Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Diabetul si sarbatorile de iarna

Actualizat la data de: 27 Decembrie 2018

Generalitati

Sus
Diabetul si sarbatorile de iarna

Sarbatorile de iarna reprezinta motive de sarbatoare si sunt bine-cunoscute pentru mancarurile specifice. Acestea includ, carnati, sarmale, friptura de porc, placinte, cozonaci si alte bunataturi.

Savurarea alimentelor specifice festivitatilor de iarna reprezinta o provocare pentru persoanele cu diabet. Pastrarea unui echilibru intre o alimentatie care sa satisfaca poftele si pastrarea valorilor zaharului din sange poate fi dificil de realizat.

Cu toate acestea, pastrarea acestui echilibru poate fi dificila chiar si in restul anului. Mentinerea unei valori optime a glicemiei reprezinta o metoda prin care o persoana diabetica se poate simti bine si poate ramane energica pe tot parcursul sarbatorilor de iarna.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Metode pentru gestionarea diabetului pe timpul sarbatorilor de iarna
  3. Pregatirea
  4. Concluzii
  5. Citeste pe aceeasi tema

Metode pentru gestionarea diabetului pe timpul sarbatorilor de iarna

Sus

Cunoasterea cantitatilor de carbohidrati si de alimente necesare

Familiarizarea cu privire la numarul de carbohidrati si la cantitatea de alimente pentru buna desfasurare a metabolismului reprezinta un lucru foarte util in controlul glicemiei. De asemenea, cunoasterea reactiilor propriului corp si cum pot anumite alimente sa afecteze glicemia reprezinta lucruri esentiale pentru acest scop.

Gestionarea raspunsurilor pe care organismul le are la anumite alimente specifice de sarbatori poate face ca viata sa fie mai usoara, iar sarbatorile sa fie pline de bucurie.

Pentru a micsora cantitatea de mancare se recomanda utilizarea unor farfurii mici. Inceperea mesei cu legume poate ajuta la reducerea apetitului. De asemenea, nu se recomanda ca masa sa fie luata pe fuga, indicandu-se alocarea de minim 20 de minute pentru aceasta.

Mentinerea rutinei

Spiritul sarbatorilor apare inca din luna noiembrie si se diminueaza in luna ianuarie. Cu cat o persoana diabetica isi mentine rutina din restul anului, cu atat sansele ca nivelul zaharului din sange sa ramana la valori normale sunt mai mari.

Gustarile obisnuite nu trebuie sarite, stiind ca seara urmeaza o cina festiva bogata. Acest lucru poate provoca scaderea nivelului de zahar din sange si poate creste sansele de supraalimentare mai tarziu. Aportul de carbohidrati trebuie repartizat in mod ideal pe tot parcursul zilei si trebuie evitata consumarea unor cantitati prea mari de carbohidrati la o singura masa.

Pentru gestionarea optima a zaharului din sange, cantitatea ideala de carbohidrati de trebuie ingerata este de 30-60 de grame per masa principala si de 15-30 de grame per gustare.

Cu toate acestea, iesirea din rutina chiar si pentru o perioada scurta nu trebuie repetata si trebuie sa se revina la obiceiurile normale cat mai curand posibil. In orice caz, nevoile fiecarei persoane sunt individuale si depind de inaltime, greutate, nivelul de activitate, dar si de medicamentele luate.

Pastrarea unui program de exercitii fizice asemanator cu cel obisnuit reprezinta o metoda prin care energia in plus poate fi consumata intr-un mod constructiv. Plimbarile impreuna cu familia sau cei dragi reprezinta o metoda prin care exercitiile fizice usoare pot fi suplinite.

Testarea glicemiei

Testarea frecventa a glicemiei este esentiala in petrecerea unor sarbatori de iarna fara probleme. Cand o persoana este mai activa decat de obicei sau mananca alimente in plus sau in afara programului normal, aceasta ar trebui sa isi testeze glicemia pentru a vedea daca este in siguranta. Evitarea alcoolului este recomandata, deoarece acesta, in combinatie cu carbohidrati insuficienti, poate provoca hipoglicemie.

Totusi, daca o persoana doreste sa bea o cantitate mica de alcool, se recomanda consumul unei gustari inainte. Alcoolul trebuie consumat cu precautie si doar daca medicul a aprobat acest lucru, deoarece acesta poate interactiona cu medicamentele pentru diabet.

In cazul in care o persoana diabetica este plecata in vacanta, trebuie sa fie echipata in permanenta cu instrumente speciale pentru testarea glicemiei. De asemenea, aceasta trebuie sa aiba intotdeauna rezerve, inclusiv gustari bogate in carbohidrati, in eventualitatea in care glicemia s-ar reduce prea tare.

Gustarile rapide ce contin aproximativ 15 grame de carbohidrati sunt reprezentate de:
-120 de grame de suc de fructe;
-2 linguri de stafide;
-1 lingura de miere de albine;
-4 cubulete de glucoza.

Pregatirea

Sus

O persoana diabetica trebuie sa fie pregatita cand vine vorba de hrana. Pregatirea este cheia succesului in timpul sarbatorilor. Invitatiile la masa sau la petreceri trebuie onorate, dar informarea in prealabil cu privire la mancarea servita este indicata. Prin aceasta metoda se pot calcula inainte cantitatea si necesarul de carbohidrati ce nu trebuie depasite.

De asemenea, o metoda prin care o persoana diabetica poate face fata meselor de sarbatori este de a aduce propria mancare si de a o imparti cu ceilalti invitati. In acest mod se poate evita mancarea care ar putea face rau si se poate mentine glicemia la valori optime.

In cazul in care masa este luata intr-un restaurant, interesarea anterioara cu privire la meniu reprezinta o modalitate initiala de a gestiona glicemia. Multe restaurante dispun de informatii cu privire la valorile nutritionale ale mancarurilor servite, astfel incat cantitatea de carbohidrati poate fi calculata de acasa.

De obicei, legumele si carnea slaba pot reprezenta feluri de mancare ce pot fi comandate fara sa creeze probleme. De asemenea, o persoana diabetica poate sa manance inainte, acasa, iar la restaurant poate sa comande doar o bautura si sa se bucure de compania celorlalti.

De asemenea, daca urmeaza ca o persoana diabetica sa petreaca mult timp afara, aceasta trebuie sa fie pregatita cu gustari bogate in carbohidrati pe tot parcursul zilei. Hipoglicemia poate surveni oricand, iar prin aceasta metoda valorile zaharului din sange pot fi aduse la normal.

Toleranta

A fi bun cu sine reprezinta un element cheie pentru o persoana diabetica. A face greseli cu privire la alimentatie nu reprezinta un motiv de suparare si constituie o parte normala a vietii. O persoana care este blanda cu ea insasi si incearca sa faca tot posibilul ca sa isi mentina in limite normale glicemia nu trebuie sa se simta vinovata.

Cel mai important lucru ce trebuie facut in aceasta perioada a anului este reprezentat de toleranta. In acest fel timpul petrecut cu familia si apropiatii va fi unul de neuitat.

Odihna

Un program de odihna suficient reprezinta o metoda prin care energia poate fi recuperata, mai ales pe timpul sarbatorilor de iarna cand programul este foarte incarcat si obositor. Odihna, in combinatie cu o alimentatie optima, are rolul de a mentine optime valorile glicemiei.

Pierderea orelor de somn poate face dificila gestionarea valorilor glicemiei si poate creste pofta de mancare, mai ales pentru alimente bogate in grasimi si zahar. Un program optim de somn include 7-8 ore de somn profund.

Concluzii

Sus

Sarbatorile de iarna vin la pachet cu mancaruri tentante si extrem de gustoase. Acestea reprezinta o adevarata provocare pentru persoanele diabetice.

Cu toate acestea, exista anumite metode care daca sunt urmate pot ajuta la mentinerea echilibrului glicemiei pe tot parcursul sarbatorilor de iarna, astfel incat acestea sa fie petrecute intr-un mod cat mai placut.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate