8 alimente pe care sa le evitati vara
Generalitati
SusVara este cu adevarat cel mai frumos anotimp cand aveti o silueta de invidiat, cu toate ca va rasfatati culinar iar numarul de calorii consumate nu este tocmai mic. Pentru ca problema kilogramelor in plus sa nu va afecteze va prezentam o lista a alimentelor de sezon care pot conduce la o crestere considerabila in greutate, impreuna cu alternativele sanatoase, dar la fel de delicioase ale acestora.
Cuprins articol
Cafea cu gheata
SusO cafea rece poate fi modul perfect de a va racori intr-o dimineata de vara. Insa, stiati ca aceasta bautura poate contine un numar de calorii asemanator cu cel al unei mese de pranz?
De exemplu, o cafea mare de la fast-food sau de la cafenea contine pana la 860 de calorii, adica jumatate din numarul de calorii pe care le puteti consuma pe parcursul unei zile.
Solutia: cafea simpla cu gheata. Chiar daca adaugati putin zahar sau frisca nu va contine un numar mare de calorii!
Hot -dog
SusHot-dog-ul si carnatii sunt preparati din carne prelucrata, care are un continut ridicat in grasimi saturate, sodiu si nitrati. Aceste substante sunt asociate cu cresterea riscului de aparitie al bolilor cardiovasculare, diabet si cancer.
Solutia: carne de vita de calitatea intati. Ca alternativa sanatoasa, nutritionistii recomanda consumul carnii de vita de calitatea intai, in defavoarea celei de calitate inferioara.
Cel dintai sortiment de carne are un continut scazut in grasimi saturate si de trei ori mai mult acid linoleic conjugat - recunoscut pentru proprietatile sale anticancerigene.
Nectarul
SusNectarul este o bautura racoritoare si sanatoasa atata timp cat contine doar fructul natural, gheata si o cantitate mica de iaurt sau lapte degresat.
In comert, nu toate bauturile din fructe sunt nectaruri adevarate. Astfel, aceste bauturi ("shake" de fructe, "smoothie" cu fructe) pot contine o mare cantitate de zahar si chiar de grasimi. In aceasta situatie, un singur pahar de "nectar" zilnic este suficient pentru a asimila o cantitate ridicata de calorii si grasimi!
Covrigeii
SusIntre hot-dog, inghetata sau covrigei, cei din urma constituie cea mai sanatoasa gustare.
Atentie! Nu se recomanda consumul regulat de covrigei la gustare. Se poate opta si pentru arahide sau floricele de porumb (popcorn) deoarece contin proteine si grasimi sanatoase pentru inima.
Inghetata
SusConsumul de inghetata nu este interzis, ci se recomanda sa optati pentru sortimentele dietetice sau cu serbet. In mod normal, o inghetata cu crema din lapte, vanilie sau ciocolata poate contine mai mult de jumatate din caloriile totale pe care trebuie sa le consumati pe parcursul unei zile.
Salata cu paste
SusSalata de paste nu este recomandata atata timp cat contine o cantitate ridicata de maioneza. Ca alternativa, puteti prepara o salata de varza cu paste in care sa adaugati iaurt sau smantana cu un continut scazut de grasimi.
Varza are un continut ridicat de vitamina K - necesara pentru sanatatea oaselor - si fitochimicale care lupta impotriva cancerului.
De asemenea, puteti incerca o salata orientala preparata din cartofi, la care se adauga otet. Cartofii contin amidon, care creste capacitatea organismului de a arde grasimile. Datorita otetului din compozitie, nivelul de glicemie este mentinut constant, prevenind astfel variatiile bruste ale acesteia.
Racoritoarele
SusRacoritoarele cu diferite arome de fructe pot avea un continut bogat in zahar si calorii. Un pahar de suc acidulat poate avea pana la 400 de calorii si 108 g de zahar. Potrivit specialistilor, bautura racoritoare nu trebuie sa contina aditivi artificiali sau arome. Recomandarea acestora este: apa minerala cu gheata.
Sandwich cu homar
SusHomarul si fructele de mare sunt considerate o delicatesa nutritionala datorita continutului ridicat de proteine si acizi grasi Omega-3. Valoarea nutritiva a acestora se pierde daca preparatul contine o cantitate ridicata de maioneza, la care se adauga si 2 felii mari de paine alba.
Potrivit nutritionistilor, ideal este sa optati pentru preparatele simple cu fructe de mare, ca de exemplu, o salata de creveti.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
Articole recomandate
- 6 moduri de prevenire a ingrasarii in timpul vacantei de vara
- 10 preparate culinare de toamna care favorizeaza ingrasarea
- Beneficiile fructelor si legumelor de vara
- Astenia de vara
- Dieta de vara a persoanelor cu diabet
- Ar trebui sa evitati sau nu organismele modificate genetic?
- 12 obiceiuri lunare de ingrijire personala pe care sa le adoptati in noul an
- Alimente satioase
- Lacul de unghii si oja un cocktail de chimicale?