Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

6 sfaturi pentru a va pastra silueta pe perioada iernii

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2024

Generalitati

Sus
6 sfaturi pentru a va pastra silueta pe perioada iernii

Cand vantul rece al iernii isi face simtita prezenta, multi dintre noi prefera sa hiberneze decat sa ramana activi.

Majoritatea abandoneaza programarile la sala de fitness pe motivul temperaturilor scazute de afara sau renunta la programele de exercitii de acasa in favoarea unei bai prelungite; iarna si in zilele reci in general, simtim nevoia de a servi mese mai bogate, considerand ca astfel ne intarim sistemul imunitar.

Iata cateva sfaturi sanatoase care va pot ajuta sa va mentineti sau chiar remodela silueta in anotimpul rece:

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Serviti 5 mese mici pe zi
  3. Reduceti greutatea corporala fara a pierde nutrienti
  4. Mai multe lichide, mai putine kilograme in plus
  5. Ritualul matinal de slabit
  6. Puterea dietetica a ierburilor
  7. Stabiliti-va un program de exercitii fizice
  8. Citeste pe aceeasi tema

Serviti 5 mese mici pe zi

Sus

Dupa varsta de 20 de ani, rata de ardere a metabolismului scade cu 10% dupa fiecare deceniu, motiv pentru care desi nu se schimba programul de alimentatie sau dieta zilnica, se observa cresteri in greutate fata de perioada pubertatii.

Acest proces de declin al metabolismului poate fi inversat prin adoptarea unui regim alimentar care sa presupuna servirea a 5 portii mici de mancare pe zi in defavoarea a 3 mese bogate.

Nu se recomanda servirea de mese bogate, deoarece organismul are nevoie doar de o anumita cantitate de alimente - in functie de activitatile desfasurate, iar restul de alimente vor fi stocate si transformate in grasimi.

Nu se recomanda sub nici o forma servirea unei singure mese bogate pe zi; ingerarea unei portii mari de mancare creaza confuzie la nivelul organismului - care percepe o senzatie puternica de foame - rata arderilor metabolice scade si rezulta astfel depunerile de grasime.

Reduceti greutatea corporala fara a pierde nutrienti

Sus

Focusati-va pe nutrienti si nu pe alimente dietetice!

Pentru multe persoane, urmarea unei diete reprezinta privarea de alimente gustoase in favoarea unora insipide sau renuntarea aproape in totalitate la alimente; privarea organismului de hrana sau adoptarea de masuri extreme pot periclita sanatatea si chiar daca se obtine scadere in greutate, aceasta este de scurta durata.

Ce alimente se recomanda a fi consumate pentru a preveni cresterea in greutate?

I. 25% din dieta trebuie sa se bazeze pe proteine animale:

- oua;

- carne de pui, curcan si miel;

- peste si fructe de mare;

II. 50% din dieta trebuie sa se bazeze pe fructe si vegetale, avad in vedere efectul lor antioxidant, vitaminele si fibrele. Cele mai recomandate pentru scaderea in greutate sunt:

- brocoli;

- varza;

- spanacul;

- sparanghelul;

- papadie;

III. 25% din dieta trebuie sa se bazeze pe alune crude si seminte, fasole si legume, cereale, in special orez brun, paine, amarant, mei, sorg, hrisca.

Se recomanda EVITAREA alimentelor bogate in grasimi si carbohidrati, cum ar fi zaharul, faina alba, orezul alb si alcoolul.

Chiar daca in primele zile de adoptare a regimului s-ar putea sa va lipseasca gustul condimentat al alimentelor grase, in decurs de 2-3 saptamani gustul se va ajusta si veti redefini termenul de "aliment gustos", savurand cu adevarat gustul alimentelor naturale.

Mai multe lichide, mai putine kilograme in plus

Sus

In cazul unui deficit de lichide, organismul este tentat sa stocheze apa; aceasta retentie de apa este direct proportionala cu greutatea in exces.

Prin cresterea consumului de lichide se produce o eliminarea a toxinelor, care ii transmite organismului ca retentia de apa nu mai este necesara.

Consumarea unui pahar de apa calda cu lamaie pe parcursul zilei, in special inainte de servirea mesei, reduce retentia de lichide.

Ritualul matinal de slabit

Sus

In fiecare dimineata, pe stomacul gol, beti o mixtura intre 2 lingurite de otet de mere, o lingurita de sirop de artar si 300 de grame de apa calda; acest continut promoveaza o digestie buna si intensifica metabolismul.

Niciodata nu trebuie neglijat micul-dejun, care trebuie sa fie cat mai bogat si mai sanatos; dimineata, organismul are cea mai mare nevoie de energie, astfel incat pe parcursul zilei, metabolismul are suficient timp pentru a arde caloriile servite la micul dejun.

Puterea dietetica a ierburilor

Sus

Ierburile chinezesti sunt utilizate in Medicina Traditionala Chineza pentru stimularea proprietatilor metabolice; intre acestea se regasesc:

- tufanica, crizantema (apartin genului Chrysanthemum);

- astragalus;

- ginsengul;

- fructele de schizandra (lamaita chinezeasca);

- ceaiul verde;

Pentru stabilirea celei mai potrivite formule de administrare, se recomanda consultarea unui specialist.

Stabiliti-va un program de exercitii fizice

Sus

Toata lumea cunoaste importanta miscarii fizice pe perioada unei diete; activitatea fizica intensifica metabolismul si ajuta la arderea caloriilor in exces.

Daca va doriti sa slabiti, faceti miscare cu orice ocazie:

- optati mereu pentru scari in defavoarea liftului;

- incercati sa va deplasati pe jos atunci cand distantele ce trebuiesc parcurse nu sunt excesive;

- faceti un abonament la o sala de fitness, un club de dans, sau la innot;

Conform specilistilor, succesul unui program de exercitii apare daca acesta este executat de cel putin 4 ori pe saptamana, timp de 30 de minute (pe sedinta).

Rezultatul: pe langa scaderea in greutate se obtin si alte beneficii: energie, forta, buna dispozitie!


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate