Putem preveni diabetul? Ce masuri trebuie luate
Generalitati
SusDiabetul este o boala cronica caracterizata prin niveluri ridicate de glucoza in sange. Maladia afecteaza tot mai multe persoane, provocand, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, peste 1,5 milioane de decese anual in intreaga lume.
Cea mai des intalnita forma, reprezentand aproximativ 95% din cazuri, este reprezentata de diabetul zaharat de tip 2.
Cuprins articol
Cauze si factori de risc
SusAntecedentele familiale de diabet zaharat, lipsa de exercitiu fizic si obezitatea sunt principalii factori de risc recunoscuti pentru dezvoltarea diabetului.
Acest lucru explica de ce strategiile de prevenire pornesc intotdeauna de la modificarea stilului de viata, care inseamna atat o nutritie atenta, cat si o activitate fizica regulata.
Diabetul este asociat cu aparitia complicatiilor cronice, care pot afecta diferite organe si tesuturi, inclusiv ochii, rinichii, inima, vasele de sange si nervii periferici, si sunt responsabile de invaliditate si mortalitatea asociata diabetului zaharat.
Tipuri de diabet zaharat
Sus- Diabet zaharat de tip 2 (non-insulino-dependent), care este de departe forma cea mai frecventa (95% din cazuri) si care afecteaza cu precadere persoanele de varsta mijlocie, dintre care majoritatea sunt supraponderale sau obeze.
In aceasta forma de diabet zaharat, pancreasul continua sa produca, desi intr-o masura mai mica, hormonul insulina, dar celulele organismului nu sunt in masura sa-l foloseasca pentru a preveni excesul de zahar, determinand astfel o acumulare cunoscuta drept hiperglicemie.
Aceasta forma a bolii nu are manifestari vizibile, care sa atraga atentia, de cele mai multe ori pacientii descoperind intamplator, in timpul controalelor de rutina si ca urmare a testelor de sange.
- Diabet zaharat de tip 1 (insulino-dependent), care este o forma mai rara a bolii (5% din cazuri) si, in principal, afecteaza copiii si adolescentii.
In aceasta forma, in pancreas sunt distruse definitiv celulele care produc insulina din cauza unui proces inflamator autoimun, declansat cel mai probabil de o infectie virala. Ca urmare, pancreasul produce mai putina insulina sau chiar deloc.
Prevenirea si tratarea diabetului
SusIn ambele forme de diabet este demonstrat ca exista o predispozitie genetica si / sau de familie, astfel incat toate persoanele care au un diabetic printre rudele de gradul intai vor trebui sa acorde o atentie deosebita factorilor de risc pentru dezvoltarea diabetului zaharat.
Controlul glicemic optim realizat cu tratament medicamentos si punerea in aplicare a unui stil de viata adecvat, care include obiceiuri alimentare sanatoase asociate cu activitatea fizica, pot reduce riscul de a dezvolta complicatii cronice asociate cu diabetul sau pot incetini progresia acestuia.
Mentinerea sub control a greutatii are rol preventiv in diabetul de orice tip. Un studiu realizat in Suedia a aratat faptul ca riscul de a dezvolta diabet zaharat este de aproximativ 10 ori mai mare la subiectii obezi si ca o pierdere in greutate de numai 4,5 kilograme poate reduce riscul de diabet cu 30%.
Activitatea fizica moderata, precum mersul zilnic pe jos in pas vioi timp de o jumatate de ora, este extrem de benefica, atat in prevenirea diabetului, cat si ca masura curativa.
Renuntarea la consumul de alcool si tigari se inscrie in adoptarea unui stil de viata corespunzator, menit sa tina sub control diabetul.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Hipertensiunea arteriala trebuie luata in serios
- Cum putem preveni deteriorarea parului
- De ce apare gastrita si cum o putem preveni?
- Care sunt modalitatile de transmitere a infectiilor la copil si cum le putem ...
- Cum putem preveni recidiva infectiei fungice a unghiilor
- Copilul tau sforaie? Iata ce masuri trebuie sa iei
- Atrofia cerebrala: ce este si cum o putem preveni
- Afectiuni cutanate in diabetul zaharat
- Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie
Citeste pe aceeasi tema
- Depresia perinatala – cum poate fi recunoscuta si ce masuri trebuie luate
- Cum putem preveni disfonia si care sunt cauzele aparitiei?
- Afectiunile hapto-biliare pot fi prevenite prin cateva masuri
- Cum putem preveni infectarea cu virusul H1N1 - gripa porcina?
- Necesarul de vitamine pentru femei - ce si cand trebuie luat?