Dieta de slabit in care aveti voie sa mancati alimente care ingrasa
Generalitati
SusO dieta propice pierderii in greutate este considerata de multi echivalenta cu un regim alimentar restrictiv, in care sunt permise doar alimente fade, cu un continut foarte mic de calorii.
In realitate, o cura de slabire echilibrata permite si consumul limitat de alimente care ingrasa, dar in cantitati mici si la orele potrivite.
Practic, orice aliment hipercaloric poate sa fie o parte ajutatoare intr-un plan nutritional de eliminare a kilogramelor in plus, din mai multe motive. Savurat in portii limitate nu mai constituie o bomba calorica, induce starea de satietate persistenta si ofera un confort psihic al lipsei de restrictii.
Cuprins articol
Alimente hipercalorice care pot ajuta la slabit
SusCu toate ca suna paradoxal, exista o serie intreaga de alimente cu o reputatie proasta in raport cu silueta, care au fost reintroduse de nutritionisti in planurile alimentare recomandate pacientilor cu exces de greutate corporala.
Aceste alimente, chiar daca furnizeaza grasimi si un numar important de calorii, actioneaza ca adjuvanti in controlul greutatii, cand sunt introduse in meniu corespunzator. Cele mai bune exemple pot fi analizate indelung mai jos:
Ouale
Dintre toate produsele alimentare suspecte de a predispune ingrasarii, ouale starnesc in continuare controverse majore. Ultimele cercetari arata ca un ou consumat in fiecare zi este o sursa excelenta de nutrienti si nu predispune ingrasarii, dimpotriva servit la micul dejun, el creste sansele pierderii in greutate.
Galbenusul este partea bogata in grasimi a oului, de aceea unii medici nutritionisti recomanda consumul albusului simplu. Insa proteinele din galbenus sunt mai greu digerabile, mentinand mai mult timp senzatia de satietate si ajutand, astfel, la un consum mai mic de hrana pe parcursul zilei.
Pastele
Pastele sunt alimente dietetice, daca le consumati in forma lor ideala (preparate din faina integrala) si pastrati portiile cat mai mici. Cercetatorii au demonstrat ca persoanele care consuma mai multe portii mici de fainoase integrale pe zi, reusesc sa slabeasca mai usor si sa isi mentina greutatea corporala stabila de-a lungul timpului.
De asemenea, inlocuirea produselor din faina rafinata cu cele preparate din faina integrala ajuta la arderea eficienta a grasimii depuse la nivelul abdomenului.
Fructele oleaginoase
Este adevarat ca fructele oleagionase contin o cantitate mare de grasimi, insa acestea sunt in mare parte acizi esentiali sanatosi, benefici organismului. Tot ele sunt bogate in nutrienti, proteine si fibre, care ajuta la stabilizarea nivelului de glicemie in sange.
Sigur ca o dieta in care aportul de nuci, alune si fistic este foarte mare, nu va ajuta la pierderea in kilograme, ci la acumularea lor. In schimb, un pumn de migdale si nuci ca gustare opreste tentatia de a manca alte alimente nocive (fast food, dulciuri etc.) si contribuie la corectarea greutatii, prin inhibarea apetitului alimentar.
Carnea rosie
Carnea rosie nu este in mod necesar nociva pentru linia taliei, dimpotriva. Anumite studii dedicate nutritiei de calitate spun ca o friptura din carne macra rosie are aproape aceeasi cantitate de grasimi saturate, precum un gratar din piept de pui.
La fel ca in cazul oualor, carnea rosie este bogata in proteine, cei mai eficienti nutrienti in potolirea senzatiei de foame. Pentru a beneficia strict de nutrientii buni din carnea rosie, alegeti carnea file sau muschiul degresat si reduceti portiile la dimensiunea unei palme.
Branzeturile
Persoanele care doresc sa slabeasca cred ca pot reduce din calorii eliminand produsele care furnizeaza calciu (asa cum sunt branzeturile), insa unele studii desfiinteaza aceasta strategie de echilibrare ponderala a corpului.
Motivul este acela ca organismul arde mai multe grasimi atunci cand primeste un aport suficient de calciu, astfel ca o dieta in care branzeturile degresate sunt la loc de cinste, poate fi prolifica pierderii kilogramelor in plus.
Cafeaua
Cafeaua intra in categoria alimentelor hipercalorice, doar cand este indulcita excesiv si imbunatatita cu lapte integral, frisca, siropuri aromate sau smantana lichida. In schimb, daca este consumata neagra, cafeaua accelereaza metabolismul si are foarte putine calorii, contribuind din plin la topirea depozitelor de grasime excedentare.
O cafea sanatoasa, care sa nu predispuna ingrasarii, poate fi preparata cu lapte degresat pentru mai mult calciu si vitamina D, precum si cu indulcitori artificiali fara calorii.
Idei pentru un plan alimentar diversificat
SusIntrucat dietele fade sunt greu de respectat, din pricina restrictiilor alimentare pe care le impun si accesul dificil la categorii de alimente precise, un plan alimentar diversificat este o optiune atractiva pentru multe persoane care doresc sa slabeasca.
Constituirea unui program de masa stabil, format din mese dese si reduse cantitativ, este adevaratul secret al reechilibrarii corporale, fara interdictii la nivelul tipurilor de alimente consumate.
Mic dejun copios si sanatos
- oua fierte sau coapte, niciodata prajite;
- cereale cu peste 5 grame de fibre la fiecare portie, fara sare adaugata;
- piure si smoothie-uri din fructe proaspete;
- sunca degresata (nu mai mult de 80 de grame);
Pranz nutritiv
- tofu, naut, fasole, linte, seminte, nuci;
- sfecla rosie, ardei, ridichi, rosii, pepene verde;
- morcovi, dovleci, dovlecei, cartofi, porumb dulce;
- anghinare, sparanghel, broccoli, telina, mazare, castraveti, fasole verde;
- carne de vita la gratar;
- peste preparat la gratar somon, sardine, hering, macrou, pastrav, ton;
- creveti, crabi, homari, midii, scoici, scoici, stridii;
- piept de pui/curcan;
- oua;
Cina usoara
- pui grill cu legume sotate;
- somon cu ardei capia si cuscus;
- lasagna din dovlecei;
- salata de legume cu branza degresata;
- hummus;
Ca in orice dieta, se recomanda evitarea dulciurilor si a bauturilor alcoolice, dar nu in totalitate. Pentru mentinerea unui tonus psihic ridicat, se poate consuma o trufa de ciocolata pe zi sau un pahar de vin, fara sa se depaseasca aceste cantitati.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Slabiti 10 kilograme in 21 de zile - dieta de detoxifiere Martha Vineyard
- Dieta in functie de grupa sanguina
- Secretul unghiilor frumoase
- Dieta Sonoma
- Dieta restrictiva caloric
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Dieta Perricone
- Dieta recomandata pentru persoanele care sufera de guta
- Postul: intre credinta si dieta