Diabetul si pierderea auzului
Generalitati
SusPierderea auzului reprezinta una dintre multiplele probleme cu care se confrunta persoanele care sufera de diabet. De foarte mult timp, diabetul zaharat de tip 2 si pierderea auzului au fost corelate medical. De aceea, persoanele diagnosticate cu diabet trebuie sa isi testeze auzul periodic.
Pierderea auzului la diabetici are cauze si caracteristici diferite de pierderea auzului asociata cu varsta. Cu toate acestea, diabeticii ar trebui sa consulte medicul specialist pentru problema deteriorarii auzului, fara sa mentioneze ca au diabet zaharat. Astfel, medicul va face investigatii amanuntite, iar diabetul nu va fi factorul principal de diagnosticare (chiar daca in anumite cazuri poate sta la baza problemelor de auz).
Cercetatorii cred ca, in timp, nivelurile ridicate de zahar din sange, care caracterizeaza diabetul, pot afecta vasele mici de sange ale urechii interne, ceea ce ingreuneaza auzul.
Cuprins articol
Cum cauzeaza diabetul pierderea auzului?
SusExista cateva moduri prin care urechea poate fi afectata de diabetul zharat. Printre acestea se numara si pierderea auzului. Diabeticii sunt predispusi la deficit de cheratina. Aceasta este o proteina care formeaza un strat protector al canalului urechii. Totodata, cheratina permite ca ceara din ureche sa se deplaseze spre exterior, pentru a se preveni suprastimularea tesutului din canalul urechii. Absenta sau nivelurile anormale de cheratina pot duce la probleme de auz.
Diabetul poate determina pierderea auzului si din cauza faptului ca provoaca deteriorarea tesutului epitelial din canalul urechii. Acest lucru poate face canalul urechii prea sensibil la tipurile de materiale plastice utilizate in mod obisnuit la construirea aparatelor auditive si poate provoca ciuperci, iritatii si infectii in cadrul urechii, in special atunci cand circulatia aerului in ureche este limitata de un aparat auditiv.
Ce se poate face pentru a se preveni pierderea auzului?
SusUneori, cauza pierderii auzului este doar o acumulare de ceara, iar pacientul trebuie sa consulte un specialist care sa elimine ceara. Tratamentul va depinde de tipul de pierdere a auzului. Cel mai comun tip de pierdere de auz este numit hipoacuzie neurosenzoriala. Acest tip este cel mai frecvent intalnit in randul diabeticilor. Conditia nu poate fi, de obicei, vindecata. Cu toate acestea, cele mai multe cazuri de hipoacuzie neurosenzoriala pot fi tratate cu aparate auditive.
Protejati-va auzul prin utilizarea de dopuri pentru urechi ori de cate ori va aflati intr-un mediu cu zgomot puternic. Nu conteaza daca zgomotul este provocat de muzica, masini sau avioane.
Ce trebuie sa faceti
Sus- testati-va auzul in mod regulat (investigatii periodice ar trebui facute de orice persoana matura, indiferent daca sufera sau nu de diabet)
- luati in considerare din timp, utilizarea aparatelor auditive.
Ce nu trebuie sa faceti
Sus- sa va ganditi ca pierderea auzului este doar un semn ca imbatraniti
- sa credeti ca sunteti prea tineri pentru a va pierde auzul - 52% dintre persoanele care sufera de diminuarea auzului sunt sub 65 de ani
- sa ignorati preocuparile celor din jur cu privire la aceasta problema
- sa va fie frica de utilizarea aparatelor auditive - acestea sunt mici, inofensive si eficiente.
Amintiti-va ca pierderea auzului poate fi treptata, astfel incat persoana afectata ar putea sa fie ultima care o observa.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Obiceiuri care te pot surzi, fara sa iti dai seama
- Poate stresul sa cauzeze vertij?
- Ghid complet pentru tratarea infectiei fungice a unghiilor
- Disfunctia erectila
- Alzheimer
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Lucruri surprinzatoare despre colesterol
- Efectele adverse ale terapiei cu insulina
- Pierderea auzului: mit si adevar