Monitorizarea glicemiei acasa
Cum monitorizam glicemia
SusMonitorizarea glicemiei reprezinta una dintre cele mai importante aspecte ale gestionarii diabetului zaharat, atat pentru pacientii cu diabet de tip 1 si administrare de insulina, cat si pentru cei cu diabet de tip 2. Modalitatile de monitorizare a glicemiei acasa includ glucometrul si sistemul de monitorizare continua a glicemiei.
Glicemia reprezinta nivelul de glucoza din sange, iar monitorizarea sa zilnica este esentiala pentru pacientii cu diabet zaharat, intrucat aceasta este cheia in evaluarea eficientei tratamentului. Glicemia indica pacientilor eventualele modificari pe care trebuie sa le faca in dieta, stil de viata sau tratament.
Cuprins articol
Factori ce modifica glicemia
SusExista numerosi factori din viata de zi cu zi ce duc la modificarea glicemiei, astfel ca valoarea acesteia va varia pe parcursul zilei si noptii.
Factorii ce cresc de regula valoarea glicemiei sunt:
• Consumul de carbohidrati
• Dozele prea mici de medicamente antidiabetice/sarirea peste o doza
• Lipsa de exercitiu fizic
• Administrarea medicamentelor corticosteroide
• Boala, interventia chirurgicala, stresul
• Fumatul
• Deshidratarea
Factorii ce scad de regula valoarea glicemiei sunt:
• Sarirea peste mese
• Dozele prea mari de medicamente antidiabetice sau insulina
• Efortul fizic
Datorita tuturor acestor factori variabili, monitorizarea glicemiei este absolut esentiala pentru pacientii cu diabet zaharat.
Metode de monitorizare
SusExista doua metode principale de monitorizare a glicemiei acasa: cu ajutorul unui glucometru sau cu un monitor pentru monitorizare continua. Glucometru este mai frecvent utilizat, insa sistemul de monitorizare continua este preferat in special la pacientii cu diabet zaharat de tip 1 si la pacientii pediatrici, din cauza nevoii de insulina.
Cum se realizeaza
Pentru a va masura glicemia cu ajutorul unui glucometru, va trebui sa respectati urmatorii pasi:
1. Spalati-va bine pe maini inainte. Orice resturi alimentare si nu numai pot modifica valoarea glicemiei.
2. Porniti glucometrul si inserati o bandeleta in locul special pentru aceasta, de regula de la capatul de jos al glucometrului
3. Utilizati un dispozitiv de tip stilou sau o lanceta pentru a intepa usor tegumentul unui deget de la mana. Picatura de sange va veni usor sau va fi nevoie sa strangeti putin degetul.
4. Atingeti bandeleta de picatura de sange si asteptati rezultatul. Valoarea glicemiei va aparea pe ecranul glucometrului in cateva secunde.
Glucometrele au o limita de detectare a glicemiei, atat inferior cat si superior, ceea ce inseamna ca valorile foarte mari (ex: peste 600) nu vor fi detectate si aparatul da o eroare.
In ceea ce priveste monitorizarea cu ajutorul unui monitor continuu, medicul va va oferi informatii si instructiuni de utilizare, intrucat acestea difera in functie de fiecare aparat.
In general, sistemul de monitorizare este amplasat pe tegument si are un senzor inserat sub tegument.
Frecventa monitorizarii
SusTipul de diabet pe care il aveti, dar si alti factori, vor determina cat de des ar trebui sa va monitorizati glicemia. Cert este ca toti pacientii trebuie sa isi monitorizeze glicemia zilnic, fara exceptii, de cateva ori pe zi. Medicul va face recomandari in acest sens, in functie de particularitatile fiecarui pacient.
Momentele din zi in care este cel mai bine sa va masurati glicemia variaza de asemenea. Monitorizarea glicemiei atunci cand simtiti simptome de hipoglicemie sau hiperglicemie este foarte importanta si esentiala pentru viata pacientului. Pacientii trebuie sa cunoasca simptomele specifice, pentru a le putea identifica rapid atunci cand ele apar.
Semnele hipoglicemiei
SusHipoglicemia la valori mai mici de 70mg/dl da simptome pacientilor diabetici.
Acestea includ:
• Slabiciune generalizata
• Ameteli
• Foame intensa
• Tremor
• Transpiratii
• Palpitatii
• Stare de anxietate/frica intensa
Daca aveti aceste simptome si va masurati imediat glicemia, glucometru va indica o valoare prea mica a glicemiei.
Consumati cat mai repede o sursa de carbohidrati cu absorbtie rapida, precum sucul dulce, fructele dulci sau orice produs ce contine zahar (chiar si zahar pur). Hipoglicemia severa duce la coma hipoglicemica si este amenintatoare de viata
Semnele hiperglicemiei
SusValorile de peste 250mg/dl intra in sfera hiperglicemiei simptomatice, iar simptomele specifice apar repede.
Acestea sunt:
• Polidipsie (sete intensa)
• Poliurie (urinat frecvent)
• Dureri de cap
• Iritabilitate
• Vedere neclara
Hiperglicemia severa este de asemenea o afectiune amenintatoare de viata.
Exista momente cheie in timpul zilei cand masurarea glicemiei este importanta si foarte utila pentru pacient, atat pe termen scurt cat si pe termen lung, pentru a primi informatii cu privire la eficienta tratamentului.
Aceste momente sunt:
• Imediat dupa trezire: glicemia din acest moment reflecta glicemia din timpul noptii si ajuta la reglarea dozei de medicament/a mesei de seara
• Inainte de mese: valoarea glicemiei inainte de masa va ajuta sa va planuiti urmatoarea masa si cantitatea de carbohidrati din ea. Pacientii cu insulina afla astfel si doza de insulina de care au nevoie.
• Dupa mese: masurarea glicemiei la 2 ore dupa o masa va ofera informatii in legatura cu alimentele consumate si cum impacteaza ele glicemia. Astfel va formati obiceiuri alimentare din ce in ce mai sanatoase, pentru a mentine glicemia in intervalul normal de valori
• Inainte si dupa efortul fizic: glicemia masurata inainte si dupa exercitiile fizice va indica modul in care sportul va influenteaza glicemia. Astfel puteti constitui un plan de antrenament care sa nu impunsa riscul de hipoglicemie.
• Inainte de somn: monitorizarea glicemiei inainte de somn este importanta si poate fi esentiala pentru a evita hipoglicemia sau hiperglicemia din timpul noptii. Simptomele pot sa nu apara/sa nu se resimta in timpul somnului, cele doua extreme fiind astfel mai periculoase noaptea.
Valori normale
Pacientii cu diabet zaharat au un interval de valori normale ale glicemiei diferit fata de pacientii sanatosi, valoarea lor tinta fiind deseori personalizata.
Durata bolii, varsta pacientului si patologiile asociate influenteaza puternic valoarea glicemiei la care pacientul este considerat in limite normale.
Alti factori ce induc variabilitatea valorii tinta sunt complicatiile diabetului zaharat (retinopatie, neuropatie, nefropatie), sarcina, accesul rapid la medicamente etc.
In general, valorile dorite pentru pacientii cu diabet zaharat sunt:
• Glicemia masurata inainte de masa: 80-130 mg/dl
• Glicemia masurata la 1 sau 2 ore de la masa: mai putin de 180 mg/dl.
Tineti minte ca aceste valori sunt puternic variabile, iar medicul dumneavoastra este singurul care va poate spune exact catre ce valori ale glicemiei ar trebui sa tintiti, care sunt valorile la care este considerata hipoglicemia sau hiperglicemia in cazul dumneavoastra, si ce puteti face pentru a corecta valorile glicemiei cat mai mult.
Concluzie
SusMonitorizarea glicemiei reprezinta un obicei esential in viata pacientilor diagnosticati cu diabet zaharat.
Aceasta se realizeaza usor acasa, nu este dureroasa si nu este invaziva, insa este esentiala pentru a evalua starea glicemica a pacientului, eficienta tratamentului si riscul de hipo/hiperglicemie.
Discutati cu medicul diabetolog pentru a afla valorile glicemiei considerate normale pentru dumneavoastra, precum si momentele in care ar trebui sa va masurati glicemia acasa.
Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/17956-blood-sugar-monitoring
https://diabetesjournals.org/clinical/article/20/1/45/746/Self-Monitoring-of-Blood-Glucose-The-Basics
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Informatii esentiale despre transplantul de organe
- Pierderea unei sarcini si moartea neonatala
- Sindromul Reye - posibila complicatie cauzata de administrarea aspirinei
- Masa corporala ideala
- Diabetul zaharat non-insulino-dependent (DZ de tip II) la copii
- Alzheimer
- Teste pentru probleme de erectie
- Indicele glicemic si importanta lui asupra sanatatii
- Analize biochimice (analiza zaharului din sange - glicemia si din urina - gl ...