Cum puteti lua in greutate?
Cine ar putea dori sa nu slabeasca?
SusDesi ingrijorator este ca exista multi oameni care sufera din cauza supraponderabilitatii, totusi se intalnesc oameni care sunt slabi in mod natural si isi doresc sa se ingrase.
In unele cazuri, subponderabilitatea ar putea fi rezultatul unor tulburari alimentare sau a scaderii poftei de mancare cauzata de anumite conditii medicale.
Imbatranirea afecteaza apetitul ca urmare a pierderii treptate a capacitatii de a simti gustul si mirosul produselor alimentare.
Daca o persoana pierde in greutate fara sa isi doreasca acest lucru trebuie sa semnaleze medicului acest inconvenient.
Cuprins articol
Cum va puteti ingrasa?
SusIntr-o prima etapa se va tine evidenta numarului de calorii consumat pentru a se determina cat mai exact care este aportul energetic necesar in fiecare zi pentru ca o persoana sa-si rotunjeasca silueta.
Va fi nevoie sa se mareasca numarul total de calorii prin ingerarea unei cantitati mai mari de alimente sau prin alegerea unor alimente care au o valoare energetica mai ridicata.
In orice caz, trebuie sa se opteze pentru hrana sanatoasa, care contine nutrienti importanti pentru organism si nu pe alimente de tip fast-food. Indicate ar fi fructele, legumele, nucile, semintele, maslinele si avocado, produsele lactate, carnea, fructele de mare.
Se vor utiliza diverse combinatii de ierburi si condimente pentru a oferi mancarurilor gusturi si arome diferite.
Scopul principal este de a creste aportul total de calorii in fiecare zi, nu conteaza cat de multe mese se consuma sau cat de multa mancare va fi in farfurie.
Daca o persoana nu este obisnuita sa manance prea mult sau la orice ora din zi, ar putea sa prefere portiile mici sau gustarile pe tot parcursul zilei.
In cazul in care se prefera tot trei mese in fiecare zi, va creste dimensiunea portiilor sau se vor adauga mai multe alimente la fiecare masa.
Mancarurile trebuie sa contina proteine, glucide si lipide. Portia de proteine poate include: carne de pui, peste, fructe de mare, legume sau tofu cu garnitura de legume verzi.
Cea de carbohidrati cu o densitate energetica ridicata ar putea cuprinde alimente bogate in amidon, cum ar fi cartofii, porumbul dulce, orezul sau pastele.
In plus, numarul de calorii poate creste prin adaugarea unui topping de unt, ulei de masline, sosuri sau branzeturi in compozitia preparatelor culinare.
In cazul in care o persoana va avea mai multe mese mici pe parcursul unei zile, va selecta alimentele cu densitate energetica ridicata cum ar fi amestecurile de fructe uscate, nuci si seminte.
Poate manca sandvisuri cu unt de arahide sau nuci, carne si felii de branza sau avocado.
Supele crema, de obicei, au mai multe calorii decat supele clare, mai ales daca se adauga si o lingura de lapte praf in compozitia lor.
Suplimentele dietetice pentru cresterea in greutate
SusPersoanele care doresc sa se ingrase ar putea fi tentate sa cumpere suplimente alimentare utilizate de sportivi, care promit cresterea in greutate si marirea masei musculare.
Unele dintre aceste produse pot contine ingrediente ascunse care pot fi daunatoare pentru organism sau compusi a caror eficacitate sau siguranta nu a fost studiata suficient.
Suplimentele dietetice ar trebui utilizate doar cu acordul medicului.
Rolul exercitiilor fizice
SusExercitiile fizice pentru marirea rezistentei organismului cum ar fi ridicarea de greutati poate ajuta la cresterea in dimensiune a muschilor si implicit la marirea greutatii corporale.
Exercitiile de aerobic, cele cu bicicleta stationara sunt indicate pentru eliminarea grasimii.
Recomandat este ca activitatea fizica de acest gen sa se desfasoare intr-un club de sanatate, sala de gimnastica sau chiar la domiciliu cu echipament adecvat.
Remedii la domiciliu pentru cresterea in greutate
SusUnii oameni sunt slabi indiferent ce ar face. Desi sunt invidiati de unele persoane, acestia ar face orice pentru a lua in greutate, iar atingerea cu dificultate a acestui scop ii deprima, deseori.
Totusi urmatoarele produse alimentare sau strategii daca vor face parte in mod regulat din stilul de viata al unei persoane pot duce la marirea numarului de kilograme:
- antrenament si shake cu proteine - exercitii fizice intensive la care se adauga shake-uri cu proteine;
- amestec pentru cresterea in greutate - se vor lua cantitati egale de pulbere de seminte de rodie, praf alb de musli si radacina pisata de ginseng indian, se vor amesteca intr-un pahar de lapte sau apa care se va bea de doua ori pe zi, timp de aproximativ o luna. Acesta va ajuta la cresterea in greutate si tonifierea corpului;
- fructe si tarate de grau - se vor combina 100-150 grame de tarate de grau cu fructe. Cel mai bun fruct ar fi papaya care actioneaza ca un aperitiv excelent, imbunatateste digestia si reduce constipatia;
- fructe uscate si lapte - se fierb cateva migdale si curmale intr-o cana cu lapte, care se va bea cald;
- lapte si banane - consumate ca shake, piure sau separat, ofera organismului toti nutrientii si mineralele de care are nevoie, iar in plus ajuta la marirea masei corporale.
Cu toate acestea, se va evita excesul. Se va mixa pulpa unei banane coapte cu lapte si se va adauga putin zahar. Bautura poate fi consumata zi de zi;
- mango - se va bea un shake dintr-un fruct de mango si lapte, zilnic timp de o luna;
- stafide - se vor manca aproximativ 30 de stafide pe zi, in decursul unei luni de zile;
- smochine - se vor lua 3-4 smochine uscate care se vor lasa la inmuiat in apa peste noapte.
Se vor impartii in doua portii care se vor servi in decursul unei zile;
- alimente cu un continut ridicat de calorii - se va mari aportul de alimente cu orez, miere, stafide, smochine, curmale, unt, grau incoltit, etc;
- caju;
- lapte de capra - baut cu regularitate ajuta la cresterea in greutate;
- migdale - 10 migdale lasate in apa peste noapte, la care se adauga putin unt si zahar, consumate cat mai multe zile vor determina marirea numarului de kilograme;
- mazare;
- arahide.
Concluzii
SusOricare ar fi motivul pentru care o persoana doreste sa se ingrase, trebuie sa se aibe in vedere faptul ca sanatatea este mai importanta decat pare.
Daca o persoana este sanatoasa dar, doreste sa ia in greutate din motive estetice, riscurile presupuse de ingrasare ar putea fi mai mari decat beneficiile.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Care sunt simptomele gripei la copii si cum le putem trata?
- Efectul uimitor al vitaminei D
- Afectiuni care pot fi mostenite de la mama
- Dieta pentru menopauza: ce sa mananci pentru a ajuta la gestionarea simptomelor
- 13 modalitati rapide de autoevaluare a sanatatii
- Alimente sanatoase care va ajuta sa castigati in greutate
- Sfaturi pentru mentinerea sanatatii copiilor
- Excesul de fructe si cresterea in greutate
- Transplant autolog de celule stem