Astenia de primavara, pericol pentru silueta
Sorina Cristea
Psiholog clinician
Generalitati
Sus'Nu am chef azi, nu am chef de nimic!', asa incepe o melodie a formatiei Vama Veche, si cam asa s-ar putea traduce starea generala de proasta dispozitie pe care o resimtim odata cu venirea primaverii. Astenia de primavara este resimtita de organism ca oboseala cronica si slabiciune si afecteaza atat sfera fizica (inclusiv viata sexuala), cat si sfera psihica (intelectuala). Spune-i STOP inainte sa te bucure si cu cateva kilograme in plus.
Astenia este o tulburare afectiva de scurta durata, care apare, de regula, cam in aceeasi perioada din an, cu urmatoarele simptome: tristete, anxietate, iritabilitate, pierderea interesului pentru activitati de rutina, pierdea capacitatii de concentrare. Se manifesta in special la persoanele cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani, insa, uneori, a fost observata si la copii si adolescenti. Cauza exacta nu se conoaste insa, o explicatie plauzibila ar fi lipsa luminii soarelui din timpul iernii. O teorie spune ca scaderea expunerii la lumina duce la modificarea comportamentala. Datorita carentei de vitamine din cursul iernii, scade si capacitatea de rezistenta a organismului la afectiunile obisnuite, ducand la o suprasolicitare ce ne face sa ne simtim slabiti si ametiti. Toate acestea influenteaza activitatea cerebrala, scazandu-ne tonusul intelectual.
Cuprins articol
Sport si alimentatie sanatoasa pentru o primavara frumoasa
SusOboseala poate fi si rezultatul unor afectiuni somatice, insa, daca, din punct de vedere somatic, totul este in regula, poate ar trebui sa-ti revizuiesti stilul de viata. Un rol covarsitor asupra sanatatii si, evident, al siluetei il au exercitiile fizice. Activitatea fizica revigoreaza sistemul nervos si creste metabolismul, care asigura o mare cantitate de energie, combatand astfel si astenia. Viata noastra este bazata pe energie. Pentru a putea functiona fizic, psihic, social, pentru ca viata noastra sa fie completa, avem nevoie, pentru noul an care incepe odata cu primavara, de toata energia pe care o putem acumula din alimentatie, din aer, din jurul nostru, din noi.
Atentie la alimentatie – carbohidratii sunt descompusi pana la glucoza, ducand la procese generatoare de energie. O dieta bogata in fibre, cereale, legume, pe langa energia eliberata, te pastreaza in forma. In perioada aceasta, cand organismul isi revine incet dupa o dieta plina de proteine, bogata in calorii, si din care iesim cu cateva kilograme in plus, este necesar sa stim ca exista anumite alimente - salate de legume, fructe, sucuri naturale, care cresc aportul de vitamine si minerale si modifica astfel carenta organismului.
Stai departe de tentatii!
Sus- Nu „trata” depresia sezoniera de care aminteam prin rontait! De multe ori, cand suntem deprimati chiar si pe perioade scurte, mancam mai mult, incercand sa umplem golul din interiorul nostru. Ar fi mult mai benefic pentru silueta ta daca ai iesi la o plimbare prin parc sa admiri cum natura revine la viata si astfel sa-i urmezi exemplul.
- Renunta la vicii - fumatul nu te va scoate din starea proasta data de depresia sezoniera, din contra: iti va afecta tenul, vei fi mai obosita si iti va consuma si ultima rezerva de putere a organismului si asa afectat.
E primavara - revino si tu la viata!
Sus- Ingrijeste-te: du-te la un salon de masaj, vopseste-te, fa-te frumoasa. Se stie ca acest lucru le ajuta pe femei si in momentele cele mai grele. Imbraca-te cu tinute viu colorate – si ele iti pot schimba starea de spirit. Priveste mereu frumosul din viata ta si nu te lasa coplesita. Bucura-te de fiecare zi a vietii tale.
- Daca starea de apatie nu dispare, si esti tot mai trista si mai abatuta, cere ajutorul unui specialist. Exista o metoda foarte originala de a combate acest efect al schimbarii de anotimp, si anume fototerapia - terapia cu lumina.
- Fii atenta ce iti doresti pentru aceasta primavara: sa fii frumoasa, sa cuceresti, sa te lasi cucerita, sa fii o invingatoare etc. Fii curajoasa in incercarea ta de a te cunoaste, si alege daca vei trece prin astenia de primavara sau daca, pentru tine, acesta va fi un anotimp al renasterii.
Important este, indiferent de anotimp, sa ne acceptam pe noi insine, asa cum suntem, sa ne intelegem corpul, care trece prin modificari zilnice, si sa nu ne mai proiectam frustrarile si nemultumirile asupra greutatii corporale. A venit primavara si, cum spune Arghezi: „De-acum s-a ivit lumina, a iesit din stup albina…”, asadar, iesiti si salutati soarele multumindu-i pentru beneficiile sale.
Sursa: Revista Slab sau gras
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Alergologie-Imunologie
- Asist. univ. dr. Ioana Pedestru - Spitalul clinic COLTEA
- Dr. Adriana Camuescu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
- Dr. Gheorghe Murgoci - Sectia de pneumoftiziologie copii X (Institutul MARIUS NASTA)
- Medic specialist Gabriela Teona David -
Articole recomandate
- Astenia de toamna
- Astenia de toamna – modalitati de a-i face fata
- Strategii inteligente pentru a preveni recidiva infectiei fungice a unghiilor
- Astenia de vara
- Alergii sezoniere - alergia de primavara
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- 4 afectiuni care se agraveaza primavara
- 8 preparate culinare de toamna periculoase pentru silueta
- 13 trucuri pentru a ne stapani pofta de dulciuri