Cauzele necunoscute ale cresterii in greutate
Introducere
SusDaca o persoana se confrunta cu cresterea in greutate in ciuda unui regim alimentar sanatos, poate fi suspectata o problema de sanatate.
In majoritatea situatiilor, cresterea in greutate sau imposibilitatea reducerii numarului de kilograme, sunt puse pe seama supraalimentatiei sau regimului alimentar bogat in zaharuri si grasimi, si nicidecum pe seama problemelor de sanatate sau a medicamentelor administrate.
Intradevar, principalii factori ai cresterii in greutate sunt mesele imbelsugate si sedentarismul, insa, trebuie subliniat faptul ca exista si anumite afectiuni si medicamente utilizate pe scara larga care pot contribui cresterea numarului de kilograme si/sau ingreunarea/stoparea procesului de slabire.
Cuprins articol
Hormonul masculin
SusProbabil ca oricine ar putea crede ca 40 sau chiar mai multe kilograme in plus ar putea fi un semn ca ceva este in neregula.
Cu toate acestea, mai mult de 10% dintre femeile aflate la premenopauza care sufera de sindromul ovarului polichistic, nu stiu ca principala cauza a cresterii lor in greutate s-ar putea datora in mare parte acestei conditii subdiagnosticate, in care ovarele si uneori glandele suprarenale, din motive necunoscute, produc prea multi hormoni masculini (testosteron).
Deoarece numarul de kilograme creste in mod gradual in perioada pubertatii sau uneori acestea se acumuleaza dupa sarcina, medicii depisteaza cu dificultate acest sindrom.
Iata cateva indicii si simptome care ar putea sustine acest diagnostic:
- subtierea firului de par,
- excesul de par facial,
- acnee severa,
- menstre neregulate,
- diminuarea fertilitatii (toate acestea sunt semne distinctive ale productiei excesive de hormoni masculini).
Inca nu s-a descoperit care este legatura dintre supraproductia de testosteron si cresterea in greutate. Se pare ca exista o asociere intre componenta genetica a acestui sindrom si cea specifica cresterii in greutate.
Factorii culturali si de mediu joaca un rol important, intrucat europenii si o parte dintre americani sunt supusi de multe ori presiunii sociale conform careia este normal ca femeile sa fie slabe si sa isi mentina greutatea.
Partea pozitiva a acestui aspect este ca multe dintre persoanele de sex feminin care sufera de sindromul ovarului polichistic constientizeaza ca greutatea lor nu este tocmai fireasca (si cer ajutorul medicului privind scaderea in greutate).
Studiile au demonstrat ca femeile care sufera ce acest sindrom si urmeaza o dieta supravegheata si un program de exercitii fizice, pot pierde pana la 10% kilograme sau chiar mai mult. Scaderea in greutate va avea loc o data cu echilibrarea valorilor testosteronului, a menstruatiilor si a cresterii fertilitatii.
Disfunctia tiroidei
SusCea mai mare parte dintre persoanele de sex feminin dau vina pe tiroida lenesa pentru excesul de greutate de care sufera.
Multi dintre oamenii supraponderali spera ca sufera de hipotiroidism, afectiunea putand fi tratata. Dar, rareori o femeie are o greutate peste limita din cauza unei tiroide care elibereaza prea putini hormoni.
Daca nu exista o disfunctie a tiroidei, tratamentul hormonal nu va duce la corectarea excesului de greutate. Daca totusi se manifesta si alte simptome specifice hipotiroidismului (par fragil, unghii si piele uscata si cresterea sensibilitatii la frig) este necesar sa se realizeze investigatii pentru stabilirea unui diagnostic corect.
Daca tiroida este de vina, tratamentul trebuie recomandat de medicul endocrinolog si ar putea ajuta la pierderea in greutate.
O alta denumire pentru hipotiroidism este mixedem, care descrie umflarea subcutanata a tesuturilor din cauza retentiei fluidelor - semn distictiv al nivelului cronic scazut de hormoni tiroidieni. Ca atare, majoritatea kilogramelor obtinute ca urmare a prezentei hipertiroidismului sunt reprezentate de excesul de lichid nu de grasime.
Retentia de apa
SusKilogramele in plus nu sunt sunt reprezentate intotdeauna de cantitatea de grasime ci si de retentia de lichid (simptom familiar pentru cele mai multe femei, intalnit mai ales in perioada premenstruala).
Daca edemul nu are legatura cu ciclul menstrual, nu ar trebui ignorat.
In cazul in care o persoana sufera de retentie de apa, trebuie sa faca investigatii pentru a se asigura ca nu sunt prezente boli cardiace grave sau insuficienta renala (in ambele situatii poate sa apara edemul sau umflarea). Totusi aceste conditii afecteaza mai ales femeile mai in varsta.
Daca atunci cand se apasa pielea cu varful degetului ramane o adancitura care nu revine imediat la normal, exista risc crescut de edem.
Alte simptome aleedemului includ:
- dificultatile de respiratie (boala cardiaca congestiva),
- scaderea productiei de urina,
- pierderea poftei de mancare (insuficienta renala),
- oboseala si circumferinta abdominala crescuta (chiar si neinsotita de numar excesiv de kilograme).
De asemenea, multe boli de ficat si anumite tipuri de cancer pot determina acumularea anormala de lichid in abdomen, precum si cresterea in greutate.
Un "nod" in stomac
SusSansele sunt mici, dar trebuie mentionata si aceasta cauza a unei posibile ingrasari care apare brusc si inexplicabil: prezenta unei tumori.
Tumora ovariana, spre exemplu, creste in interiorul abdomenului. De asemenea, daca stomacul are o forma anormala sau disproportionata trebuie neaparat sa se consulte medicul.
Medicamentele
SusDaca o persoana urmeaza un tratament cu anumite tipuri de medicamente in mod constant, este posibil ca substantele medicamentoase ingerate sa contribuie la problemele de greutate.
Este bine de stiut ca exista alternative la tratamentele medicamentoase care determina, de obicei, cresterea in greutate.
- Antidepresivele sunt medicamentele care duc, cel mai frecvent, la ingrasare. Atat inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei cat si inhibitorii selectivi ai recaptarii noradrenalinei declanseaza o crestere a greutatii, de obicei, de doar cateva kilograme. Utilizarea pe termen scurt a medicamentelor din clasele mai sus mentinonate nu vor fi asociate cu surplusul de greutate. Totusi, in fiecare clasa de antidepresive exista alegeri potrivite pentru persoanele supraponderale cu depresie.
- Medicamentele pentru tratarea diabetului zaharat de tip II (cauzat in mod special de obezitate) sunt adesea responsabile pentru cresterea in greutate, creandu-se prin utilizarea acestora, un cerc vicios. Medicul diabetolog ar putea considera necesar sa recomande, in anumite cazuri, medicamente care blocheaza partial absorbtia de grasimi.
- Contraceptivele orale provoaca, de obicei, o crestere de doar cateva kilograme, in greutate. Anticonceptionalele orale care contin doze mici de hormoni, prescrise in mod adecvat, nu ar trebui sa devina problematice in acest sens.
- Steroizii au unul dintre cele mai nocive efecte. Cel mai frecvent sunt prescrisi adrenocorticozii utilizati pentru controlul bolilor severe autoimune, inclusiv astm, artrita, lupus si boli inflamatorii intestinale. Utilizarea pe termen lung poate sa creasca pofta de mancare si greutatea cu pana la 10 kilograme sau chiar mai mult, de-a lungul timpului. Desi steroizii sunt medicamente indispensabile, de cele mai multe ori, ar trebui sa se puna accentul mai mult pe activitatea fizica.
Multi oameni refuza sa creada ca medicamentul pe care il iau, declanseaza cresterea lor in greutate.
Totusi o discutie cu medicul poate fi foarte utila in conditiile in care se susoecteaza cresterea in greitate ca urmare a administrarii anumitor medicamente; medicul poate oferi recomandari referitoare la alte medicamente inlocuitoare cu efecte secundare mai putin nocive.
Este greu de prezis daca un medicament determina cresterea in greutate. Un medicament antidepresiv, de exemplu, ar putea avea atat efecte pozitive cat si negative: poate duce la ingrasare, dar tine depresia sub control. De aceea, in cazul oricarei persoane trebuie sa se puna in balanta atat avantajele pozitive cat si cele negative.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
Articole recomandate
- Icter la copii: ce trebuie sa stii
- Cifoza congenitala
- Refacerea unghiilor afectate de micoza
- Adenomul hipofizar
- Paralizia cerebrala
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Rinita non-alergica
- Defecte congenitale de cord
- Conceptii gresite despre legume si slabire