Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Diabetul si exercitiile fizice

Actualizat la data de: 06 Iunie 2012

Generalitati

Sus
Diabetul si exercitiile fizice

Diabetul zaharat se refera la nivelul prea ridicat de glucoza sau zahar din sange. Corpul uman foloseste glucoza pentru a produce energie, dar o cantitate prea mare de glucoza in sange poate fi periculoasa.

Un bolnav de diabet care reuseste sa tina afectiunea sub control, va reduce riscul aparitiei de probleme ale rinichilor, ochilor, nervilor, picioarelor, dintilor si va reusi sa previna aparitia unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral.

Printre modalitatile prin care puteti avea grija de sanatatea dvs. si puteti sa mentineti echilibrul glucozei din sange, este sa fiti activi fizic, sa urmati un regim alimentar sanatos si sa luati medicamentele prescrise de medic.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Avantajele unui stil de viata care implica activitatea fizica
  3. Tipurile indicate de activitati fizice
  4. Incetinirea sau prevenirea leziunilor nervilor determinate de diabet
  5. Invingeti frica, incepeti lent
  6. Incaltamintea potrivita si o gustare la pachet
  7. Valorile zaharului din sange si exercitiile fizice
  8. Citeste pe aceeasi tema

Avantajele unui stil de viata care implica activitatea fizica

Sus

Cercetarile au demonstrat ca activitatile fizice pot:
- sa reduca nivelul glicemili si a tensiunii arteriale
- sa scada valorile colesterolului rau si sa ridice valorile colesterolului bun
- sa imbunatateasca capacitatea organismului de a utiliza insulina
- sa diminueze riscul aparitiei bolilor de inima si a accidentului vascular cerebral
- sa pastreze sanatatea inimii si a oaselor
- sa mentina flexibilitatea articulatiilor
- sa reduca riscul accidentelor si al aparitiei fracturilor
- sa ajute la inlaturarea surplusului de greutate
- sa ofere mai multa energie
- sa scada nivelul de stres.

Activitatea fizica joaca un rol important in prevenirea diabetului de tip 2. In urma unor studii s-a demonstrat ca o pierdere modesta a greutatii (intre 5-7%) cu ajutorul dietei si a exercitiilor fizice intarzie si chiar preintampina aparitia diabetului zaharat de tip doi.

Tipurile indicate de activitati fizice

Sus

Puteti face in ficare zi oricare din urmatoarele tipuri de activitati fizice:
- aerobic
- exercitii de forta
- exercitii pentru cresterea flexibilitatii.

Este important sa fiti activi in fiecare zi, indiferent de tipul exercitiilor fizice, intrucat in acest mod vor fi arse mai multe calorii. Iata alte sugestii de activitati:
- mergeti in timp ce vorbiti la telefon
- jucati-va cu copiii
- plimbati-va cainele
- ridicati-va pentru a schimba canalul TV in loc sa folositi telecomanda
- curatati gradina de frunze sau crengi
- faceti curat in casa
- spalati-va masina
- extindeti durata acordata treburilor dvs. (de exemplu, faceti doua drumuri pentru a intinde rufele, fata de unul singur)
- parcati masina in capatul centrului comercial si mergeti pe jos pana in incinta acestuia
- urcati scarile in loc sa folsiti liftul
- faceti stretching sau plimbati-va pe jos in loc sa facet o pauza de cafea sau sa luati masa
- timpul pauzei de pranz, faceti comisioane sau alte activitati fara sa apelati la mijloacele de transport in comun.

Incetinirea sau prevenirea leziunilor nervilor determinate de diabet

Sus

Faceti exercitii fizice in mod constant pentru a controla durerea rezultata ca urmare a leziunilor nervilor sau a neuropatiei periferice. Potrivit unui studiu, persoanele care fac plimbari in ritm alert pe banda de alergat de patru ori pe saptamana reusesc sa incetineasca evolutia bolii.

Secretul este ca exercitiile fizice sa devina o parte regulata a vietii, bolnavului de diabet zaharat. In primul rand cereti sfatul medicului legat exercitiile fizice potrivite pentru dvs.

Alegeti exercitii fizice cu impact redus aerobicul sau inotul care sunt forme usoare de activitate fizica. Yoga si Tai Chi pot fi alegeri potrivite. Miscarile lor ajuta la mentinerea echilibrului si obtinerea relaxarii

Invingeti frica, incepeti lent

Sus

Priviti exercitiile fizice ca niste provocari. Startul acestora trebuie sa fie lent: sunt suficiente cinci minute de miscare in plus pe zi, la care puteti adauga cateva minute in plus in fiecare zi.

Specialistii recomanda cate 30 de minute pe zi de activitate fizica, timp de cinci zile pe saptamana. Daca suferiti de leziuni ale nervilor si sunteti predispusi la accidente puteti incepe cu unele miscari care va consolideaza echilibrul.

In acest scop puteti sa va imbunatatiti echilibrul prin exersarea miscarilor de ridicare de pe scaun, fara ajutor. La inceput, puteti folosi mainile pentru a va ajuta sa va mentineti echilibrul, dar scopul este sa faceti acest lucru fara nici un alt ajutor.

Balansati-va pe un picior - ridicati incet un picior de pe sol, astfel incat va tineti echilibrul pe celalalt picior timp de 30 de secunde, apoi schimbati piciorul. Scopul este sa faceti exercitiul fara sa va sprijiniti. Daca simtiti nevoia sa va sprijiniti este bine sa aveti un obiect stabil in apropiere.

Mergeti pe sarma - Nu aveti nevoie, practic, de o sarma pentru acest exercitiu, trebuie doar sa urmati aceeasi miscare ca si cum ati merge pe sarma. Practicati mersul pe jos, pas cu pas. Aliniati piciorul chiar in fata celuilalt. Indoiti usor picioarele si tineti bratele intinse in lateral pentru a va mentine echilibrul. Pentru o provocare in plus, incercati sa mergeti cativa pasi inapoi.

Un alt exercitiu este cel care presupune sa va asezati langa un scaun, o balustrada sau alt obiect de care va puteti sprijini. Ridicati-va usor si asezati cate un picior pe o minge medicinala si mentineti pozitia. Repetati de 3 ori. De fiecare data, incercati sa stati pe minge mai mult timp.

Miscari pentru consolidarea echilibrului puteti face in fiecare zi. Cu cat increderea dvs. creste, cu atat puteti adauga si alte activitati. Totusi inainte de a incepe orice forma de echilibru cereti sfatul medicului.

Dupa fiecare antrenament verificati daca a aparut vreo leziune in zona picioarelor si a altor zone predispuse la prejudicii. Cand aveti diabet zaharat, trebuie sa tratati imediat, cu atentie ranile, zgarieturile, leziunile si taieturile pentru a evita infectarea.

Incaltamintea potrivita si o gustare la pachet

Sus

O pereche buna de pantofi sport este deosebit de importanta pentru persoanele care sufera de diabet zaharat. Aceasta va poate ajuta sa evitati ranirea picioarelor. Atunci cand cumparati pantofi sport trebuie sa ii probati cu atentie pentru a evita frecarea nedorita si aparitia veziculelor.

Cand faceti exercitii fizice este indicat sa aveti la indemana o sursa de carbohidrati, in cazul in care nivelul de zahar din sange scade. Zaharul candel si stafidele pot fi alegeri bune.

Valorile zaharului din sange si exercitiile fizice

Sus

Verificati nivelul glucozei din sange inainte si dupa activitatea fizica. Astfel veti putea obtine indicii legate de efectul pe care exercitiile fizice il au asupra valorilor zaharului din sange

Intervalul sigur pentru activitatea fizica este intre 100 si 250 mg/dL. Daca zaharul din sange are valoarea medie de 250 mg/dl si suferiti de diabet zaharat de tip 1, ar fi indicat sa verificati corpii cetonici din urina. Daca valorile acestora sunt moderate sau crescute, amanati exercitiile fizice pana cand valorile vor scadea.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate