Dieta cu limonada si sanatatea
Introducere
SusRealizata in urma cu 50 de ani de Stanley Burroughs ca program rapid de detoxifiere si repaus alimentar, dieta cu limonada a devenit populara in urma cu cativa ani, dupa ce Beyonce a anuntat o scaderea in greutate de aproximativ 9 kg urmand principiile acestei diete.
Desi initial a fost creata cu intentia de a elibera organismul de toxine si reziduuri interne rezultate in urma unei diete gresite, lipsei activitatii sportive si a unei atitudine mentale negative, dieta cu limonada a devenit in timp un program rapid de scadere in greutate.
Bazata in special pe consumul de limonada, dieta promite o scaderea in greutate de aproximativ 9 kg, un aspect intinerit, ameliorarea durerii cronice, detoxifierea organismului si cresterea nivelului de energie dupa numai 10 zile.
Nutritionistii avertizeaza insa: acest program priveaza organismul de majoritatea nutrientilor esentiali: calorii, vitamine, minerale, proteine, carbohidrati, fibre si grasimi; totodata, scaderea in greutate este absolut normala si inevitabila, avand in vedere renuntarea la o alimentati normala in favoarea unei bauturi sarace in calorii. Exercitiile fizice nu sunt incluse in acest program de slabire tocmai deoarece activitatea fizica este dificila in cadrul unei diete bazate pe infometare.
Principiile dietei
SusPe perioada programului nu sunt permise alimentele solide sau suplimentele. Singurul "aliment" permis este elixirul miraculos (limonada) care mentine hidratarea organismului.
Se servesc cel putin 6 portii de limonada pe zi; seara, este permis un ceai laxativ inainte de culcare, in cazul in care este necesar.
O portie de limonada trebuie sa contina:
- 2 linguri suc de lamaie proaspat;
- 2 linguri sirop de artar organic, grad B;
- 1/10 lingurita piper rosu;
- 300 de grame apa filtrata;
Dupa 4-14 zile de dieta, se introduc treptat alimentele solide, incepand cu supe de vegetale si continuand cu fructe si legume.
Dieta cu limonada ajuta la scaderea rapida in greutate deoarece se bazeaza pe o deficienta majora de calorii; cu toate acestea, scaderea afecteaza cantitatea de apa din organism si masa musculara, nu grasimile - principala tinta a unei diete.
Pe perioada programului, pot aparea:
- senzatie de foame;
- dureri de cap;
- slabiciune;
- senzatie de ameteala si lesin;
- lentoare;
- diaree;
- greata;
- constipatie;
Opinia specialistilor
SusDesi principiul dietei este detoxifierea organismului de reziduurile acumulate de-a lungul anilor si cresterea nivelului de energie, specialistii sustin ca aceasta "curatire" a organismului este deja realizata de ficat; totodata, nu exista studii si dovezi medicale care sa sustina ipoteza conform careia repausul alimentar si/sau dietele de "curatare" ajuta la eliberarea toxinelor.
Totodata, specialistii pun sub semnul intrebarii modul in care programul creste nivelul de energie, avand in vedere ca este bazat pe o bautura saraca in calorii.
Renuntarea la fumat si evitarea toxinelor sunt suficiente pentru mentinerea unui organism sanatos.
Expertii sunt de acord ca un astfel de program, nu numai ca este ineficient dar este si foarte periculos pentru sanatate; Repausul alimentar poate distruge bacteriile sanatoase din intestine, necesare pentru digestie si mentinerea imunitatii.
Un alt risc al scaderii rapide in greutate il constituie slabirea tesutului muscular. Lipsa proteinelor din dieta obliga organismul sa arda masa musculara, in cautarea de noi surse de proteine.
In final, dieta duce la scaderea in greutate, insa rezultatul este un corp lipsit de masa musculara si cu masa de grasimi bogata. Scaderea masei musculare nu este doar o problema estetica ci duce la incetinirea metabolismului in momentul revenirii la o alimentatie normala - deci la o crestere rapida in greutate, mai mare, de regula, decat cea din momentul inceperii dietei. Aceasta este o consecinta normala a tuturor dietelor care garanteaza scadere rapida in greutate: dupa incheierea programului de slabit, urmeaza un proces, normal de altfel, de crestere in greutate, ce are ca rezultat aparitia vergeturilor, celulitei, etc.
Sfatul medicului: uitati de dietele miraculoase si programele de repaus alimentar si detoxifiere. Toate aceste programe au rezultate pe termen scurt si efecte negative pe termen lung, deregland metabolismul. Nu exista dovezi medicale conform carora "curatarea" de toxine a organismului imbunatateste starea de sanatate si ajuta la o scadere sanatoasa in greutate. Indreptati-va atentia spre un program de slabit pe termen lung care sa se potriveasca cu organismul si stilul Dumneavoastra de viata. Cand o ocazie speciala crere o subtiere rapida a siluetei, orientati-va spre aerobic si exercitii fizice si un plan alimentar sanatos. Efectul dietelor miraculoase nu dureaza; in cele mai multe cazuri, dupa finalizarea dietei si revenirea la alimentatia normala, se observa crestere masive in greutate si rezultatul final este o silueta mai plinuta decat cea de la care s-a plecat in momentul inceperii dietei.
Daca totusi optati pentru dieta cu limonada, consultati un medic inainte de a incepe programul si nu-l urmati mai mult de cateva zile.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Dieta doar cu lichide. Ce presupune si la ce riscuri te-ai putea expune
- Alimente sanatoase care va ajuta sa castigati in greutate
- Tratarea bolilor cu suc de lamaie
- Nutritia pe timpul verii
- Recomandari dietetice pentru pacientii cu hipertensiune arteriala
- Cele mai bune lichide pentru organism
- 12 idei de meniuri lacto-ovo vegetariene care nu depasesc 500 de calorii
- Obezitate infantila
- Trucuri pentru a pacali foamea
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente