Dieta pentru hipoglicemie
Generalitati
SusMajoritatea persoanelor care sunt sensibile si sufera de hiperaciditate gastrica, de multiple alergii si au un nivel redus de energie ar putea suferi de hipoglicemie si ar trebui sa urmeze aceasta dieta. Atunci cand o persoana hipoglicemica mananca alimente dulci, nivelul zaharului din sange va creste brusc, insa va reveni la normal in scurt timp.
In timpul acestui fenomen dar si dupa normalizarea situatiei, pot avea loc o serie de simptome neplacute care ar putea afecta respiratia, circulatia, digestia sau starea emotionala si mentala a unei persoane. In cazul in care glicemia creste dupa ingestia de alimente dulci, pancreasul reactioneaza prin eliberarea de insulina (hormon care are rolul de a regla valorile zaharului din sange).
La o persoana hipoglicemica, pancreasul produce prea multa insulina, ca raspuns la consumul de zaharoza sau a combinatiei dintre glucoza si fructoza. Excesul de insulina stimuleaza patrunderea rapida a glucozei in celule iar rezultatul va fi un deficit de oxigen in interiorul celulelor si privarea tesuturilor de minerale si energie, deoarece, in loc de energie va emis in urma unui proces anaerob, acid lactic.
Cuprins articol
Principalele reguli ale dietei:
SusSe vor consuma:
- Boabe fara gluten - orez, mei, porumb, hrisca, sago si tapioca
- Seminte bogate in proteine - naut, linte, schinduf, mazare, fasole, migdale, etc.
- Proteine animale - carne alba, rosie, organe, peste, oua, branza de capra
- Seminte germinate si legume, consumate in stare cruda, fierte, sub forma de sucuri, avocado, ulei de cocos si ulei extravirgin de masline.
Se vor manca in mod special cereale integrale care vor avea efect benefic asupra sanatatii, dari si diverse seminte sau boabe crude. Este recomandat aluatul din paine de secara, in cazul in care nu se vor manifesta alergii in urma consumului de secara. In meniul zilnic mai pot fi introduse galbenusul de ou, spirulina, lecitina, legumele proaspete, uleiul de cocos etc.
Se pot consuma inclusiv nuci, iar legumele dulci gatite vor fi incluse in meniu doar alaturi de alte proteine. Pe de alta parte, morcovii cruzi, sunt indicati in orice moment. Se vor reintroduce fructele in dieta cu atentie. Se va savura orice fruct dulce doar in stadiile incipiente de maturare, inainte ca acesta sa devina prea dulci. Acest lucru este valabil in mod special pentru banane, papaia, insa nu si pentru fructele acrisoare inainte de maturare. Fructele se vor manca cu moderatie, ca gustare intre mese si se va neutraliza acidul produs de catre acesta.
Se vor evita:
- alimentele dulci (inclusiv fructele dulci si sucuri dulci)
- alimentele care contin lactoza (in special produsele lacatate - cu exceptia untului)
- nu se vor folosi otet sau alti acizi din fructe exceptand cazurile in care acestea vor fi neutralizate
- nu se va consuma grau pana cand nu se va testa alergia la acesta
- nu se va fuma, nu se va bea alcool, nu se vor utiliza indulcitori artificiali, alimente procesate sau la care au fost adaugate substante chimice.
Cafeaua si ceaiul pot fi folosite cu moderatie, dar doar daca nu sunt prezente alergii sau dependenta de acestea. Micul dejun va cuprinde proteine, iar seara se va lua o masa usoara. Se recomanda de asemenea o pauza dupa pranz. Cele mai bune proteine sunt semintele incoltite si legumele ca parte principala a unei salate. In functie de severitatea simptomelor dieta poate fi urmata cu strictete sau intr-o forma mai mult sau mai putin relaxata.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Hipoglicemia - nivelul scazut al glucozei in sange
- Hipoglicemia (nivelul scazut al concentratiei zaharului in sange)
- Dieta in functie de grupa sanguina
- Dieta sugar busters: informatii utile
- Dieta cu banane
- Alimentatia sanatoasa, posibil tratament pentru diabetul de tip II
- Cauzele episoadelor de hipoglicemie
- Manifestari ale variatiilor glicemice: hipoglicemia si hiperglicemia. In ce ...
- Dieta Ornish