Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Dieta celor 5 factori

Actualizat la data de: 27 August 2009

Generalitati

Sus
Dieta celor 5 factori

Dieta celor 5 factori este un plan de alimentatie bine proportionat care include toate grupele de alimente, astfel incat, in mod subtil dar inteligent ajuta persoanele sa isi schimbe comportamentul alimentar, si implicit ajuta la pierderea kilogramelor in plus.

Aceasta dieta este poate cel mai recent program de slabit, care a ajutat nenumarate vedete de la Hollywood, printre care: Jessica Simpson, Mandy Moore, Eva Mendes, Alicia Keys, John Mayer, vedete invidiate pentru formele corpului de milioane.

Bazele acestei diete au fost puse de catre Harley Pasternak - un alt "pusti minune" de la Hollywood care a picat ca un dar pentru vedetele care doreau sa-si recapete formele de invidiat sau sa atinga "perfectiunea corporala".

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Depre Dieta celor 5 factori
  3. Cum functioneaza?
  4. Critici
  5. Citeste pe aceeasi tema

Depre Dieta celor 5 factori

Sus

Cifra cinci din "Dieta celor 5 factori" nu provine doar de la numarul elementelor nutritionale pe care fiecare masa trebuie sa le contina (proteine, carbohidrati, fibre, grasimi si lichide), ci si de la servirea a 5 mese pe zi, de la retele care nu trebuie sa contine mai mult de 5 ingrediente, de la prepararea unei retete care trebuie sa dureze 5 minute, la care se adauga alte 5 minute, timp de coacere.

De asemenea, cifra cinci vine de la programul de antrenament care trebuie urmat 5 zile pe saptamana, si care consta in practicarea a 5 exercitii, fiecare dintre ele timp de 5 minute.

"Aceasta dieta este un mod de viata sanatos care incorporeaza toate categoriile de alimente in proportii apropiate. Programul de exercitii este o combinatie intre antrenamentele de forta si excercitiile cardio, despre care se stie ca nu necesita echipamente costisitoare pentru practicare", precizeaza Cathy Nonas, reprezentant Asociatia Nutritionistilor din SUA.

Cu toate ca are o seama de adepti, sunt dieteticieni care considera ca aceasta dieta are mai multe lipsuri. "Intr-adevar este un program foarte bun, dar in afara comunitatii Hollywood, nu cred ca exista studii care sa ateste ca serivirea a 5 mese pe zi este secretul formulei pentru pierderea kilogramelor in plus. Pana la urma urmei, este vorba numai de calorii consumate si calorii eliminate, si nu conteaza cand sunt consumate", sustine Abby Aronowitz, psiholog si nutritionist.

Cum functioneaza?

Sus

Bazele "Dietei celor 5 factori" sunt cele 5 mese zilnice, fiecare continand un amestec echilibrat de:
- proteine (din pui, peste, sau produse lactate cu un continut scazut in grasimi);
- carbohidrati (din fructe si legume);
- fibre (fainoase din cereale integrale);
- grasimi sanatoase, ca cele mononesaturate (uleiul de masline);
- apa sau alte bauturi racoritoare fara zahar.

Angela Kurtz, nutritionist la New York University Medical Center, sustine ca alimentele permise in acest program de slabit sunt cele care au un indice glicemic scazut. Indicele glicemic este o metoda de a evalua alimentele in functie de abilitatile acestora de a afecta nivelul de zahar din organism, dupa servirea unei mese, fapt cunoscut ca fiind foarte important pentru pierderea in greutate.

Nutritionistul Angela Kurtz explica ca alimentele cu un index glicemic scazut ajuta la reglarea cantitatii de insulina eliberata sau produsa dupa fiecare masa - iar apetitul si senzatia de foamea sunt direct legate de nivelul de insulina.

De exemplu, cand sunt consumate alimente cu index glicemic ridicat, carbohidratii simpli ca cei din prajituri, paine alba si unele fructe cum ar fi strugurii - organismul elibereaza o cantitate mai mare de insulina. Cu cat cantitatea de insulina eliberata in timpul mesei este mai mare, cu atat persoana se va simti mai infometata iar sansele de a consuma o cantitate mai mare de alimente la mesele urmatoare sunt si mai mari.

Cand consumama alimente cu un index glicemic scazut (cum ar fi proteinele din fructe si legume), la cara adaugam fibre, cantitatea de insulina eliberata in organism este mai mica, iar daca incercam sa servim o gustare la fiecare 3 ore, atunci nivelul de insulina se va stabiliza, iar senzatia de foame este mult mai usor de controlat.
Dar se intampla chiar asa?

Abby Aronowitz, psiholog si nutritionist, este de parere ca atunci cand problema are cauze emotionale nu exista prea multe metode care ajuta la controlarea apetitului. "Daca oamenii ar manca numai atunci cand le este foame, astazi obezitatea nu ar fi atins proportiile unei pandemii", precizeaza aceasta. Totodata, Abby Aronowitz mentioneaza ca emotiile puternice atrag dupa sine si pofta de mancare, iar acest fapt se intampla in randul tot mai multor persoane din intreaga lume. "In cazul acestora, controlarea cantitatii de insulina eliberata in organism nu va insemna mult in termenii controlarii cantitatii de alimente consumate".

Totodata, trebuie mentionat ca ultimului studiu realizat la Tufts University a demonstrat ca ceea ce conteaza cu adevarat pentru scaderea in greutate este consumarea unui numar cat mai mic de calorii. In acest caz, fie ca este vorba de alimente cu un index glicemic ridicat si cu un index glicemic scazut efectele vor fi aproximativ aceleasi.

Critici

Sus

Criticile aduse acestei diete sunt:
- in cazul persoanelor de rand este greu de urmat, deoarece este dificil ca o persoana sa isi gaseasca sufiient timp pentru a servi 5 mese pe zi, mai ales la un interval de 3-4 ore.
- accesul la retetele preparate numai din 5 alimente este limitat, mai ales in cazul persoanelor care au un serviciu solicitant. Intr-adevar, aceasta alimentatie este una sanatoasa, si cu siguranta nu se compara cu mancarea adusa de firmele de catering sau cea semi-preparata, dar este mai greu de procurat.

In cele din urma, trebuie sa mentionam ca in timp ce unii experti cred in planul de 5 saptamani, altii cred ca rezultate spectaculoase vor fi observate numai daca o persoana respecta regulile nescrise ale dietelor - portii mici, calorii putine si controlarea apetitului - pentru tot restul vietii.
Dupa cum mentiona si Nonas: "In mod ironic, singurul dezavantaj al dietei celor 5 factori este ca autorul o prezinta ca pe un program de slabit de 5 saptamanii, cand de fapt, aceasta este un plan care trebuie respectat pentru tot restul vietii, fiind un stil de viata sanatos".


Medici specialisti Diete-Nutritie

  • Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
  • Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
  • Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
  • Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
  • Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate