Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

A urma o dieta poate fi usor sau greu

Actualizat la data de: 05 Aprilie 2021

Motiveaza-te pentru a slabi

Sus
A urma o dieta poate fi usor sau greu

A tine o dieta de slabit si a te mentine la o anumita greutate nu este deloc usor. Inainte de a incepe un program de slabire, este indicat sa urmezi niste pasi care te-ar putea ajuta sa obtii si apoi sa-ti mentii o greutate normala.
Gasirea motivatiilor pentru a urma o dieta este un prim pas. Multi oameni incearca sa slabeasca avand ca tinta un singur scop: sa piarda din kilograme. Pentru ca acest lucru sa se indeplineasca este nevoie sa crezi in ceea ce vrei sa faci si ca acest lucru este benefic in primul rand sanatatii tale si mai apoi aspectului tau fizic. In orice caz, motivatia, efectuarea de exercitii fizice si schimbarea stilului de viata prin modificarea alimentatiei duc, pe termen lung, la controlul greutatii.
Din punct de vedere psihologic, se stie cat de mare este influenta psihicului asupra oricarui tip de hotarare. Iar atunci cand tu decizi ca este imperios necesar sa iti schimbi fie casa, fie masina, fie, in cazul nostru, regimul alimentar, se stie ca acest lucru se va indeplini. Si se spune ca atunci cand iti doresti ceva foarte mult, tot universul contribuie pentru ca dorinta ta sa se indeplineasca.

Cuprins articol

  1. Motiveaza-te pentru a slabi
  2. Propune-ti obiective realizabile
  3. Bucura-te de rezultatele obtinute
  4. Citeste pe aceeasi tema

Propune-ti obiective realizabile

Sus

Dieta care va avea cel mai mare succes este accea in care tu, cel care ai dorinta de a fi sanatos, ti-ai stabilit doua-trei tinte pe care sa le poti atinge. A avea in gand mai multe lucruri este un lucru de neatins si usor de uitat. Cand spui “sa fac mai multe exercitii” este un lucru minunat, dar la care renunti usor. Ca o paranteza va voi spune o gluma: un tip hotarase sa mearga la sala de fitness si dupa un timp, indignat ca nu a slabit, spune: “Am platit o mare de bani pe abonament si trebuia sa mai merg si la sala!”

Voi enumera cateva din sfaturile pe care le poti folosi cand incepi o dieta:
- Nu te grabi. Dieta de slabit presupune o schimbare in stilul tau de viata si acest lucru nu se intampla peste noapte.
- Poti gresi. Sa stii ca exista posibilitatea sa mai gresesti, adica sa mananci o data altceva decat ti-ai propus.
- Fii perfectionist. Poti manca 100 de calorii in plus, insa cand aduni mai multe sute de calorii acest lucru se intoarce impotriva ta.
- Suportul acordat de cei din jur atunci cand incepi o dieta este important, neexistand astfel sansa de a “te sabota” invitandu-te sa mananci anumite alimente nepermise.
- Esential este sa ai rabdare. Exista o perioada in care, in orice tip de dieta, apare faza de platou. Faza in care cantarul ramane intr-o singura pozitie, care nu e placuta vederii tale, in care nu se mai observa scaderea in greutate. Este important sa iti pastrezi noul stil de viata si doar asa vei vedea si rezultatele.
- Recompenseaza-te. E greu si nu prea placut sa fii la dieta, sa fii privat de “bunatati”! Daca iti vei acorda mici recompense, care sa te bucure si sa te ajute sa mergi mai departe, atunci nici psihic nu vei fi demoralizat, deoarece o mica bucurie sterge depresia cauzata in acest caz de lipsa anumitor alimente. Asculta muzica, citeste, vizioneaza un film, fa o plimbare de voie in parc! Ai grija insa ca recompensele sa nu fie in mancare!

Bucura-te de rezultatele obtinute

Sus

Pentru multi oameni, a scadea in greutate este mai usor decat a se mentine la greutatea normala. Este important sa iti amintesti ca a manca sanatos este un scop pentru un timp indelungat, nu un proiect pentru o perioada scurta de timp. Daca aceasta a fost o problema pentru tine in trecut, e necesar sa iti dezvolti o strategie de mentinere in timp a noii tale vieti. Un specialist nutritionist, consilier pe probleme de alimentatie, te poate ajuta sa-ti faci acest plan si sa-ti mentii obiceiurile sanatoase chiar si dupa ce ai ajuns la greutatea ideala.
Cand te simti bine, esti sanatos, ai o infatisare agreabila. Cand te misti cu usurinta si ti-ai dovedit ca poti fi altfel, ca viata ta s-a schimbat in bine, creste stima de sine si increderea in propriile forte si astfel psihicul si fizicul converg in a te desavarsi ca persoana unificata.

Sorina Cristea,
Psiholog clinician

Sursa: Revista Slab sau Gras


Medici specialisti Diete-Nutritie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate