Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Metode de ingrijire a membrelor inferioare la persoanele cu diabet zaharat

Actualizat la data de: 16 Ianuarie 2018

Generalitati

Sus
Metode de ingrijire a membrelor inferioare la persoanele cu diabet zaharat Vezi galerie foto

Persoanele care sufera de diabet zaharat necesita o ingrijire speciala a membrelor inferioare, in special a piciorului. Diabetul zaharat este o afectiune in care poate aparea afectarea terminatiilor nervoase si a nervilor (polinevrita), precum si afectarea vaselor sanguine mici (angiopatie), care au ca rezultat diminuarea sensibilitatii la nivelul piciorului, astfel ca leziunile aparute la acest nivel pot fi usor trecute cu vederea (unii pacienti cu diabet zaharat nu simt durerea).

Diabetul zaharat interfera de asemenea si cu sistemul imun, astfel ca organismul este mai predispus infectiilor decat la persoane sanatoase.

Orice leziune, chiar minora, poate determina ulceratii si se poate suprainfecta. O ingrijire si o igiena adecvata a picioarelor in cazul persoanelor cu diabet poate preveni aparitia unor astfel de complicatii ale diabetului.

Ingrijirea picioarelor in cazul diabeticilor este foarte usor de efectuat si se realizeaza in mare parte inaintea somnului, de cele mai multe ori fiind suficienta imbaierea (igenizarea) picioarelor.

Este important ca persoanele cu diabet sa foloseasca incaltamintea potrivita, care trebuie sa fie comoda, sa lase piciorul sa respire si sa fie mereu uscat.

Urmatoarele sfaturi sunt utile in ingrijirea piciorului diabeticului:
- cumpararea unei perechi de incaltaminte comode, oferind atentie speciala calapodului acesteia;
- ingrijire si igiena picioarelor trebuie sa devina o rutina, la fel si igiena orala;
- in cazul in care apar unele probleme la nivelul picioarelor nu trebuie folosite remedii naturiste, nerecomandate de medic, pentru ca acestea pot inrautatii situatia;
- se recomanda un consult medical ori de cate ori se observa leziuni sau infectii la nivelul picioarelor.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Metode
  3. Importanta ingrijirii piciorului diabetic
  4. Citeste pe aceeasi tema

Metode

Sus

Orice persoana diagnosticata cu diabet zaharat necesita pe langa tratamentul de baza si o ingrijire adecvata a picioarelor pentru a prevenicomplicatiile neplacute ce pot aparea la acest nivel.

De cele mai multe ori este suficienta pastrarea unei igiene corespunzatoare si purtarea unei perechi de incaltaminte cat mai comode, lucruri care trebuie sa devina o rutina. Este important de asemenea efectuarea unui control medical ori de cate ori se observa leziuni sau infectii la nivelul piciorului.

Ingrijirea corecta a piciorului diabetic presupune:

- inspectia zilnica a picioarelor, uneori fiind necesara si folosirea unei oglinzi care mareste imaginea leziunii si care permite observarea unor leziuni cu localizare aparte, care nu pot fi observate la o simpla inspectie; poate fi folositor si ajutorul unei alte persoane care poate observa leziunile din zonele greu de inspectat;

- pastrarea unei igiene corespunzatoare a picioarelor: spalarea zilnica a picioarelor trebuie sa devina o regula de baza in ingrijirea piciorului diabetic;

- ingrijirea atenta a leziunilor care apar la acest nivel: bataturile, taieturile sau juliturile necesita o ingrijire speciala, care obliga la folosirea antisepticelor si a pansamentelor cu rivanol; este recomandata taierea atenta si regulata a unghiilor pentru evitarea leziunilor si infectiilor (in special fungice - onicomicoze), cu localizare periunghiala;

- protectia corespunzatoare a picioarelor, de la purtarea perechilor de incaltamintei comode pana la evitarea leziunilor cu aceasta localizare; este recomandata incaltamintea comoda cu calapod corespunzator, tenisii sau pantofii fara toc din piele moale; este recomandata o atentie speciala in cazul pantofilor noi, incaltarea acestora se face treptat (cateva ore pe zi) pentru a evita aparitia bataturilor.

De asemenea este bine ca inaintea incaltarii sa se verifice interiorul pantofului pentru a vedea daca nu exista obiecte straine in interior (nisip sau cuie care au penetrat talpa); persoanele care folosesc un anumit tip de incaltaminte pentru diferite activitati precum schiatul sau alpinismul trebuie sa fie atente la aparitia degeraturilor;

- evitarea folosiri metodelor pentru incalzirea picioarelor, bailor fierbinti, aparatelor electice, radiatoarelor etc.

Examenul obiectiv al picioarelor la fiecare control medical pentru evaluarea diabetului zaharat:

- medicul poate sa observe unele leziuni care au fost trecute cu vederea, in cazul in care medicul uita sa examineze tegumentele picioarelor este necesar ca pacientul sa-i reaminteasca acest lucru;

- orice leziune aparuta la nivelul piciorului, chiar si minora, necesita tratament medical de specialitate: nu este recomandat tratamentul ambulator (acasa) al unor leziuni ulcerate sau al unor infectii aparute la acest nivel, deoarece unele metode terapeutice empirice (naturiste) pot agrava leziunile;

- trebuie evitate aplicarea plasturilor si folosirea solutiilor urilizate in tratamentul bataturilor, deoarece acestea nu prezinta siguranta in cazul pacientilor diabetici;

- tratarea precoce a oricarei leziuni sau infectii aparute la nivelul picioarelor; nu este recomandat tratamentul empiric al acestor leziuni si este indicat un tratament specializat al unui chirurg ortoped.

Importanta ingrijirii piciorului diabetic

Sus

Diabetul zaharat decompensat (cu valori mari ale glicemiei), poate cauza in timp urmatoarele modificari:

- leziuni ale nervilor periferici (neuropatia diabetica) cu diminuarea sensibilitatii la nivelul piciorului; pacientul nu simte durerea cauzata de diferitele leziuni, in unele cazuri nici macar disconfortul cauzat de incaltamintea nepotrivita; aceste leziuni nervoase pot cauza deformarea piciorului, astfel ca in timp incaltamintea devine greu de utilizat;

- leziunile vaselor sanguine (micro si macroangiopatia diabetica) scad in timp fluxul sanguin la nivelul piciorului, astfel ca leziunile, bataturile si unghiile incarnate au un risc crescut de infectie;

- scaderea imunitatii, cu perturbarea mecanismului imun de lupta impotriva infectiilor este frecvet asociata cu diabetul zaharat, astfel, chiar si leziunile minore (bataturi, taieturi, leziuni periunghiale) se pot infecta rapid, tratamentul fiind de asemenea dificil din pricina imunosupresiei generale asociate diabetului zaharat.

Cea mai buna metoda de a evita problemele aparute pe piciorul diabetic este profilaxia (prevenirea) leziunilor si infectiilor la acest nivel, acest lucru include ingrijirea si igiena corespunzatoare a picioarelor, obiceiuri care trebuie sa devina o rutina.

Este obligatorie inspectarea zilnica a picioarelor pentru a identifica leziunile care nu se simt datorita neuropatiei diabetice.

De retinut!

In concluzie, este foarte importanta ingrijirea corespunzatoare a piciorului la persoanele cu diabet zaharat, deoarece patologia aparuta la acest nivel poate crea complicatii neplacute, greu de tratat.

Pacientul trebuie sa se informeze asupra metodelor folosite in ingrijirea piciorului diabetic si trebuie sa apeleze la ajutor medical specializat ori de cate ori apar leziuni sau infectii la acest nivel.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate