7 metode periculoase pentru slabit
Generalitati
SusLupta cu numarul in plus de kilograme poate oscila destul de usor de la o dieta usoara la comportamente extreme, unele pur si simplu riscante. Unele obiceiuri pot provoca efecte nedorite, pot fi nesigure pentru sanatate si pot avea consecinte grave.
Oamenii devin atat de concentrati asupra pierderii in greutate incat sunt dispusi sa faca lucruri periculoase care se pot intoarce impotriva lor si pot cauza probleme grave de sanatate. Dietele extreme pot creste riscul dezvoltarii tulburarilor de alimentatie.
Cuprins articol
7 metode periculoase
Sus- Infometarea, postul sau dietele cu un continut foarte scazut de calorii
Dietele care au foarte putine calorii duc la scaderea in greutate, dar kilogramele pierdute includ si diminuarea masei musculare si prezinta riscuri pentru sanatate. Cele mai multe dintre persoane care slabesc rapid recastiga toate kilogramele, la care se adauga si altele. Cantitatea de grasime acumulata va fi mai mare iar masa musculara mai scazuta, metabolismul va fi diminuat, iar organismul va resimti nevoia unui surplus de calorii.
In aceste cazuri pierderea rapida in greutate ca urmare a numarului scazut de calorii este rezultatul eliminarii apei din corp, a unei cantitati reduse de grasime si a masei musculare. Metabolismul este incetinit iar organismul are nevoie de tot mai putine calorii pentru a supravietui. Modificarea procentului de grasime corporala creste riscul aparitiei sindromului metabolic si diabetului zaharat de tip 2. Indicat ar fi ca numarul de calorii sa nu scada sub 1200 pe zi, in caz contrar organismul va face eforturi pentru a-si satisface nevoile nutritive, energetice si pentru ca foamea sa fie satisfacuta, care va avea ca efect ingrasarea.
- Suplimentele dietetice dubioase care fac promisiuni exagerate
Daca suna prea frumos ca sa fie adevarat, probabil ca nici nu este. Suplimentele dietetice, substantele si preparatele cumparate fara prescriptie medicala sau comandate online este putin probabil sa fie eficiente, sigure si capabile de a satisface toate promisiunile, adesea exagerate. De obicei, cele mai multe pastile pentru slabit sunt doar o solutie de moment, incarcate cu cofeina si substante diuretice care pot duce la deshidratare si dezechilibru electrolitic.
- Planurile de curatare si detoxifiere a organismului
Curatarea intestinului gros, premergatoare unor investigatii medicale, cum ar fi colonoscopia este necesara, dar curatarea organismului sau detoxifierea sunt inutile. Aceastea pot duce la pierderea in greutate ca urmare a eliminarii apei si a fecalelor, dar pot fi periculoase, avand ca efect secundar deshidratarea, dezechilibrul electrolitic dar si alte urmari nefaste. Pierderea unei cantitati mari de lichide fara supraveghere medicala este riscanta, inclusiv in timpul postului.
Organismul uman este fin reglat pentru procesele de curatare, detoxifiere si de eliminare a toxinelor. Din aceasta cauza, curatarea de alt gen nu este necesara si daca aceasta este instituita, poate duce la complicatii grave ale sistemului fin reglat. In loc de a incerca detoxifierea, fiecare persoana trebuie sa fie atenta la ceea ce mananca si ce bea. Pentru curatarea organismului este suficient sa se consume multa apa si alimente bogate in fibre.
- Forme nesanatoase de curatare a organismului
Exista mai multe forme de curatare, unele sanatoase, altele daunatoare pentru organism. Provocarea varsaturilor, mestecatul alimentelor si scuiparea acestora, abuzul de laxative sunt comportamente nesanatoase, care pot ridica serioase probleme de sanatate si sunt primul pas in dezvoltarea tulburarilor de alimentatie.
Actiunea acidului gastric este foarte puternica, acesta fiind necesar pentru pregatirea produselor alimentare ingerate pentru digestie si absorbtie. Varsaturile acide pot provoca leziuni ale esofagului, cavitatii bucale, carii dentare, dar si alte efecte negative atunci cand devin un ritual.
Eliminarea in mod regulat a meselor prin intermediul varsaturilor si abuzului de laxative cauzeaza pierderea excesiva de lichide, deshidratare si dezechilibre electrolitice grave. Curatarea fortata a organismului, nu este o modalitate prin care se va sculpta talia unei persoane, este extrem de periculoasa si nu este recomandata de catre experti. Consumul responsabil al alimentelor si bauturilor va duce la scaderea in greutate intr-un mod sanatos.
- Comportamente obsesive - exercitiile fizice intense
Activitatea fizica intensa poate provoca probleme grave de sanatate, determina uzura organismului, transpiratie excesiva si va creste riscul de ranire, deshidratare si dezechilibru electrolitic, in plus poate deveni o pedeapsa psihologica pentru actiunea de a manca. Specialistii recomanda una din cele trei alternative: cel putin 30 de minute de exercitii cardio de intensitate medie pe zi timp de cinci zile pe saptamana sau 20 de minute pe zi timp de trei zile pe saptamana de exercitii cardio de intensitate ridicata ori 8-10 exercitii diferite de forta care vor contine 8-12 repetitii, de doua ori pe saptamana.
- Medicamente legale si ilegale
Utilizarea de medicamente, altele decat cele prescrise de medic pentru pierderea in greutate reprezinta o greseala majora insotita de diverse consecinte. Riscurile potentiale asociate cu cocaina includ deficitul de atentie, boli tiroidiene, diabet zaharat, alaturi de dependenta fizica si psihica, probleme sociale si financiare, dureri de cap severe, accident vascular cerebral, cardiovascular, probleme ale plamanilor si rinichilor.
- Fumatul
Specialistii au incercat sa descurajeze fumatul, ca urmare a riscurilor acestuia asupra sanatatii, dar unii oameni utilizeaza fumatul ca o metoda de a slabi. Nicotina s-a dovedit ca este un inhibitor al apetitului, dar pericolele rezultate in urma fumatului depasesc cu mult orice presupus beneficiu oferit de fumat. Acest obicei nociv dauneaza fiecarui organ din corp, cauzeaza cancer, boli respiratorii, cardiovasculare, etc. iar starea generala a fumatorilor va fi mult mai precara, in general, crescand riscul de deces, iar cresterea in greutate poate fi un efect secundar atunci cand fumatorii incearca sa renunte la acest obicei care ofera dependenta.
Cele mai bune solutii pentru pierderea in greutate
SusFiecare persoana trebuie sa aleaga o dieta corespunzatoare stilului sau de viata. Studiile au dovedit deja ca cele mai bune diete sunt cele care pot fi respectate pe termen lung. Folositi bunul simt pentru a va asculta corpul, fiti constienti de ceea ce mancati si evitati planurile scumpe si riscante de scadere in greutate.
Se va cere sfatul medicului specialist sau unui nutritionist daca apare orice urma de ingrijorare legata de dieta urmata.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
Articole recomandate
- Metode utile de a face fata gerului
- 10 modalitati de detoxifiere a organismului
- Informatii esentiale despre transplantul de organe
- Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani
- Grasimile: beneficii asupra organismului si siluetei
- Pericolele asociate cu slabirea rapida
- Impachetarile corporale: la ce rezultate sa ne asteptam?
- Plante care va ajuta sa slabiti
- Alegerea unui program de slabit
Citeste pe aceeasi tema
- Pregatirea sistemului imunitar pentru sezonul rece: strategii si recomandari
- Sfaturi utile pentru calatorii…exotice!
- Utilizarea laxativelor pentru a slabi. Metoda sigura sau periculoasa?
- Slabiti 10 kilograme in 21 de zile - dieta de detoxifiere Martha Vineyard
- Recomandari dietetice pentru pacientii cu hipertensiune arteriala