Plan alimentar pentru cresterea in greutate
Generalitati
SusChiar daca foarte multi oameni incearca sa slabeasca, exista si persoane care au nevoie de consiliere si sfaturi sanatoase pentru a invata cum sa castige kilograme in plus. Potrivit specialistilor, oamenii care sunt subponderali au un risc crescut de anemie, deficiente nutritionale, osteoporoza, afectiuni cardiovasculare si au un sistem imunitar compromis.
Dietele sanatoase concepute pentru cresterea in greutate pot ajuta la combaterea acestor riscuri.
Sfaturi pentru a avea o greutate normala
Sus1. Oamenii care sunt subponderali au aceleasi nevoi nutrionale ca si cei cu greutate sanatoasa sau care sunt supraponderali. Subponderalii au nevoie de un aport zilnic echilibrat de carbohidrati, proteine si grasimi, vitamine si minerale. De aceea, persoanele subponderale trebuie sa urmeze un plan alimentar sanatos, conceput de specialisti in nutritie. Pentru ca regimul dumneavoastra alimentar sa fie unul optim, trebuie sa consumati zilnic cereale integrale, proteine slabe, legume, fructe si produse lactate.
2. Unii oameni considera ca pot castiga mai usor in greutate daca mananca mai multe mese mici pe tot parcursul zilei. Expertii in nutritie recomanda ca persoanele subponderale sa manance cel putin trei mese principale (care sa includa o cantitate adecvata de alimente) si cel putin doua gustari in fiecare zi. De asemenea, expertii recomanda subponderalilor sa tina la indemana gustari cu mai multe calorii (bineinteles, optiuni cat mai sanatoase), care pot fi consumate oriunde s-ar afla - la scoala, in trafic sau la serviciu.
Persoanele subponderale nu trebuie sa uite sa includa in planul alimentar si grasimile sanatoase, cum ar fi cele care se gasesc in uleiurile de masline, nuci, seminte, carnuri slabe de pui, vita si curcan si fructe precum avocado.
3. Nutritionistii mentioneaza ca si bauturile pot fi un instrument sanatos pentru cresterea in greutate. Pe langa o cantitate adecvata de apa, subponderalii pot consuma, pe parcursul zilei, shake-uri cu continut scazut de zahar, lapte degresat sau sucuri de fructe. Aceste lichide sunt sanatoase si maresc aportul zilnic de vitamine, minerale si calorii.
4. Specialistii recomanda ca persoanele subponderale sa isi pastreze o stare buna de sanatate, in timp ce urmeaza planul alimentar destinat cresterii in greutate. Chiar daca alimentele procesate si cele bogate in calorii par cea mai buna alegere in cazul subponderalilor, acestea nu sunt un mod sanatos de a castiga in greutate.
De obicei, produsele alimentare prelucrate contin calorii goale in exces si destul de putini nutrienti. Daca doriti sa cresteti aportul de calorii, fara a acorda mai putina atentie asimilarii vitaminelor si nutrientilor, discutati cu un medic sau un specialist in nutritie inainte de a alcatui si a urma un plan alimentar pentru cresterea in greutate.
5. Oamenii subponderali pot crede ca nu au nevoie de exercitii fizice, dar activitatea fizica regulata este importanta pentru imbunatatirea si mentinerea sanatatii. O stare optima de sanatate poate ajuta persoanele subponderale sa castige in greutate, deoarece persoanele sanatoase au tendinta de a avea un apetit alimentar crescut. Optati pentru activitati cardio moderate, exercitii de flexibilitate si activitati fizice cu greutati.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Dieta cu fibre - beneficii pentru slabit si sanatate
- 6 mituri si fapte despre suplimentele pentru slabit
- Emotiile si scaderea in greutate
- Dieta recomandata pentru persoanele care sufera de guta
- Alimente sanatoase care va ajuta sa castigati in greutate
- Legatura dintre tensiunea arteriala, dieta si greutatea corporala
- Dieta Atkins: ghid pentru incepatori
- Cat de rapida ar trebui sa fie scaderea in greutate?
- Cel mai bun plan alimentar pentru diabetul de tip II