Disfagie
Dificultate la inghitit.
Disfagia poate aparea la orice varsta, dar este mai frecvent la persoanele in varsta sau la pacientii cu boli neurologice precum Parkinson sau Alzheimer.
Aceasta conditie poate fi provocata de multe cauze, inclusiv probleme la nivelul gatului sau esofagului, tumori, leziuni nervoase sau boli degenerative.
Poate fi de asemenea un efect secundar al anumitor medicamente sau tratamente, ca de exemplu radioterapia.
Disfagia poate varia in grad, de la o usoara senzatie de disconfort la inghitire pana la blocarea completa a trecerii alimentelor sau lichidelor.
Simptomele pot include durere la inghitire, senzatia ca alimentele raman blocate in gat sau piept, tuse sau sufocare in timpul mesei, regurgitare, pierdere in greutate neintentionata, modificarea vocii, sau golirea lenta a stomacului.
Este foarte important ca persoanele care sufera de disfagie sa fie evaluate de un medic, deoarece aceasta conditie poate duce la probleme de nutritie si deshidratare, dar si la consecinte mai grave cum ar fi aspiratia pneumoniei.
Tratamentul pentru disfagie variaza in functie de cauza subiacenta si poate include modificari ale dietei, terapie de vorbire pentru a invata tehnici de inghitire, medicamente, dilatare esofagiana sau interventie chirurgicala.
In unele cazuri, poate fi necesara interventia de urgenta pentru a debloca esofagul.
Chiar daca sunt tratate, unele forme de disfagie pot persista, necesitand management pe termen lung si adaptari ale stilului de viata.
Citeste si
Arhiva-
Disfagia si odinofagia
Generalitati Disfagia orofaringiana (dificultatea transferarii alimentelor din gura in esofag, asociata adesea cu simptome de regurgitatie nazofaringiana si cu aspiratie pulmonara) trebuie deosebita de disfagia esofagiana care se caracterizeaza prin senzatia de...citeste mai mult
-
Tulburarile de deglutitie in disfagia neurogena
Ce sunt tulburarile de deglutitie Tulburarile de deglutitie reprezinta incapacitatea de a trasfera bolusul alimentar din cavitate; pot aparea la orice varsta si sunt expresia unor anomalii congenitale, a unor leziuni structurale esofagiene sau a unor boli digestive....citeste mai mult
-
Stricturile esofagiene benigne
Generalitati Stricturile esofagiene benigne reprezinta de fapt ingustari ale lumenului esofagian care determina disfagie. Stricturile pot fi cauzate sau asociate cu boala de reflux gastroesofagian, esofagite, disfunctii ale sfincterului esofagian inferior, tulburari...citeste mai mult
-
Miastenia gravis
Generalitati Termenul de miastenie denumeste un grup de afectiuni caracterizate printr-o slabiciune fluctuanta a musculaturii striate, agravata de efortul fizic si ameliorata de odihna si de administrarea de medicamente anticolinesterazice. MG (autoimuna dobandita...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter