5 supe care ne ajuta sa slabim
Generalitati
SusSupa poate fi ultimul lucru pe care o persoana ar dori sa-l consume intr-o zi torida de vara.
Totusi, gratie unor retete delicioase si cu un numar redus de calorii acest mod de a privi lucrurile poate fi schimbat.
Important este ca toate cele cinci supe ale caror retete vor fi prezentate mai jos pot fi refrigerate: ca atare ar putea deveni oricand un mod perfect de a racori o persoana atunci cand mercurul termometrelor se ridica.
De asemenea, acestea contin produse proaspete de sezon si necesita putin efort pentru gatit.
Iar cea mai buna parte este ca fiecare castron de supa este bogat in substante nutritive, fara sa ingrase (sunt mai putin de 240 calorii per portie, astfel incat acestea vor ajuta pe oricine sa isi mentina greutatea).
Cuprins articol
Supa miso cu legume si tofu
SusTofu este o sursa bogata de calciu, care ar putea ajuta organismul in lupta cu grasimea (mai ales in cazul celei depozitate in jurul burtii).
Pentru 4 portii
2 1/2 linguri de miso rosu (produs japonez fermentat din soia, sare, cereale);
1 catel de usturoi mare, tocat;
1 lingurita de ghimbir ras fin;
1 1/2 lingura de otet de vin de orez;
250 grame tofu taiat cubulete;
100 grame mazare;
4 ridichii mari, taiate in felii subtiri;
4 bucati de praz taiate in felii subtiri;
1 cana de muguri de mazare, varza;
2 lingurite de ulei de susan prajit;
Miso se amesteca cu usturoiul, ghimbirul, 1 cana de apa rece si 1 lingura de otet, intr-un blender pana se omogenizeaza.
Se pune supa de miso intr-un castron si se amesteca cu doua cani de apa rece.
Se imparte aceasta supa alaturi de tofu, mazare, ridichiile si ceapa in patru boluri. Se amesteca mugurii de mazare cu amestecul de otet si ulei, inainte de servire.
Supa contine 123 calorii per portie, 5 grame de grasime (0 grasimi saturate), 1 gram carbohidrati, 2 grame fibre, 7 grame proteine.
Supa cu avocado si lamaie
SusAvocado este bogat in grasimi bune, monosaturate care ajuta la cresterea senzatiei de satietate.
Astfel foamea va disparea cu mai putine calorii.
Pentru 4 portii
2 avocado coapte si tocate;
2/3 ceasca de ceapa rosie tocata;
2 catei mari de usturoi, tocat;
2 lingurite de ardei iute maruntit;
3/4 lingurita de sare;
1/2 lingurita de chimen;
2 1/2 cesti de iaurt degresat;
1/4 ceasca de coriandru proaspat tocat;
3 linguri de suc de lamaie proaspat;
4 lamai;
1/4 ceasca sos de salsa.
Se va amesteca avocado, ceapa, usturoiul, ardeiul iute, sarea si chimenul intr-un blender pana cand se paseaza foarte bine.
Se adauga iaurt si coriandru si se incorporeaza bine.
Se transfera compozitia intr-un castron. Se adauga 1/2 ceasca de apa rece si sucul de la lamai. Se acopera totul si se introduce supa la frigider timp de o ora.
Se va imparti in patru boluri si se va garnisi cu crutoane si salsa inainte de servire.
Supa contine 225 calorii per portie, 11 grame grasimi (2 grame saturate), 23 grame carbohidrati, 5 grame fibre, 11 grame proteine.
Supa cu creveti, mango, ghimbir si curry
SusUn bol din aceasta supa poate ajuta o persoana sa arda cu pana la 30% mai mult decat un antrenament fizic obisnuit, gratie vitaminei C din componenta fructului de mango.
Pentru patru portii
2 mango coapte (aproximativ 250 grame fiecare) curatate si tocate marunt;
1/2 cana de ceapa maruntita;
1 catel de usturoi tocat;
1 lingurita de ghimbir ras fin;
1/2 lingurita de pudra de curry (sau mai mult, in functie de preferinte);
1/2 lingurita de sare;
30 ml de lapte de cocos;
3 1/2 lingura de suc proaspat de lamaie (sau mai mai mult);
1 cana de creveti cuburi fierti;
3 linguri de coriandru proaspat tocat.
Mango, ceapa, usturoiul, ghimbirul, pudra de curry si sarea se introduc intr-un blender si se paseaza fin.
Se amesteca apoi totul cu sucul de cocos si lamaie (si se poate adauga si apa plata). Se va acoperi compozitia si se va introduce la frigider timp de o ora. Se va imparti in 4 boluri si se vor pune in vase crevetii si coriandrul inainte de servire.
Supa contine 239 calorii per portie, 6 grame de grasimi (5 nesaturate), 44 grame de carbohidrati, 4 grame de fibre, 9 grame proteine.
Supa cu aroma de portocale si sfecla cu arpagic
SusSfecla si merele pot adauga necesarul zilnic de fibre, iar antioxidantii previn declansarea sindromului metabolic - afectiune caracterizata de excesul de grasime abdominala.
Pentru 4 portii
2 bucati medii de sfecla rosie;
1 mar decojit, curatat de miez si tocat;
1/4 ceasca de ceapa tocata;
1 lingurita de zahar brun;
coaja rasa de la o portocala;
1/4 lingurita de sare;
1/2 cana suc de protocale;
2 linguri de otet balsamic;
2 lingurite de suc proaspat de lamaie;
2 linguri de arpagic proaspat tocat;
60 grame de branza de capra.
Sfecla alaturi de mere, ceapa, zahar si sare se adauga intr-un blender pana cand totul devine piure.
Se pune sucul de portocale, otetul si sucul de lamaie. Se acopera si se introduce totul la rece timp de o ora. Se va imparti supa in 4 boluri, se va garnisi cu arpagic si cu branza inainte de servire.
Supa contine 153 de calorii per portie, 3 grame de grasimi (2 grame saturate), 27 grame carbohidrati, 4 grame fibre, 5 grame proteine.
Supa crema de lamaie cu creveti
SusAcest fel savuros de mancare ofera aproximativ o treime din necesarul zilnic de calciu (contine broccoli si iaurt).
Pentru 4 portii
1/2 cana de iaurt degresat;
1/4 ceasca de smantana cu un continut redus de grasimi;
1/4 ceasca de arpagic proaspat tocat;
1/4 ceasca de tarhon proaspat maruntit;
2 catei de usturoi fin tocati;
2 linguri de mustar dijon;
1 lingurita de ulei de masline;
2 lingurite de zahar;
1/2 lingurite de sare;
1/4 lingurita piper negru proaspat;
2 lamai de dimensiune medie;
450 grame de creveti fierti;
2 cesti de broccoli, taiat in bucati mici;
2 cesti de arugula;
2 linguri de otet balsamic;
2 linguri de suc proaspat de lamaie;
1 punga de tofu fidea, clatit si scurs;
Se va pune intr-un castron laolalta iaurtul, smantana, arpagicul, tarhonul, usturoiul, mustarul, uleiul, zaharul, coaja de lamaie, sarea si piperul.
Se amesteca totul pana se omogenizeaza. Se adauga crevetii, broccoli, arugula si fideaua de tofu. Se mixeaza totul, se acopera si se serveste supa alaturi de lamaia taiata felii.
Supa contine 218 calorii per portie, 4.9 grasimi (1.8 grame saturate), 17 grame carbohidrati, 3.9 grame fibre, 28.8 grame proteine.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- 6 nutrienti care nu trebuie sa lipseasca din dieta copiilor
- 24 de moduri de a slabi fara dieta
- Semnele care va anunta ca suferiti de osteoporoza
- Condimente si ierburi aromatice pe care merita sa le incercati
- 12 alimente care va scapa de senzatia de greata
- Alimentele care va scapa de constipatie
- Psyllium, taratele care fac minuni pentru silueta
- Cum il poti ajuta pe cel mic sa treaca mai usor peste o raceala
- Dieta cu supa de varza