieta
- Dieta Shangri La
- Dieta Dukan - principii si etape
- Cum sa consumati doar caloriile importante pentru sanatate si silueta
- Dieta cu o singura masa pe zi - riscuri si beneficii
- Dieta de 1200 de calorii: avantaje si dezavantaje
- Dieta Sonoma
- Dieta pentru detoxifierea de primavara
- Cum sa aveti o dieta sanatoasa