Oreion
boala infectioasa virala acuta, extrem de contagioasa, provocata de un paramixovirus, se manifesta, in principal, printr-o parotidita (inflamatia glandelor parotide, principalele glande salivare).
Oreionul, numit si parotidita epidemica, se transmite pe cale aeriana (inhalarea picaturilor de saliva emise de un bolnav). El se intalneste mai ales iarna, adesea in epidemii, in particular in unele colectivitati (scoli). Cel mai frecvent sunt afectati copiii. Virusul prezinta o tendinta naturala sa se fixeze pe glande si nervi.
Simptome si evolutie - Incubatia dureaza intre 17 si 21 zile. Ea este urmata de o febra moderata si de dureri de urechi timp de una-doua zile. Bolnavul este contagios cu o saptamana inaintea aparitiei simptomelor si aproximativ 8 zile dupa aparitia lor.
Inflamatia glandelor parotide apare mai intai pe o parte, apoi in ambele parti si se manifesta printr-o tumefactie care acopera santurile din spatele maxilarului. Ea provoaca o durere la masticatie si atunci cand se apasa parotidele. Uneori se asociaza o angina si o atingere a ganglionilor invecinati. Durerile de cap sunt frecvente. Evolutia este de cele mai multe ori benigna, iar boala regreseaza de la sine in vreo zece zile.
Complicatii - Oreionul ia in unele cazuri o forma neuromeningeana (meningita, encefalita, atingere a nervului auditiv), o pancreatita (inflamatie a pancreasului) si o orhita (inflamatie a testiculelor) sunt, de asemenea, posibile si susceptibile sa apara fara inflamatia parotidelor.
Tratament - Tratamentul, simptomatic, consta in administrarea de medicamente care combat febra si, in caz de dureri mari, in administrarea antiinflamatoarelor. Odihna la pat este de rigoare in caz de atingere testiculara, precum si imobilizarea burselor cu un suspensor. Este preconizata evictia scolara timp de cincisprezece zile din cauza riscului contagios. Dupa ce a avut oreion, subiectul este imunizat definitiv.
Prevenire - Exista un vaccin eficace, propus adolescentilor si adultilor tineri care nu au facut oreion, precum si copiilor trecuti de varsta de 1 an. Vaccinul destinat copiilor mici este asociat cu cel al rubeolei si rujeolei (vaccinul ROR).
Citeste si
Arhiva-
Oreionul (parotidita epidemica sau infectia urliana)
Generalitati Parotidita epidemica (oreionul) este o boala infecto-contagioasa acuta, produsa de virusul urlian, care determina inflamarea glandelor salivare. Cea mai frecventa localizare este la nivelul glandelor salivare parotide. Aceasta boala infecto-contagioasa...citeste mai mult
-
Parotidita epidemica (oreion)
Generalitati Oreionul este o infectie virala contagioasa care determina cresterea in volum, dureroasa a glandelor parotide (glande salivare situate intre ureche si mandibula). Oreionul este transmis atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta si de...citeste mai mult
-
Oreionul - aspecte clinice, diagnostic si complicatii
Ce este afectiunea Oreionul reprezinta o boala acuta a copiilor si adultilor tineri, cauzata de un paramixovirus din care exista doar un singur serotip. Oamenii sunt singura gazda cunoscuta la momentul actual pentru virusul oreionului, care se raspandeste prin...citeste mai mult
-
Implantul cohlear - electrozi la nivelul urechii interne
Generalitati Implantul cohlear este un mic dispozitiv electronic folosit ca tratament al surditatatii profunde bilaterale, care are drept scop supleerea functiei cohleare ireversibil pierduta. Copilul se poate naste hipoacuzic sau poate deveni hipoacuzic dupa...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter