Dieta Dukan
Generalitati
SusDieta Dukan a fost initiata de medicul francez Pierre Dukan.
Potrivit acestuia, secretul acestei diete consta in consumul exclusiv de proteine intr-una din zilele saptamanii, de preferat Joi.
Dieta Dukan a ajutat foarte multi francezi sa isi controleze greutatea corporala, iar autorul acesteia face inconjurul lumii pentru a oferi sfaturi nutritionale unor vedete precum, Jennifer Lopez sau Giselle Bundchen.
Aceasta dieta garanteaza o pierdere rapida in greutate, aproximativ 6 kg pe luna, desi adeptii ei pot consuma aproape orice, cu exceptia unei singure zi pe saptamana cand trebuie sa consume numai proteine.
Dieta Dukan este considerata noua dieta Atkins, si inca se fac studii pentru a se stabili daca acest program alimentar revolutioneaza stiinta nutritionala.
Dieta Dukan este formata din patru etape; in primele 2 faze se urmareste scaderea semnificativa in greutate, iar in ultimele 2 faze mentinerea greutatii corporale.
Cuprins articol
Faza de atac
SusPrima faza, numita si etapa proteinelor pure (de origine animala), dureaza intre 3 si 10 zile, in functie de numarul de kilograme de care doriti sa scapati.
Aceasta faza este decisiva, cu rezultate vizibile, fiind recomandat consumul exclusiv de proteine - carne de pasare, peste, fructe de mare, oua, produse lactate degresate.
Dezavantaje:
- respiratie urat mirositoare si xerostomia (gura uscata) - aceste afectiuni pot fi ameliorate prin consumul unei cantitati ridicate de apa.
- constipatie - este combatuta prin consumul fulgilor de ovaz.
Alimentele care nu se regasesc in lista urmatoare sunt interzise:
1. Carne slaba de iepure, vita sau manzat (nu porc sau miel). Se prepara la gratar sau prin fierbere si nu se adauga unt sau alte grasimi.
2. Carne de pui si curcan (nu gasca sau rata). Nu se consuma pielea si nici aripile, deoarece au o cantitate ridicata de grasime.
3. Sunca slaba, neafumata.
4. Ficat de vita, manzat sau pui.
5. Fructe de mare.
6. Peste alb sau gras, proaspat, congelat, uscat, afumat sau conservat (dar nu in ulei sau alte sosuri care pot contine grasimi), inclusiv crochete de peste.
7. Maxim 2 oua pe zi. Pacientii cu hipercolesterolemie pot consuma cel mult 4 galbenusuri pe saptamana, iar pentru albus nu exista resctrictii.
8. Produse lactate degresate: iaurt, branza, lapte batut, etc. Iaurturile simple si cele cu arome naturale sunt permise fara restrictii; nu acelasi lucru se intampla si in cazul iauturilor cu fructe, care pot fi consumate ocazional.
9. Indulcitorii, condimentele, otetul, castraveciorii, usturoiul, ceapa, sucul de lamaie (peste alimente, nu pentru baut), mustar si sare (cu moderatie), ketchup fara zahar (in cantitati moderate), guma de mestecat fara zahar (miscarile ritmice si sacadate instaleaza calmul in perioadele tensionate).
Reguli suplimentare:
- beti 1.5 l apa zilnic (plata sau carbogazoasa) in special la ora mesei, deoarece instaleaza senzatia de satietate. Ceaiul, cafeua sau bauturile dietetice pot fi consumate daca nu detin mai mult de o calorie per pahar.
- consumati 1-2 linguri cu cereale de ovaz zilnic (in iaurt sau in compozitia unei clatite).
- mergeti pe jos timp de 20 minute, zilnic.
- evitati grasimile, untul si uleiul.
Faza alternativa
SusCea de-a doua faza, a proteinelor si legumelor, presupune consumul alimentelor indicate in Faza 1 (proteine pure) plus legume fara amidon (proteine vegetale).
Secretul pierderii in greutate consta in alternarea consumului de proteine pure cu legumele fara amidon.
• Daca o persoana doreste sa piarda mai putin de 10 kg trebuie sa consume 3 zile proteine pure (alimente faza 1), urmate de 5 zile de proteine vegetale + proteine pure. Dietele alimentare se alterneaza pana cand se ajunge la greutatea dorita!
• Daca o persoana doreste sa piarda mai mult de 10 kg trebuie sa consume 5 zile proteine pure, urmate de 5 zile de proteine vegetale + proteine pure. Dietele alimentare se alterneaza pana cand se ajunge la greutatea dorita!
Legume permise - anghinare, sparanghel, vinete, broccoli, varza, conopida, gulie, fasole, telina, dovlecei, castraveti, fenicul, praz, ciuperci, ceapa, ardei, dovleac, ridichi, salata, macris, soia, spanac, rosii. Acestea pot fi consumate in stare cruda, la aburi, fierte sau coapte.
Alimente cu un continut ridicat de amidon - orez, porumb, mazare, fasole, linte, avocado.
Reguli suplimentare:
- cresteti aportul de cereale de ovaz la 2-3 linguri pe zi.
- mergeti pe jos 30 minute, zilnic.
- beti cel putin 1.5 l de apa, zilnic.
Faza de consolidare
SusTreceti la aceasta faza imediat ce ati obtinut masa corporala dorita. Scopul acestei faze este de a preveni cresterea in greutate si mentinerea greutatii corporale obtinuta in fazele anterioare.
Recomandari alimentare:
- respectati regimul alimentar al fazei precedente, la care adaugati o portie de fructe si 2 felii de paine (acestea pot fi consumate zilnic).
- suplimentati portiile de carbohidrati pe saptamana adaugand in dieta: paste, cartofi, mazare sau orez. Acestea vor fi introduse in dieta treptat, consumandu-se cantitati mici de proximativ 20 g zilnic.
- Joi - ziua in care consumati numai proteine pure.
Regula pentru a calcula perioada de timp a acestei faza - la 1 kg pierdut trebuie sa urmati 10 zile de consolidare!
Faza de stabilizare
SusAceasta faza stabileste practic regimul alimentar pe care il veti urma tot restul vietii. Veti putea reveni la obiceiurile alimentare anterioare si veti putea consuma alimentele preferate, insa nu faceti excese si nici nu consumati cantitati ridicate de grasimi.
Regula de baza a acestei faze dar si a dietei Dukan - Joi consumati numai proteine pure!
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Mentinerea greutatii dupa dieta de slabit
- Dieta de slabit in care aveti voie sa mancati alimente care ingrasa
- Cand se transforma dietele pentru slabit in tulburari de alimentatie?
- Rosiile: un aliat important in dietele de slabit si mentinerea sanatatii
- Riscul consumului de laxative in dietele de slabit
- 5 motive de a include cartofii in dieta
- Dieta cu zmeura
- Alegerea unui program de slabit
- A urma o dieta poate fi usor sau greu