Legatura stresului si a alimentatiei cu diabetul
Generalitati
SusDaca suferiti de diabet zaharat de tipul 2, anumite alimente, in special alimentele ce sunt bogate in carbohidrati, pot face ca glicemia sa creasca si sa ajunga la un nivel ridicat.
Dar nu doar alimentele sunt principalii factori, ci exista o lista lunga de alti factori prea putin somn, o boala, chiar si ciclurile menstruale lunare acesti factori pot sabota eforturile controlului de zahar din sange.
Fie ca este vorba despre locul de munca, fie despre o relatie sau orice alt aspect al vietii cotidiene, conform ADA (Asociatia Diabeticilor din America), s-a demonstrat ca stresul emotional continuu poate provoca ca nivelul de zaharuri din sange sa creasca.
Si cum un control foarte strict al nivelului zaharurilor din sange este o solutie perfecta pentru gestionarea cu succes a diabetului de tip 2, este foarte important sa se inteleaga modul in care stresul afecteaza corpul uman si trebuie gasite modalitati sanatoase pentru a face fata acestui lucru.
Potrivit ADA, stresul declanseaza o crestere a nivelului de hormoni din organism. Corpul uman este pus in fata unui atac, astfel ca organismul elibereaza un plus de energie sub forma de glucoza sau grasimi.
Persoanele cu diabet zaharat sunt in imposibilitate de a procesa in mod corespunzator glucoza, si astfel aceasta se acumuleaza in sange.
Toata lumea, la un moment dat al vietii devine stresata, insa trebuie inteles faptul ca exista o diferenta intre stresul pe termen scurt si cel pe termen lung.
Factorii inevitabili pe termen scurt ar putea fi, spre exemplu, blocarea in trafic, o cearta cu o anumita persoana, determinand astfel o crestere termporara a zaharurilor din sange, in timp ce factorii pe termen lung ar putea fi o casatorie nefericita sau un sef de neinteles, care pot provoca leziuni grave.
Cuprins articol
Mancaruri si bauturi care pot influenta diabetul zaharat
SusIn afara de stres, si mancarurile sau bauturile pot creste nivelul zaharurilor din sange. In ceea ce priveste mancarea, un exemplu simplu, mancarea chinezeasca, cea care este bogata in grasimi face ca nivelul de zaharuri din sange sa stea mult timp in corp. Acelasi lucru il putem spune si despre pizza, cartofi prajiti sau alte bunatati ce au o multime de carbohidrati si grasimi.
Covrigii, un alt aliment care se consuma aproape in fiecare zi, contin de asemenea carbohidrati. Conform unor studii, acestia contin mai multi carbohidrati decat o felie de paine. Pe langa carbohidrati, sunt bogati si in calorii.
Fructele sunt o alegere sanatoasa cand vine vorba de o masa, insa trebuie constientizat faptul ca versiunea uscata a fructelor are glucide. Doar doua lingurite de stafide, afine uscate sau cirese uscate contin carbohidrati cat o bucata mica de fruct.
Bauturile alcoolice contin o multime de carbohidrati, astfel ca, la prima vedere, acestea ridica cu mult nivelul de zaharuri din sange.
Dupa ce ati baut, mai exact dupa 12 ore, valorile pot scadea si se va reveni la normal. "ADA" recomanda nu mai mult de un pahar de alcool pentru sexul feminin, iar pentru sexul masculin pana la doua pahare de alcool pe zi.
Cofeina din cafea creste nivelul de zaharuri din corp. Acelasi lucru este valabil si pentru ceaiul negru, ceaiul verde sau bauturile energizante. Fiecare persoana, posesoare de diabet zaharat reactioneaza diferit la alimente si bauturi, astfel ca este necesar ca fiecare persoana sa isi tina o evidenta proprie la ceea ce poate manca si bea.
Exercitiile fizice sunt foarte bine venite pentru fiecare persoana. Insa, persoanele cu diabet zaharat ar trebui sa tina cont de boala si sa adapteze aceste exercitii la nevoile lor.
Cand se lucreaza in aer liber din greu, se transpira, iar nivelul batailor inimii creste, de aceea glicemia poate ajunge la un continut foarte ridicat. O gustare inainte de a incepe aceste exercitii ar fi perfecta. De tinut minte este ca glicemia trebuie verificata inainte, in timpul si dupa exercitii. Si acele bauturi consumate cand se face efort au foarte multi carbohidrati, minerale sau calorii.
O astfel de bautura este buna cand se fac exercitii mai intense, dar de preferat ar fi sa discutati cu medicul dumneavoastra daca mineralele, carbohidratii sau caloriile sunt sigure. Asa ca apa plata este cea mai buna bautura cand se depune efort.
Si o banala raceala poate creste nivelul de zaharuri din organism. Asa ca beti apa sau alte lichide pentru a ramane hidratati. Sunati medicul dumneavoastra daca ati avut diaree sau varsaturi timp de mai mult de doua ore sau daca sunteti bolnav de doua zile sau mai mult. Fiti constient de faptul ca unele medicamente cum ar fi antibioticele pot afecta nivelul de zaharuri din sange.
Ca si in cazul crampelor sau a unor modificari ale dispozitiei, modificarile hormonale in timpul perioadei premenstruale pot provoca zaharuri in sange la femei. In timp ce efectul variaza de la o persoana la alta, femeile cu diabet devin mai putin sensibile la insulina in timpul saptamanii respective.
Daca se observa ca glicemia dumneavoastra este ridicata cu o saptamana inaintea menstruatiei, ar trebui sa efectuati diferite exercitii fizice care ajuta la scaderea zaharului din sange.
Exista, se pare, si diverse alimente sau bauturi, pastile sau activitati gospodaresti ce pot controla nivelul de zaharuri din organism. Astfel, alimentele ce contin bacterii sanatoase, diversele tipuri de iaurt, sunt numite probiotice. Iaurturile imbunatatesc digestia si pot controla nivelul de zaharuri din sange.
Unele iaurturi au un adaos foarte mare de zahar si fructe, asa ca mare grija la carbohidrati! Cea mai buna alegere in ceea ce priveste iaurturile sunt cele simple.
Curatenia prin casa sau tunderea gazonului pot avea un efect bonus pentru persoanele cu dabet zaharat. Multe dintre activitatile zilnice sunt importante pentru o conditie fizica, avand si nenumarate avantaje in ceea ce priveste sanatatea.
Un graunte de scortisoara poate fi benefic pentru diabetici. Unele studii sugereaza faptul ca poate reduce nivelul de zaharuri din organism pentru persoanele cu diabet de tipul 2. Cel mai bine este sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a incerca scortisoara.
Daca sunteti un fan al dulciurilor, nu disperati. Nu trebuie sa renuntati la ele pentru totdeauna. Dulciurile vor ridica nivelul de zaharuri din sange mai repede decat orice alti carbohidrati. Astfel unii oameni folosesc indexul glicemic, un rating in care produsele alimentare individuale ridica nivelul de zahar din sange.
Fasolea si painea din cereale integrale au un index glicemic mai mic decat painea alba. Sucul de fructe are un index glicemic mai mare decat fructele intregi. Asa ca daca va este pofta de un aliment cu un index glicemic mare, mancati-l impreuna cu o gama de alimente cu acest index mic pentru a ajuta la controlul nivelului de zaharuri din sange.
Nu este usor sa scapati de toate grijile vietii de zi cu zi, insa puteti lua masuri pentru a obtine si a avea un control mai bun asupra ambelor niveluri ale zaharurilor din sange si a nivelului de stres, urmand cativa pasi :
-cand stresul apare, monitorizati indeaproare nivelul de zaharuri din sange;
-spuneti-i doctorului cand intervin modificari in viata dumneavoastra;
-de dragul sanatatii, eliminati factorii de stres pe termen lung;
-relaxati-va;
-destresati-va cu diverse tipuri de exercitii;
-vorbiti cu cineva pentru a va elibera emotiile si a scapa de stres;
-reincarcati-va bateriile.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 1
- Legatura dintre somn si greutatea corporala
- Care este legatura dintre anxietate si pierderea apetitului alimentar?
- Tulburarile endocrine induse de stres
- Psoriazisul si legatura lui cu depresia
- Legatura dintre temperaturile scazute si riscul de infarct
- Exista vreo legatura intre masa musculara si riscul de boli cardiovasculare
- Testul de stres la efort
- Semnale discrete ale stresului