Dieta cu calorii negative
Generalitati
SusExpresia "alimentele cu calorii negative" face referire la anumite alimente care necesita mai multe calorii pentru procesare decat propriul continut caloric. Consumarea alimentelor cu calorii negative supune organismul unui efort suplimentar si unui consum energetic crescut in procesul de descompunere si digerare, astfel incat numarul caloriilor consumate de organism este mai mare decat numarul celor asimilate.
Acest aspect le confera alimentelor cu calorii negative un extraordinar avantaj in arderea naturala a grasimilor.
O portie de desert compus din 400 de calorii poate necesita 150 de calorii pentru a fi digerat de organism, de unde rezulta un castig de 250 de calorii adaugat la grasimea corporala. Potrivit teoriei alimentelor cu calorii negative, spre exemplu, daca se consuma 100 de calorii dintr-un aliment ce necesita 150 de calorii pentru a fi digerat, organismul va arde 50 de calorii suplimentare, prin simpla consumare a respectivului aliment.
Cuprins articol
Cum functioneaza?
SusConcept:
- Crearea efectului de calorie negativa permite scaderea in greutate;
- Numarul caloriilor utilizate pentru digestie este mai mare decat continutul caloric efectiv al alimentelor consumate;
- Organismul trebuie sa depuna efort suplimentar pentru a extrage caloriile din aceste alimente;
- Alimentele cu calorii negative favorizeaza arderea naturala a grasimilor;
- Rezultatele depind in mare masura de rata metabolica;
- Se bazeaza pe un consum bogat de fructe si legume;
Alimentele cu calorii negative necesita mai multe energie pentru digestie decat continutul lor caloric; asadar, cu cat meniul este mai bogat in aceste alimente cu atat se pierd mai multe kilograme.
Spre exemplu, o portocala poate contine 50 de calorii; dupa consumare, organismul are nevoie de mai mult de 50 de calorii pentru a absorbi si a digera nutrientii si vitaminele din portocala. Pe parcursul procesului, se ard mai multe calorii, beneficiindu-se astfel de efectul de calorie negativa.
Efectul de calorie negativa
Pasul 1 - Se consuma un aliment cu calorii negative
Pasul 2 - Din esofag, alimentul ajunge in cateva minute in stomac
Pasul 3 - In aproximativ 4 ore, stomacul amesteca bolul alimentar cu acid
Pasul 4 - Mixul de alimente ajunge in intestinul subtire
Pasul 5 - In alte 4 ore, mixul intra in contact cu sucuri digestive ale pancreasului si veziculei biliare
Pasul 6 - Alimentele devin lichefiate iar organismul se pregateste sa le absoarba
Pasul 7 - Intestinul gros proceseaza restul de alimente si fluide in decurs de alte 12 ore
Pasul 8 - Reziduurile sunt eliminate gradual
Intregul proces necesita consum energetic (organismul arde calorii) de unde rezulta scaderea in greutate.
Lista alimentelor cu calorii negative
SusFructe:
- mere, merisoare (rachitele);
- portocale, mandarine, clementine, grepfruit, lamai;
- ananas, mango;
- capsune, zmeura, mure;
- caise, piersici;
- pepene galben / rosu;
Legume:
- sparanghel, sfecla, telina, andive, morcovi;
- brocoli, varza, conopida, laptuci, spanac;
- ardei iute, usturoi, ceapa, praz, nap;
- catravete, rosie, dovleac, ardei gras;
Potentialul de scadere in greutate
Sus
Dieta cu calorii negative sustine ca, prin urmarea principiilor propuse, este posibila o scadere in greutate de aproximativ 0.9 kg pe zi.
Chiar daca acest principiu s-ar dovedi a fi adevarat, o scadere atat de drastica in greutate nu este recomandata fara supravegherea stricta a unui specialist!
Un regim de slabire bazat pe mentinerea unei bune stari de sanatate recomanda o scadere in greutate de aproximativ 0,5 - 1 kg pe saptamana.
Astfel, in functie de dieta pentru care se opteaza, este important de retinut ca un regim bazat doar pe fructe si vegetale nu este benefic pentru organism daca este extins pe o perioada lunga de timp, intrucat nu confera suficiente proteine sau grasimi esentiale.
Introducerea in meniul zilnic a 5 portii de fructe si legume in cazul femeilor, si a 9 portii in cazul barbatilor, favorizeaza scaderea in greutate fara eforturi suplimentare; fructele si legumele sunt cele mai potrivite alegeri pentru un meniu dietetic, avand un continut bogat de apa si fibre si importante vitamine si minerale. Volumul mare de apa si fibre - compusi fara calorii - determina instalarea starii de satietate si micsoreaza apetitul alimentar.
Efectul termic al alimentelor
Sus
Energia utilizata in procesul de digerare a alimentelor poarta denumirea de efect termic; efectul termic al fiecarui aliment variaza in functie de categoria acestuia:
- grasimile au cel mai scazut efect termic: aproximativ 3-5%
- carbohidratii au un efect termic de aproximativ 15%
- proteinele au un efect termic de aproximativ 30%
Desi lista alimentelor cu calorii negative se bazeaza pe fructe si legume, alimentele bogate in proteine au cel mai ridicat efect termic; pentru digerarea si procesarea proteinelor este necesara o cantitate mare de calorii. Spre exemplu, in cazul unui aliment cu continut bogat de proteine, cum ar fi o portie de piept de pui cu 200 de calorii, 30% sau 60 de calorii vor fi consumate in procesul de digestie; astfel, raman aproximativ 140 de calorii pentru procesul de metabolizare.
Carnea slaba (fara continut gras) contine proteinele cu cel mai puternic efect termic; conform cercetatorilor, proteinele continute de carnea slaba instaleza cel mai rapid starea de satietate si sunt cele mai indicate in suprimarea poftei de mancare. Cu exceptia vegetarienilor, caz in care proteinele trebuie obtinute din surse bazate pe vegetale, conform nutritionistilor, orice persoana care doreste sa scada in greutate fara a-si pune in pericol sanatatea, trebuie sa includa cel putin o portie de carne slaba in meniul zilnic:
- carne de pasare: piept de pui sau curcan;
- carne rosie (slaba);
- peste: toate tipurile;
- oua (in cantitati moderate - 1 galbenus pe zi);
Recomandari
SusPentru a obtine o scadere in greutate urmand principiul caloriilor negative, incepeti prin simpla introducere a acestor alimente in meniul zilnic.
- Adaugati o salata in meniul fiecarei mese din zi;
- Renuntati la dresingul pentru salata; folositi ulei de masline si adaugati zeama de lamaie pentru gust;
- Renuntati la sucurile acidulate in favoarea sucurilor naturale din fructe;
- Nu va creati un meniu strict bazat pe legume si fructe! Serviti carne slaba la cel putin o masa din zi;
- Evitati mancarurile gatite ce contin prajeli, carne grasa, ulei, etc.;
- Acordati atentie proteinelor, lichidelor si suplimentelor (vitamine, minerale, etc);
Alimente ce trebuiesc evitate:
- alimentele tip fast food;
- junk food: bomboane, prajituri, chipsuri;
- alimente hiper-calorice: pizza, inghetata;
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -