Dieta cu ciocolata
Generalitati
SusAceasta este probabil una din cele mai gustoase diete din cate exista. Intrucat ciocolata actioneaza ca un inlocuitor al vitaminelor, acest lucru are o valoare reala privind beneficiile pentru sanatate. Printre avantaje se enumera: combaterea hipertenisunii arteriale si a bolilor cardiovasculare. Dieta consta in principal in consumul de lichide, ciocolata fiind inclusa in regimul alimentar, mai ales sub forma de pulbere sau supliment care se amesteca de obicei cu lapte sau apa.
De asemenea, specialistii garanteaza ca in urma acestei diete puteti pierde intre trei si patru kilograme. Premisa de baza a dietei este faptul ca nu exista un temei real pentru inlaturarea completa a ciocolatei din dieta. Cu cat evitati mai mult ciocolata, cu atat va ganditi mai mult la ea si dorinta de a o consuma, pofta creste.
Cuprins articol
Dieta de baza
SusSally Ann Voak a creat dieta cu ciocolata pentru a permite celor care doresc sa slabeasca sa depaseasca dependenta lor de ciocolata, sa invete cum sa o includa in viata de zi cu zi fara a compromite pierderea in greutate. Se considera ca dependentii de cicoloata pot fi inclusi in sase categorii, in raspunsurilor pe care le ofera la o serie de chestionare. Fiecare categorie are un plan exact de calorii pe care trebuie sa-l urmeze si care include strategii alimentare dar si recomandari de exercitii fizice.
Cele sase categorii de dependenti de ciocolata includ urmatoarele tipuri:
1. Pofticiosii secretosi sunt cei care mananca ciocolata in secret sau o ascund in locuri neobisnuite.
2. Romanticii sunt oamenii care folosesc ciocolata ca substitut pentru afectiunea fizica si emotionala
3. Cei obositi si stresati sunt cei care consuma ciocolata atunci cand se instaleaza senzatia de oboseala sau stresul. Acesta este cel mai comun tip.
4. Consumatorii indulgenti in weekend sunt cei care folosesc weekendul sau alte sarbatori drept pretext de a manca ciocolata.
5. Dependentii de dulciuri sunt cei care isi obtin majoritatea caloriilor din consumul glucidelor si mananca ciocolata sa se revigoreze, cand se instaleaza senzatia de oboseala.
6. Pofte premenstruale. In aceasta categorie se incadreaza femeile care consuma ciocolata doar pe parcursul menstruatiei lunare.
Planurile de dieta incep pentru fiecare dintre grupe cu eliminarea completa a cicolatei din meniu. Voak sustine ca acest lucru permite celor care doresc sa slabeasca sa isi controleze pofta pentru acest desert. Saptamana urmatoare, rasplata va consta in consumul zilnic de ciocolata.
Mancaruri recomandate
SusLegume cu un continut scazut de calorii, in cantitati nelimitate. Lista legumelor permise include: sparanghel, broccoli, ciuperci, ardei, spanac, rosii, macris. Cei care tin dieta trebui sa bea in fiecare zi, lapte degresat, iar cafeaua sa fie inlocuita de ceaiul de plante. Pentru fiecare din cele sase tipuri de consumatori de ciocolata sunt recomandate diferite feluri de suplimente nutritionale.
Exemplu de plan de dieta
SusMesele consumate ofera 1000 de calorii pe zi in prima saptamana si 1200-1300 incepand din a doua saptamana. Barbatii pot adauga aproximativ 300 de calorii la aceste valori. Planurile variaza pentru fiecare categorie, dar in general, includ un mic dejun de 250 de calorii, una sau doua mese mici de aproximativ 300 de calorii si o masa principala de 400 de calorii. Dupa prima saptamana este permis sa se consume ciocolata care sa contina intre 50-300 calorii pe zi.
Exercitii recomandate
SusRecomandarile variata in functie de categoria tipului de consumator astfel capofticiosii secretosi, dependentii de zahar si femeile cu pofte premenstruale sunt sfatuiti sa mearga vioi timp de cel putin 20 de minute in fiecare zi, in aer liber iar apoi sa se realizeze exercitii de relaxare cum ar fi inotul sau yoga de cateva ori pe saptamana. Pentru romantici si cei obositi si stresati se recomanda yoga si innot de mai multe ori pe saptamana iar consumatorii indulgenti in weekend trebuie sa practice un sport, cum ar fi golf sau tenis, de mai multe ori pe saptamana, dar in mod special in weekend.
Argumente in favoarea acestei diete
Sus
- Este combatuta frustrarea care apare in majoritatea dietelor alimentare (prin permiterea consumului de ciocolata, fie si in doze reduse), crescand astfel motivatia persoanei de a nu se abate de la planul de slabire.
- Aceasta este o dieta potrivita mai ales pentru cei care doresc sa slabeasca dar sa nu renunte la ciocolata sau poftesc la ea in fiecare zi.
- Daca veti alege ciocolata neagra, veti adauga un plus de oxidanti la dieta
- Dieta contine exercitii fizice, benefice pentru sanatate
- Este promovat consumul de legume
- Dieta implica un plan detaliat de intretinere (hrana si exercitii fizice).
Argumente contra acestei diete
Sus
- Valorile calorice sunt prea mici, comparativ cu alte planuri de slabit, mai ales pentru cei care sunt foarte activi fizic
- Cele mai multe dintre persoanele care urmeaza dieta cu ciocolata se vor simti infometati
- Unele persoane care tin aceasta dieta considera cantitatile de ciocolata multi prea mici pentru pofta lor
- Lipsa recomandarilor specifice si detaliate privind selectia produselor alimentare si a meselor adecvate.
- 3-4 kilograme pierdute intr-o saptamana este un obiectiv nerealist si nesanatos.
- Nu este o dieta potrivita pentru cei care nu prefera ciocolata.
Concluzii
SusDaca sperati sa gasiti o dieta care sa va permita sa mancati zilnic ciocolata si sa mai si pierdeti in greutate, veti fi dezamagit de acest plan de dieta. Aceasta este practic o dieta cu un continut scazut de calorii, cu putine grasimi si care va permite sa consumati cantitati mici de ciocolata, in fiecare zi.
Cei care vor alege aceasta dieta, probabil vor pierde in greutate initial, datorita combinatiei reduse de calorii si exercitiilor fizice. In orice caz, succesul pe termen lung al acestui stil de dieta, a castigat increderea celor care doresc sa slabeasca.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -