Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Piele

organ care constituie invelisul corpului. Pielea este un organ viu, nu o simpla membrana, de o mare importanta fiziologica.

Structura - Pielea cuprinde trei straturi suprapuse, epidermul, dermul si hipodermul, si formeaza, impreuna cu anexele (perii, parul, unghiile si glandele), tegumentul.
Epidermul este un epiteliu (tesut format din celule juxtapuse) cuprinzand diferite tipuri de celule.
Dermul este un tesut conjunctiv (care joaca rol de nutritie si de sustinere), format din celule numite fibroblaste, din fibre de colagen si din fibre elastice.
Hipodermul este o varietate de tesut conjunctiv, tesutul adipos.
Anexele cuprind fanerele (peri, par, unghii), foarte bogate in keratina; glandele sudoripare sau sudorale, care secreta sudoarea; glandele sebacee secreta sebum, care formeaza o pelicula protectoare la suprafata pielii.

Functii - pielea asigura o protectie impotriva agentilor fizici si chimici, intarita prin actiunea keratinei si a melaninei. Ea joaca un rol senzorial multumita receptorilor nervosi microscopici, sensibili la pipait, durere si temperatura. Pielea mai intervine si in termoreglare (mentinerea unei temperaturi interne constante) prin dilatarea vaselor sangvine cutanate si prin evaporarea sudorii, ceea ce permite evacuarea unui exces de caldura.

Patologie - Actualmente se cunosc mai mult de 2000 de boli de piele, susceptibil sa fie clasificate in diferite grupe in functie de cauza lor.
Dovada importanta a imbatranirii in ansamblu a organismului, imbatranirea cutanata depinde de trei ordine de factori: un factor genetic, variabil de la un individ la altul, factori externi, reprezentati indeosebi prin expunerea solara - factor esential al imbatranirii cutanate de suprafata si factori de mediu legati de conditiile socioeconomice, de igiena vietii, de o alimentatie prea bogata sau, invers, de o malnutritie, de intoxicatiile cu alcool, cu tutun, cu droguri, si, in sfarsit, de starea de sanatate a subiectului.
Imbatranind, pielea se atrofiaza, se subtiaza; ea se creponeaza usor (piele "tip foita de tigara"), se deshidrateaza, devine aspra la pipait. Pete inchise la culoare, legate indeosebi de expunerea solara, apar pe spatele mainilor, pe frunte si pe obraji; pete rosii hemoragice, denumite purpura lui Bateman, pot fi observate pe antebrate si pe gambe; ele sunt legate de o mai mare fragilitate a micilor vase ale dermului. Apar riduri, predominand mai intai pe brazdele care merg de la nas la buze si la frunte, apoi se intind la obraji. Placi galbene si mai mult sau mai putin groase pot aparea, mai ales, pe ceafa.
Mijloacele de lupta impotriva acestei imbatraniri sunt temporare si, in ansamblu, cu eficacitate limitata. Petele pigmentate pot fi distruse cu azot lichid, cu bisturiul electric sau cu laserul cu dioxid de carbon.
Ridurile sunt atenuate cu ajutorul curentilor electrici sau al injectiilor cu colagen in piele. Peelingul, aplicatiile de substante care desprind stratul superficial al epidermului, nu au, in general, decat un efect trecator. chirurgia estetica, in sfarsit, propune numeroase solutii (lifting, indeosebi).
In schimb, este posibil sa se intarzie aparitia imbatranirii cutanate. Factorul de departe cel mai important este reducerea expunerii la radiatiile solare, lucru care trebuie sa fie facut din copilarie. Atunci cand expunerea solara nu poate fi evitata, pielea trebuie sa fie protejata cu creme sau cu lapte cu efect antisolar, alese cu grija in functie de natura pielii si de gradul de insorire.
Sinonim: tegument.

Citeste si

Arhiva
  • 9 trucuri pentru o piele sanatoasa pe timpul iernii

    Generalitati Chiar daca iarna nu mergeti la plaja si sunteti nevoita sa purtati haine groase, pielea trebuie sa fie foarte bine ingrijita. Aflati cum va puteti ingriji pielea pe timpul iernii! In cazul multor persoane efectul zilelor reci la nivelul pielii...citeste mai mult

  • Cum sa va pregatiti pielea pentru iarna

    Generalitati Iarna aduce primii fulgi de zapada, dar in anotimpul friguros trebuie sa ne imbracam cu mai multe pulovare. De asemenea, vremea rece este cea care determina craparea si uscarea pielii. Cum sa va protejati pielea in timpul iernii Iata cateva sfaturi...citeste mai mult

  • Reactii ale pielii cauzate de plante

    Generalitati Incidenta maxima a problemelor de la nivelul pielii, determinate de actiunea plantelor, se inregistreaza primavara si vara, odata cu explozia de vegetatie si iesirile tot mai dese in natura, fie pentru a ne relaxa, fie pentru a lucra in gradina....citeste mai mult

  • Cele mai bune sfaturi pentru a evita imbatranirea pielii

    Generalitati Va doriti ca pielea dvs. sa arate mai bine? O data cu inaintarea in varsta se poate schimba aspectul pielii. Iar acest lucru se poate intampla mai devreme de 30 de ani sau mai tarziu, in functie de obiceiurile si stilul de viata al fiecarei persoane....citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter