Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Piciorul Charcot in contextul diabetului - riscuri, preventie, tratament

Actualizat la data de: 17 August 2023

Ce este piciorul Charcot

Sus
Piciorul Charcot in contextul diabetului - riscuri, preventie, tratament

Piciorul Charcot reprezinta o complicatie a neuropatiei diabetice, afectiune a terminatiilor nervoase ce apare la pacientii cu diabet zaharat. Piciorul Charcot poate produce infectii si leziuni mai severe.

Neuropatia diabetica apare atunci cand leziunile nervoase duc la pierderea sensibilitatii de la nivelul membrelor inferioare, in special de la nivelul piciorului. Pacientii cu neuropatie nu mai simt durere si nu mai observa astfel leziunile de la nivelul piciorului. Piciorul Charcot apare atunci cand infectiile sau leziunile piciorului trec neobservate si se agraveaza, din cauza neuropatiei.

In lipsa tratamentului precoce, piciorul Charcot poate duce la afectarea articulatiilor piciorului si astfel la alterarea functionalitatii piciorului. In cazuri severe, poate fi necesara amputatia piciorului din cauza complicatiilor amenintatoare de viata.

Este o afectiune rara, afectand mai putin de 1% dintre pacientii diabetici. Alte denumiri pentru piciorul Charcot sunt piciorul diabetic, artropatia Charcot sau neuropatia Charcot.

Cuprins articol

  1. Ce este piciorul Charcot
  2. Semne si simptome
  3. Cauze
  4. Riscuri si complicatii
  5. Metode de diagnostic
  6. Optiuni de tratament
  7. Preventie
  8. Concluzie
  9. Citeste pe aceeasi tema

Semne si simptome

Sus

Semnele precoce ale piciorului Charcot includ:
• Durere la nivelul piciorului
• Discoloratii sau roseata
• Tumefiere
• Senzatia de caldura la unul dintre membrele inferioare

Daca observati oricare dintre aceste semne, apelati la ajutor medical. Cu cat mai repede este diagnosticat piciorul Charcot, cu atat este mai putin probabil sa apara complicatii severe. Cazurile mai avansate de picior Charcot produc modificari ale formei piciorului, ceea ce poarta denumirea de deformitati Charcot.

Acestea includ:
• Modificarile oaselor medii. Oasele din mijlocul piciorului sunt lezate si cedeaza, modificandu-si pozitia si forma. Arcuarea naturala a piciorului dispare si este inlocuita de un picior plat sau arcuit in sens invers.
• Modificari ale degetului mare. Degetul mare sau restul degetelor de la picior isi modifica directia si pozitia, arcuindu-se in mod nefiresc. Se produce adesea aspectul de gheara.
• Modificari ale gleznei. Glezna se poate indoi sau arcua intr-o parte, devenind mult mai putin stabila
Ulcere: Daca piciorul Charcot duce la modificari ale gleznei si piciorului, acesta poate duce la presiune crescuta in alte zone ale talpii piciorului. In zonele de presiune se pot forma ulcere, cu risc crescut de infectie.

Cauze

Sus

Piciorul Charcot apare atunci cand apar leziuni sau infectii la nivelul piciorului, insa pacientul nu simte durerea si nu observa leziunile imediat. Categoriile de persoane la risc pentru aceasta afectiune sunt:
• Pacientii cu diabet zaharat care nu isi pot controla bine glicemia, si fac hiperglicemie mai frecvent
• Pacientii cu hiperglicemie sau diabet zaharat timp de multi ani
• Pacientii cu diabet zaharat si nefropatie sau retinopatie diabetica

Piciorul Charcot apare aproape intotdeauna la pacientii cu diabet zaharat. Dintre acestia, cei care au avut diabet pentru mai mult de 7 ani si care consuma regulat alcool, au risc suplimentar.

De asemenea, riscul de a face neuropatie si implicit picior Charcot cresc atunci cand pacientul are concomitent:
• Hipertensiune arteriala
• Obezitate sau suprapondere
• Hipercolesterolemie
• Boala renala cronica

Riscuri si complicatii

Sus

Piciorul Charcot este in sine o complicatie a diabetului zaharat si a neuropatiei asociate. Prin lipsa tratamentului, piciorul Charcot duce la leziuni ireversibile si complicatii severe, precum:
• Modificarea permanenta a formei piciorului, ceea ce duce la dificultati de gasire a incaltarilor potrivite si dificultati de mers
• Poate interveni necesitatea de amputatie, atunci cand modificarile sunt severe si acompaniate de ischemie de picior. Amputatia este necesara si in cazul ulcerelor infectate de repetate ori, ce nu mai pot fi vindecate prin alte modalitati
• Piciorul Charcot poate fi fatal, atunci cand infectia se raspandeste in restul organismului

Metode de diagnostic

Sus

Medicul diabetolog va stabili diagnosticul de picior Charcot in urma unui examen fizic si a unor teste imagistice. Istoricul medical al pacientului este esential pentru a stabili etiologia leziunilor piciorului. Este important sa raportati toate simptomele recente precum durerea, tumefierea, furnicaturile sau senzatia de caldura de la nivelul picioarelor, degetelor si gleznelor.

Medicul va va examina gleznele si picioarele comparativ, pentru a identifica orice modificare. Acesta va evalua si sensibilitatea membrelor cu ajutorul unor instrumente, si va palpa pulsurile pentru a identifica ischemia.
Testele paraclinice ce pot fi utilizate includ radiografii de picior, RMN, ecografii de parti moi si analize de sange pentru a identifica markerii infectiei.

Optiuni de tratament

Sus

Preventia complicatiilor severe reprezinta cheia in ceea ce priveste tratamentul piciorului Charcot. Odata instalat, acesta nu mai poate fi vindecat, insa progresia bolii poate fi oprita. Va fi nevoie sa incetati sa mergeti sau sa utilizati membrele inferioare, inainte ca leziunile existente sa se infecteze. Medicul va recomanda medicamente pentru a ameliora simptomele si pentru a reduce gradul de afectare a functiei piciorului.

Cele mai comune metode de tratament includ:

Evitati greutatea asupra piciorului. Prin punerea unei presiuni si greutati mai mici asupra piciorului afectat, pot fi evitate leziuni severe precum fracturi si ulcere infectate. Puteti utiliza dispozitive de mers precum carja, cadrul sau chiar scaunul cu rotile.

Dispozitive si accesorii ortopedice. Optati pentru incaltaminte ortopedica, precum si pentru accesorii speciale care sa sustina piciorul si sa ii asigure o pozitie corecta. Poate fi nevoie de accesorii personalizate.

Fizioterapie. Fizioterapeutul este specialistul ce va poate ajuta sa va imbunatatiti miscarile si mersul, in urma modificarilor aparute la nivelul piciorului afectat. Acesta va va oferi un plan personalizat de exercitii pe care le puteti face pentru a va imbunatati mobilitatea.

Operatia pentru picior Charcot. In cazurile severe, in care simptomele nu pot fi ameliorate prin alte metode sau in care apar complicatii amenintatoare de viata, va fi necesara interventia chirurgicala. Medicul chirurg va repara leziunile osoase si leziunile altor tesuturi de la nivelul piciorului si gleznei si va stabiliza piciorul. In cazuri rare, se poate recomanda amputatia piciorului afectat.

Preventie

Sus

Cel mai bun mod de a preveni piciorul Charcot este prin controlul diabetului zaharat si a starii generale de sanatate. Prin mentinerea valorilor glicemiei in intervale normale, pacientii pot preveni neuropatia si astfel piciorul Charcot.

Controalele periodice la medicul diabetolog trebuie sa includa si examinarea piciorului, pentru ca acesta sa poata identifica din timp modificarile aparute.

De asemenea, fiecare pacient isi poate verifica singur picioarele acasa, urmarind modificari de culoare sau textura, precum si alterarea sensibilitatii. Mentineti-va activ, pentru a imbunatati circulatia sanguina la nivelul membrelor inferioare si asigurati-va ca respectati masurile de igiena locala. Purtati sosete si incaltaminte potrivite.

Concluzie

Sus

Piciorul Charcot reprezinta o complicatie a diabetului zaharat, ce apare mai des la anumite categorii de pacienti, considerate la risc. Acesta consta in aparitia leziunilor severe si a infectiilor, din cauza pierderii sensibilitatii la nivelul piciorului. Apar deseori deformitati ale structurilor osoase de la nivelul piciorului. Prin controale frecvente la medicul diabetolog, aparitia piciorului Charcot poate fi prevenita.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15836-charcot-foot
https://www.webmd.com/diabetes/what-is-charcot-foot


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate