Dieta Perricone
Generalitati
SusIn contrast cu majoritatea dietelor care au facut valva in ultimile decenii, programul Perricone, cel putin in forma sa actuala, nu pune accentul pe scaderea in greutate.
Specialistii in dermatologie si nutritie (in frunte cu Dr. N. Perricone) care propun acest program, considera ca acest regim alimentar, la care se adauga vitamine si suplimente minerale, plus lotiuni si creme, incetinesc procesul de imbatranire, iar persoanele care urmeaza programul Perricone vor arata mai tineri si vor fi mai sanatosi.
De asemenea, Dr. Perricone afirma ca aceasta dieta diminua procesele inflamatorii de la nivelul diferitelor organe si sisteme, imbunatateste metabolismul, induce o buna dispozitie si echilibreaza starea psihica. In plus, cordul este mai putin supus imbolnavirilor, riscul de cancer este redus semnificativ, densitatea osoasa este crescuta, pielea este refacuta si arata mai bine, sistemul imunitar este intarit si se poate pierde chiar si excesul ponderal.
Cuprins articol
Alimente permise
SusRegimul alimentar Perricone poate fi considerat rigid, deoarece sunt interzise toate acele alimente considerate responsabile de producerea unor procese inflamatorii la nivelul celulelor organismului.
Lista acestor alimente interzise este extrem de lunga si include:
- alcoolul;
- painea alba (in special baghetele frantuzesti si croissantele);
- faina de grau;
- cafeaua;
- cereale consumate la micul dejun (cu exceptia fulgilor de ovaz);
- carnea de rata;
- sucurile de fructe;
- unele fructe precum: strugurii, mango, portocalele, papaya, stafidele, pepenele verde;
- legumele precum: morcovii, cerealele, cartofii, dovleacul;
- pastele si taiteii;
- pizza;
- saramura;
- orezul;
- sarea (inclusiv sarea desodata/dietetica);
- zaharul.
Dr. Perricone propune consumul crescut de alimente bogate in acizi grasi Omega-3 si substante antioxidante:
- somonul alb alsacian (nu cel de crescatorie!);
- carnea altor pesti: tonul, crustaceele, crapul;
- carnea de curcan;
- ouale;
- iaurtul;
- legumele cu frunze verzi, broccoli, asparagus, ciupercile, rosiile;
- fructe de padure (precum afine, capsuni), zmeura, cirese, mere, pere, pepene galben;
- avocado;
- masline;
- orz;
- fulgi de ovaz;
- nucile;
- ceaiul verde;
- condimentele precum oregano, cimbru, piper cayenne si busuioc;
- consumul crescut de lichide: apa plata (8-10 pahare pe zi).
Cei care doresc sa urmeze acest regim alimentar ar fi de preferat sa fie pasionati de somon, deoarece conform prescriptiilor lui Perricone, somonul va constitui doua mese pe zi. Celor carora nu le place somonul "sa-l taie cubulete si sa-l inghita ca pe un medicament". Pentru ca a venit vorba de medicamente, dr. Perricone recomanda zilnic mai mult de 25 de suplimente nutritive, marca proprie, comercializate prin intermediul magazinului virtual de pe pagina web personala.
Principiul programului
SusCe trei pasi pe care trebuie sa-i urmeze un adept al programului Perricone pentru a arata mai tanar si a-si prelungi viata cu inca zece ani sunt:
- dieta: Perricone recomanda 5 mese pe zi - mic-dejun, pranz, cina si doua gustari - in care sa fie consumate "superalimentele" incluse in lista, obligatoriu somon si afine; de asemenea, proteinele vor fi consumate inaintea carbohidratilor; in cartea sa, dr. Perricone descrie planul alimentar si ofera retete culinare
- vitamine si suplimentele minerale trebuie administrate la micul-dejun si cina si numai de provenienta Perricone;
- program de ingrijire a pielii. Perricone recomanda produse de ingrijire ale pielii - creme, lotiuni tonice, de curatare, creme hidratante pentru ten si buze - provenite, de asemenea, din linia de productie proprie.
In plus, este recomandat urmarea unui program regulat de exercitii fizice de cel putin 20-30 minute zilnic.
Restrictiile alimentare propuse de Perricone se bazeaza pe indexul glicemic. Indexul glicemic (IG) este o masura a capacitatii alimentelor de a creste nivelul glicemiei (glucozei din sange); este un bun parametru pentru a diferentia alimentele glucidice in functie de puterea lor hiperglicemianta.
Perricone considera ca un consum crescut de carbohidrati inalt rafinati, cu IG crescut (precum painea alba, cartofii, pastele fainoase) se asociaza cu un risc crescut de aparitie a obezitatii. Totusi, este nevoie de mult mai multe studii pana cand specialistii in probleme de sanatate si nutritie vor recomanda folosirea indexului glicemic ca unealta in planificarea meselor si gustarilor dintre acestea pentru prevenirea obezitatii. Interzicerea alimentelor cu IG mare este controversata deoarece combinatiile de alimente pot duce la scaderea IG total al unei portii de mancare.
Controverse stiintifice
SusUnele principii ale programului Perricone se bazeaza pe cercetari bine documentate. Abundenta de studii de ultima ora arata ca inflamatia constituie o serioasa problema de sanatate, datorita implicarii sale in aparitia unor boli precum afectiunile reumatismale sau cardiovasculare.
Acizii grasi esentiali polinesaturati Omega-3, care reduc efectul inflamator si sunt necesari pentru refacerea celulelor, au un efect benefic asupra celulelor nervoase (inducand buna dispozitie) si in prevenirea bolilor cardiovasculare. Unii cercetatori considera ca rolul acestora in lupta anti-imbatranire este evident, insa, Perricone se hazardeaza si extinde rezultatele acestor studii, facand supozitii care nu sunt sustinute de dovezi experimentale. Tonul afirmatiilor sale poate suna dramatic: "in fond, ridurile pot fi considerate rani" sau "zaharul este toxic" si contribuie la distrugerea organelor si articulatiilor "deteriorand functionalitatea organismului".
In viziunea lui Perricone, orice pranz luat este un pericol si reprezinta un motiv de ingrijorare. Potrivit teoriilor lui, un mic-dejun alcatuit din suc de fructe, un bol de cereale cu smantana si banane, o briosa usoara din faina de tarate cu margarina si o ceasca de cafea are efecte dezastroase: accelereaza procesul de imbatranire, creste riscul aparitiilor afectiunilor cardiace si chiar a cancerului, produce pierderea memoriei si deteriorarii functilor mentale. Dupa acest meniu, afirma el, persoana va fi indispusa, "grasa, ridata si obosita" si un baton de Snickers, ar fi de preferat unui astfel de meniu, va fi "mai putin inflamator", dar sa vedem care sunt opiniile majoritatii specialistilor.
Parerea specialistilor
Unele aspecte ale dietei Perricone sunt laudate de nutritionisti, insa acest regim ridica multe semne de intrebare. Roberta Anding MS (nutritionist), RD (dietetician recunoscut), purtator de cuvant al Asociatiei Americane de Nutritie considera ca "recomandarile dr. Perricone nu pot fi daunatoare populatiei". "A se tine cont de recomandarea de a manca mai mult peste oceanic, fructe, legume si de a urmari atent continutul meniului nu reprezinta o idee rea". Trebuie stiut ca prin acest regim strict, "desi dieta Perricone contine alimente sanatoase, privarea de anumite alimente contravine prevederilor Ghidului Alimentatiei Sanatoase si a recomandarilor majoritatii nutritionistilor".
Lona Sandon, MS, RD, de asemenea, purtator de cuvant al Asociatiei Americane de Nutritie, nu e de acord cu accentul pus de dr. Perricone pe indexul glicemic, deoarece "nu exista nicio dovada concludenta care sa demonstreze faptul ca un consum ridicat de alimente cu un index glicemic este daunator".
De asemenea, Lona Sandon nu agreeaza faptul ca Perricone isi promoveaza propria industrie de suplimente nutritive si produse de ingrijire ale pielii". Atata timp cat o dieta se comercializeaza impreuna cu suplimente nutritive si creme ce depasesc mult suma lunara alocata de majoritatea populatiei pentru aprovizionare, aceasta reprezinta un stegulet rosu".
Regimul alimentar trebuie individualizat, altfel poate fi daunator anumitor persoane; fiecare organism reactioneaza diferit la diete, in functie de caracteristicile metabolice si de comorbiditatile asociate. De aceea, pentru a tine corect o dieta si a se lua suplimentele nutritive trebuie ca ea sa se faca intr-un mod controlat, numai sub supravegherea si la indicatia unui medic nutritionist.
Roberta Anding recomanda ca acele persoane care fac tratament cu anticoagulante sa consulte un medic inainte de a urma un regim alimentar.
In plus, femeile insarcinate sau cele care doresc sa aiba un copil trebuie sa fie atente la cantitate de peste ingerata, in special ton, deoarece contine mercur. "Perricone a dat lovitura, a creat o afacere profitabila", insa "oricine doreste sa adopte regimul Perricone trebuie sa se gandeasca bine inainte. Chiar credeti ca un regim alimentar e capabil sa opreasca procesul imbatranirii? Daca ar fi asa, cu siguranta l-as fi incercat", a spus Roberta Anding.
Ca o regula de baza, in mintea celui care incearca sa gaseasca un regim alimentar ideal, oricine ofera contra cost secretul tineretii vesnice trebuie sa trezeasca suspiciune. Dr. Perricone promite tineretea fara batranete. Pe coperta cartii sale se poate citi afirmatia indrazneata conform careia aceasta dieta incetineste procesul imbatranirii. Este o asertiune exceptionala. Si daca este adevarata, Dr Perricone ar deveni cel mai de seama medic de pe mapamond. Din pacate, comunitatea medicala nu s-a lasat convinsa de veridicitatea afirmatiilor acestuia.
In primul rand restrictiile alimentare pe care le implica urmarea acestui regim si care sunt cunoscute ca fiind sanatoase si benefice pentru organismul nostru (fructe, legume cu amidon si grane), prevenind aparitia a numeroase boli, poate fi chiar daunatoare. In plus, regimul restrictiv este foarte greu de urmat.
Dieta Perricone pare a fi extrem de costisitoare. Numai venitul unei vedete de la Hollywood poate permite alcatuirea unui meniu zilnic care sa includa somon si afine proaspete de doua ori pe zi. Iar preturile produselor cosmetice Perricone sunt extrem de mari: aprovizionarea cu creme si lotiuni pentru 2-3 luni ajunge la 485$ , iar suplimentele nutritive "Skin and Total Body Supplements" pentru 30 zile costa 120$. Produsele Perricone sunt comercializate cu amanuntul numai de catre magazine de lux precum Norsdrom, Fifth Avenue and Neiman Marcus si asta poate oferi o idee asupra persoanelor carora li se adreseaza si care isi permit sa le cumpere.
Din pacate, multi cititori pot fi fascinati de stilul lui Perricone, care poarta mai degraba un razboi cu tagma medicala si nu se sfieste sa-si proclame descoperirea revolutionara sau sa se laude cu clientela celebra (staruri de la Hollywood, modele, vedete rock) din showbiz, in general.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Dieta restrictiva caloric
- Dieta celor 3 ore
- Dieta pentru detoxifierea de primavara
- Scaderea in greutate: exista o dieta ideala?
- 5 motive de a include cartofii in dieta
- Dieta cu zmeura
- Dieta pentru hipoglicemie
- Dieta BRAT: recuperarea in urma tulburarilor gastrointestinale
- Ce culoare are dieta dumneavoastra?