Viata persoanelor cu diabet zaharat de tip I
Generalitati
SusDiabetul zaharat este o conditie medicala care a luat amploare in ultimii 10 ani. Numarul de cazuri este inca in crestere treptata. Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1 trebuie sa faca modificari substantiale in stilul de viata, inclusiv in dieta lor.
Boala este influentata in mod hotarator de tratament si controlul glicemiei, dar mai ales de dieta si de modul in care traieste bolnavul cu diabet.
Cuprins articol
Obiectivele planului alimentar pentru diabetici
Sus- Atingerea unui nivel aproape normal de glucoza in sange. Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 trebuie sa coordoneze aportul de calorii cu medicatia sau administrarea de insulina, exercitiile fizice, precum si alte modalitati de gestionare a nivelului de zahar din sange.
- Protejarea inimii si mentinerea lipidelor (colesterol si trigliceride) la un nivel sanatos precum si mentinerea sub control a tensiunii arteriale.
- Obtinerea si mentinerea unei greutati corporale sanatoase. Importanta este mentinerea pe termen lung a unui numar normal de kilograme. Copiii, femeile insarcinate si persoanele care sufera sau se recupereaza in urma unor boli, ar trebui sa mentina un aport adecvat de calorii.
- Gestionarea sau prevenirea complicatiilor diabetului zaharat de tip 1. Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 au un risc mai mare de a dezvolta o serie de complicatii medicale, inclusiv boli de inima sau rinichi. Cerintele dietetice pentru bolnavii cu diabet zaharat iau in considerare prevenirea acestor tulburari.
Cum sa adoptati un stil de viata mai sanatos
Sus- Renuntati la fumat. Fumatul are efecte negative serioase asupra oamenilor - sanatosi sau bolnavi. In cazul diabeticilor, acest obicei nociv poate avea consecinte devastatoare.
Fumatul creste nivelul de colesterol si predispune la constrictia vaselor de sange. Fumatul poate creste frecventa racelilor sau a infectiilor respiratorii, precum si a bolilor de rinichi, de inima si chiar de afectiuni ale articulatiilor. De asemenea, la fel ca in cazul persoanelor sanatoase, fumatul creste nivelul de zahar din sange, tensiunea arteriala si poate duce la impotenta.
- Faceti exercitii fizice. Miscarea este deosebit de importanta pentru persoanele cu diabet zharat de tip 1. In functie de posibilitatile motorii personale, faceti cel putin 30 de minute de exercitii fizice, de intensitate medie pe zi.
- Odihniti-va. Odihna este importanta la orice persoana. Indiferent daca este bolnava sau nu, o persoana ar trebui sa doarma cel putin 6 ore pe noapte. Amintiti-va ca numarul de ore este important, dar mai important este sa dormiti in cursul noptii, nu ziua. Incercati, daca responsabilitatile va permit, sa va odihniti 30 de minute dupa masa de pranz.
- Adoptati o dieta adecvata pentru diabetici. Obiceiurile alimentare sanatoase sunt obiective de baza ale vietii unui diabetic. Prin dieta, pe langa faptul ca se reduce riscul multor alte afectiuni medicale, puteti controla mai usor nivelul de zahar din sange. Orientarile generale pentru o dieta pentru diabetici recomanda ca:
- aportul de carbohidrati sa reprezinte 45-65% din totalul zilnic de calorii
- grasimile ar trebui sa insumeze 25-35% din totalul zilnic de calorii. Aici, 95% dintre acestea trebuie sa fie grasimi mononesaturate.
- proteinele trebuie sa totalizeze 10-12% din aportul total de calorii, desi acest lucru ar putea varia in functie de bolnav.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Protectia cardiovasculara a pacientului cu diabet zaharat de tip 2
- Rolul mostenirii genetice in dezvoltarea diabetului zaharat
- Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent)
- Diabetul zaharat si riscul de cancer
- Piciorul diabetic, complicatia cronica a diabetului zaharat
- Legatura dintre boala Alzheimer si diabet zaharat
- Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat
- Gustari rapide indicate in diabetul zaharat de tip 2
- Dieta pe baza de plante reduce riscul de aparitie a diabetului zaharat de tip 2