Hemoglobina glicozilata (HbA1C) in diabetul zaharat
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
La ce se refera testul HbA1C?
SusTestul A1C este un test de sange obisnuit utilizat pentru a diagnostica diabetul de tip 1 si tipul 2 si pentru a monitoriza cat de bine va gestionati diabetul la momentul actual. Testul A1C poarta multe alte nume, inclusiv hemoglobina glicata, hemoglobina glicozilata, hemoglobina A1C sau HbA1c.
Rezultatul testului A1C reflecta nivelul mediu al zaharului din sange din ultimele doua-trei luni. Mai exact, testul A1C masoara ce procent din hemoglobina - o proteina din celulele rosii din sange care transporta oxigen - este acoperit cu zahar (glicat).
Cu cat nivelul A1C este mai ridicat, cu atat este mai scazut controlul glicemiei si cu atat este mai mare riscul aparitiei complicatiilor diabetului.
Cuprins articol
- La ce se refera testul HbA1C?
- De ce este important sa facem acest test?
- Cat de des aveti nevoie de testul A1C?
- Cum ne pregatim pentru acest test?
- La ce va puteti astepta in timpul recoltarii analizei?
- Interpretarea rezultatelor!
- Retineti ca eficacitatea testelor A1C poate fi limitata in anumite cazuri
- Citeste pe aceeasi tema
De ce este important sa facem acest test?
SusTestul A1C masoara nivelul mediu al zaharului din sange in ultimele doua-trei luni, dupa cum spuneam si anterior, astfel rezultatele testului ajuta atat medicul, cat si pe dumneavoastra:
1. Identificati prediabetul. In cazul in care sunteti predispus la diabet, astfel avand un risc mai mare de a dezvolta diabet si boli cardiovasculare.
2. Diagnosticati diabetul de tip 1 si tip 2. Pentru a confirma un diagnostic de diabet, medicul dumneavoastra va examina probabil rezultatele a doua teste de sange administrate in zile diferite - fie doua teste A1C, fie testul A1C, plus un alt test de sange pentru diabet.
3. Monitorizarea planului de tratament al diabetului. Rezultatele testelor initiale A1C va ajuta pentru stabilirea nivelul de baza A1C. Testul A1C este apoi repetat in mod regulat pentru a va monitoriza planul de tratament al diabetului. Acesta masoara nivelul mediu al zaharului din sange in ultimele luni si poate arata cat de bine functioneaza planul dumneavoastra de tratament al diabetului pentru a reduce glicemia in timp.
Cat de des aveti nevoie de testul A1C?
SusAcest lucru depinde de tipul de diabet pe care il aveti, de planul de tratament si de cat de bine va gestionati glicemia. De exemplu, testul A1C poate fi recomandat:
• O data pe an daca sunteti predispus la diabet;
• De doua ori pe an, daca aveti diabet de tip 2, nu utilizati insulina, iar nivelul zaharului din sange se incadreaza in mod constant in intervalul tinta;
• De patru ori pe an, daca aveti diabet de tip 1;
• De patru ori pe an, daca aveti diabet de tip 2, utilizati insulina pentru a va controla diabetul sau aveti probleme cu mentinerea nivelului de zahar din sange in intervalul normal;
De asemenea, este posibil sa aveti nevoie de teste A1C mai frecvente daca medicul dumneavoastra va modifica planul de tratament al diabetului sau daca incepeti sa luati un nou medicament pentru diabet.
Cum ne pregatim pentru acest test?
SusTestul A1C este un simplu test de sange. Deci, poti manca si bea in mod normal inainte de test.
La ce va puteti astepta in timpul recoltarii analizei?
SusIn timpul testului A1C, un membru al echipei medicale preia un esantion de sange introducand un ac intr-o vena din brat sau ciupind varful degetului cu o lanceta mica si ascutita.
Daca sangele este prelevat dintr-o vena, proba de sange este trimisa la laborator pentru analiza. Sangele colectat dintr-o intepatura la nivelul degetului este de obicei analizat in cabinetul medicului dumneavoastra pentru rezultate in aceeasi zi. Puteti reveni imediat la activitatile obisnuite dupa aceasta.
Interpretarea rezultatelor!
SusRezultatele testului A1C sunt raportate ca si procent. Un procent mai mare de A1C corespunde nivelului mediu mai ridicat de zahar din sange. Cu cat nivelul A1C este mai ridicat, cu atat este mai mare riscul de a dezvolta diabet sau diverse complicatii din sfera diabetului.
Pentru cineva care nu are diabet, un nivel normal de A1C este sub 5,7%. Daca nivelul A1C este cuprins intre 5,7 i 6,4 %, aveti prediabet, ceea ce inseamna ca aveti un risc ridicat de a dezvolta diabet in viitor.
Un nivel al testului A1C de 6,5% sau mai mare in doua ocazii separate (adica dupa doua teste) arata ca aveti diabet. Un nivel al testului A1C peste 8% inseamna ca diabetul dumneavoastra nu este bine controlat si ca aveti un risc mai mare de a dezvolta complicatii ale diabetului.
Pentru majoritatea adultilor care sufera de diabet, un nivel A1C de 7% sau mai putin este o tinta obisnuita de tratament. Tintele mai mici sau mai mari pot fi adecvate pentru unii indivizi. Daca nivelul dvs. Al A1C este peste obiectivul dvs., medicul dumneavoastra va poate recomanda o modificare a planului dumneavoasta de tratament pentru diabet.
Unele persoane care au diabet isi monitorizeaza nivelul zaharului din sange acasa cu diverse dispozitive. Este posibil ca dispozitivele dvs. sa raporteze nivelul zaharului din sange in miligrame pe decilitru (mg /dL) sau in milimoli pe litru (mmol/L). Nivelurile A1C sunt raportate ca procent, dar acestea corespund cu nivelurile estimate de zahar din sange (glucoza).
Retineti ca eficacitatea testelor A1C poate fi limitata in anumite cazuri
SusDaca aveti sangerari masive sau cronice, depozitele de hemoglobina pot fi epuizate. Acest lucru poate face ca rezultatele testului dvs. A1C sa fie fals reduse.
Daca aveti anemie feripriva, rezultatele testului dvs. A1C pot fi fals crescute.
Majoritatea persoanelor au un singur tip de hemoglobina, numita hemoglobina A. Daca aveti o forma neobisnuita de hemoglobina (cunoscuta sub numele de varianta de hemoglobina), rezultatul testului dvs. A1C poate fi fals ridicat sau fals scazut.
Variantele de hemoglobina se gasesc cel mai adesea la oamenii de culoare si la oamenii din patrimoniul mediteranean sau din Asia de Sud-Est. Variantele de hemoglobina pot fi confirmate prin teste de laborator. Daca sunteti diagnosticat cu o varianta de hemoglobina, este posibil ca testele dvs. A1C sa fie efectuate la un laborator specializat pentru rezultate cat mai precise.
Daca aveti o alta forma de anemie hemolitica sau daca ati avut recent o transfuzie de sange, acest test nu ar fi util, deoarece rezultatele pot fi fals scazute.
De asemenea, retineti ca intervalul normal pentru rezultatele A1C poate varia oarecum intre laboratoare. Daca consultati un medic nou sau utilizati un laborator diferit, este important sa luati in considerare aceasta posibila variatie atunci cand interpretati rezultatele testului A1C.
Bibliografie
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/a1c-test/about/pac-20384643
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Diabetul pe intelesul tuturor
- Alimentatia si bolile metabolice
- Ischemia arteriala periferica
- Afectiuni cutanate in diabetul zaharat
- Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat
- Masurarea carbohidratilor la femeile cu diabet zaharat gestational
- Consumul de alcool si diabetul zaharat
- Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat insulino-dependent ...
- Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat non-insulino-depen ...